Store endringer i Windows Update

Dette er det mange som har ventet på lenge. Når Windows 10 ble lansert i 2015 kunne du ikke lenger bestemme selv om oppdateringer blir installert hvis ikke du hadde Pro-utgaven. Nå får alle brukere av Windows 10 tilbake kontrollen.

Les også: Den store Windows-oppdatering

Det viktigste tiltaket for optimalisering av Windows er å sørge for å holde systemet oppdatert. Problemet er at enkelte oppdateringer kan gjøre mer skade enn nytte. Dette skjer heldigvis sjelden, men det skjedde i oktober-oppdateringen i 2018 – les mer i vår artikkel.

Du får mer kontroll

Har du Windows 10 Pro har du allerede en viss kontroll over om oppdateringer installeres eller ikke. Endringene gjelder alle Windows 10-utgaver, også Windows 10 Home.

Du kan blokkere (pause) oppdateringer

Tidligere måtte du ha Windows 10 Pro for å forhindre at oppdateringer installeres. Nå er dette annerledes, også for Windows 10 Home. Når det kommer nye oppdateringer får du et varsel om at en oppdatering er tilgjengelig og du kan bestemme om oppdateringen skal installeres eller ikke.

Klikk på Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update. Du får da følgende valg:

 • Stans oppdateringer midlertidig i 7 dager
  Dette valget aktiveres med en gang du klikker på det.

 • Endre aktivitetsperioder
  Her kan du spesifisere når du vanligvis bruker denne enheten. Hensikten med dette er at enheten skal ikke starte på nytt i denne perioden.

 • Vis oppdateringslogg
  Her finner du en liste over oppdateringer.

 • Avanserte alternativer
  Du får flere valg hvis du klikke på denne. Her kan du blant annet velge dato for hvor lenge Windows ikke skal bli oppdatert.

Du får de samme valgene i både Windows 10 Pro og Windows 10 Home.

Ikke lyst på mer kontroll?

De fleste ønsker å slippe å tenke på disse oppdateringene. Den gode nyheten er at sikkerhetsoppdateringer, som legges ut hver måned, blir fortsatt installert automatisk hvis ikke du endrer innstillinger. For de store oppdateringene, som legges ut to ganger i året, får du et valg om å innstallere eller ikke.

Windows 10 mai-oppdatering

For ordens skyld, disse endringene til Windows Update gjelder etter installasjon av den siste store oppdatering av Windows 10. Les mer om denne oppdatering i vår artikkel. Vi har tidligere anbefalt at du venter med å installere denne store oppdateringen. Nå har det imidlertid gått såpass lang tid at det trygt å installere den – dette gjør du via Start, Innstillinger, Oppdatering og sikkerhet, Windows Update, Se etter oppdateringer.

Kilder: Microsoft (1), Microsoft (2)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *