Windows har egen fotoapp

Skal du arbeide med og vise bilder har Windows 10 egen fotoapp.

Les også: Fotoapper for alle

Her får du en gjennomgang av den innebygde fotoappen i Windows 10.

Windows 10 Bilder

Du kan kjøre bildeappen ved å søke på bilder via søkevinduet i Windows 10 og klikke på Bilder-appen. Hva som skjer etter dette avhenger av om det er første gangen du bruker appen eller du har brukt den før.

For ordens skyld, du kan også åpne Bilder-appen ved å åpne et bilde i filutforsker, men dette er avhengig av om denne appen er definert som standardapp for bilder. Dette kommer vi tilbake til.

Hvis dette er første gangen du kjører Bilder-appen får du først opp et velkomstvindu med en muliughet til å få veiledning om bruk av appen, men dette forsvinner raskt hvis du ikke gjør noe i vinduet. Du blir nå oppfordret til å koble en telefon eller et kamera til appen slik at du kan importere bilder inne i Bilder-appen.

Det først du bør gjøre er å importere bilder inn i Bilder-mappen. Du velger selv via Importer-menyen hvor du henter bildene i fra. Det kan være fra mobilen din, fra kameraet ditt eller fra en mappe på PC-en din.

Dersom du har brukt appen før, men at det er stund siden du brukte den sist vil du få opp en Velkommen tilbake-melding. Du kan velge å aktivere den nye funksjonen for ansiktsgjenkjenning, eller du kan takke nei. Det er ditt valg.

Du får nå opp programvinduer til Bilder-appen. Det starter med en introduksjon. Du kan klikke på Neste for å fortsette veiledningen, eller du kan klikke på krysset øverst til høyre i vinduet for å avslutte veiledningen.

Hvis du har brukt Bilder-appen nylig vil du få opp programvinduet til Bilder-appen med en gang. Da er det bare å bla i bildene dine eller importere bilder.

Funksjoner

Dette er funksjonene i Windows 10 Bilder

 • Samling
  Her finner du en oversikt over bilder som er blitt importert i Bilder-appen.

 • Albumer
  Du har muligheten til å lage et fotoalbum eller en video.

 • Personer
  Du kan eventuelt merke venner og familie slik at personbilder grupperes. Da blir det enklere å organisere bildene.

  Denne appen har nå fått en mulighet for ansiktsgjenkjenning, det vil si de gjenkjenner ansikter som er like. Du må imidlertid ha aktivert denne funksjonen under installasjon eller oppdatering, det vil si du kan se ja eller nei for å aktivere funksjonen.

  Du finner funksjonen via Innstillinger (menyen øverst til høyre i Bilder-vinduet). Under Visning og redigering kan du eventuelt aktivere funksjonen. Når du har aktivert funksjonen dukker det opp ansiktsgrupper i Personer-fanen og disse gruppene får flere og flere bilder med ulike personer. Dette forutsetter selvfølgelig at du faktisk har tatt noen portrettbilder. Les mer på microsoft.com.

 • Mapper
  Her finner du en oversikt over mapper med bilder du har importert til Bilder-mappen.

 • Videoredigering
  Du har en mulighet til å opprette en ny video med musikk, bevegelse, spesialeffekter og mer.

 • Søk
  Et eget vindu med en mulighet til å søke personer, steder eller ting.

 • Ny video
  Du kan opprette ny video.

 • Velg
  Du kan velge bilder.

 • Importer
  Du kan importere bilder inn i Bilder-appen.

 • Innlogging
  Du kan logge deg på OneDrive-tjenesten slik at du kan se bilder som eventuelt er lagret på din OneDrive-plass.

 • Meny-knapp
  Dette er en meny-knapp øverst til høyre i Bilder-appen. Her kan du blant annet oppdatere appen, du kan lage lysbildefremvisning, du kan sende tilbakemelding til Microsoft eller du kan gå til Innstillinger.

Bilderedigering

Bilder-appen i Windows har redigeringsmuligheter, men disse er begrenset. Du kan dobbeltklikke på et bilde og du får da opp bildet i større utgave og kan starte å redigere. Du kan for eksempel klikke på Rediger og opprett-menyen og velge Rediger fra menyen. Klikk på Lagre en kopi når du er ferdig med redigering. Klikk på Avbryt for å angre på redigeringen. Et alternativ er å høyreklikke på selve bildet og velge Rediger og opprett derfra.

Alternativer?

Fordelen med fotoappen i Windows 10 er nettopp at den er innebygd i Windows. En av ulempene er at den ikke er raskeste fotoappen, pluss at denne appen har begrensede redigeringsmuligheter.

Les også: Fotoapper for alle

Hvilken app du bør velge avhenger helt av hva du setter størst pris på. Er du ute etter en allsidig fotoapp bør du velge FastStone Image Viewer, ønsker du en app som er enklest mulig kan PhotoScape eller FotoJet være et godt valg. Ønske du en fotoapp som er raskere enn de fleste er IrfanView kanskje det beste valget. Til slutt, er du ute etter en fotoapp med mange funksjoner er Adobe Lightroom eller Capture One det beste valget.

Standardapp

Du kan definere en standardapp for bilder. Hensikten med dette er at appen du definerer som standardapp vil åpne et bilde automatisk via filutforsker i Windows.

Du kan selv definere standardapp via Start, Innstillinger, Apper, Standardapper. Her kan du klikke på ikonet som ligger under Bildevisningsprogram. Du får da en liste over apper og kan da velge hvilken app du ønsker at Windows skal bruke som standardapp.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.