Dette er brukernes egne karttjeneste

Det finnes allerede karttjenester fra Google og Microsoft, men problemet med slike tjenester er at de har en del begrensninger i forhold hvordan slike karttjenester kan lages og brukes.

Les også: Kart på nettet

Dette innebærer blant annet at informasjonen som brukes i Google Maps, er rettighetsbeskyttet, og du må betale for å kunne bruke denne informasjonen. OpenStreetMap har ingen slike begrensninger, det er brukerne selv som lager tjenesten.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Brukernes egne karttjeneste

OpenStreetMap er en karttjeneste som er åpen på samme måten som leksikonet Wikipedia er åpent. Dette betyr at det er brukerne som bidrar til å lage karttjenesten. Du finner tjenesten på openstreetmap.org.

Det er flere partnere som bidrar til å gjøre denne tjenesten mulig, inkludert University College London, Bytemark Hosting og mange flere. Du finner detaljene på openstreetmap.org.

Ønsker du å bidra til kartet, finner du et vindu med en Start kartlegging-knapp, men først må du registrere deg, det skjer via openstreetmap.org. Bidragsytere har tilgang til ulike typer redigeringsverktøy. Du kan få mer informasjon på wiki.openstreetmap.org.

Gatevisning

OpenStreetMap lanserte i 2016 OpenStreetView eller gatevisning. Denne tjenesten er nå blitt til KartaView. (klikk på EXPLORE IMAGERY) Du kan zoome inn og ut av kartet og bevege deg til den delen av verden du ønsker. Deretter kan du klikke på et bestemt sted på kartet for å få frem gatebilde fra dette området. Det som skiller KartaView fra for eksempel gatevisning i Google Maps er at det er brukerne selv som bidrar til bildene.

Slik fungerer OpenStreeMap

OpenStreetmap brukes direkte i nettleseren, og du kan navigere deg på kartet ved å klikke på ett sted på kartet og dra det fram og tilbake. Dobbeltklikk på et bestemt sted på kartet for å zoome inn på kartet. Du kan fjerne Velkommen-vinduet ved å klikke på krysset i høyre hjørnet.

Du får tilgang til flere menyer på ulike steder i grensesnittet. Øverst til venstre finner du en meny med valgene Rediger, Historikk og Eksporter.

Øverst til høyre finner du disse valgene:

GPS-spor
Gjør det mulig å bla gjennom tilgjengelige offentlige GPS-spor, som er blitt lastet opp til Open StreetMap. Her kan du også laste opp dine egne GPS-spor.

Brukerdagbok
Gir deg tilgang til brukerdagbøker som er blitt skrevet av OpenStreetMap-brukere.

Opphavsrett
Gir deg informasjon om opphavsett og lisenser.

Om
Her får du informasjon om OpenStreetMap.

Til slutt har du muligheten til å registrere deg, og logge deg inn på OpenStreetMap.

openstreetmap_meny3

Verktøylinje til høyre

Til høyre finner du en meny med følgende valg: Zoom inn, zoom ut, Vis min posisjon, Lag, Kartsymbol, Del, Legg inn en merknad, og hjelpefunksjon.

Klikk på pluss (+) eller minus () for å zoome inn eller zomme ut av kartet.

Du kan klikke på ikonet for å vise din stedsinformasjon, men først må du eventuelt bekrefte din stedsangivelse.

Klikker du på Lag-ikonet, får du tilgang til flere lag på OpenStreetMap-kartet. Lagene som er tilgjengelig er Standard, sykkelkart, transportkart, MapQuest Open og humanitært.

Ikonet for kartsymbol viser en oversikt over symboler på kartet.

Del-ikonet gir deg en mulighet til å dele et OpenStreetMap-kart. Du kan dele et kart som en lenke, som en HTML-kode, eventuelt som et bilde.

Merknad-ikonet klikker på hvis du ønsker å legge inn en marknad, altså i selve kartet. Du må først registrere deg.

Klikk på spørsmålstegnet hvis du ønsker mer informasjon om en spesifikk funksjon i OpenStreetMap.

Mer om OpenStreetMap

Her kan du lese mer om OpenStreetMap-tjenesten:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *