Slik blir du kvitt spam

I denne sammenhengen snakker vi om spam som uønskede e-postmeldinger som gjerne tilbyr oss lån, penger og fantastiske tilbud på varer og tjenester.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det store spørsmålet er: hvordan blir vi kvitt søppelet?

Hvorfor får vi spam?

Den beste måten å redusere spam på er å forstå hvorfor vi får spam i utgangspunktet.

Grunnen til at mange av oss får mye spam er at vi legger ut vår e-postadresse på nettet. Vi legger ut e-postadresser på sosiale medier, på nettsider, på blogger og andre steder. Vi gir bort vår e-postadresse når vi registrerer oss på forskjellige tjeneste på nettet. Det er uklart hvor mye spam kommer fra denne kilden, men noen tjenester er verre enn andre. Hvis du i tillegg pleier å klikke på lenkene i spam-meldinger bidrar du til å ytterligere øke mengden av uønsket e-post.

Spammerne har roboter som brukes til å samle adresser fra nettet. Adressene er en vare som kjøpes og selges av kriminelle – de blir delt videre til andre som utnytter adressene.

Dette er også vår erfaring. Vi har to e-postadresser som illustrerer dette:

  • E-postadresse 1
    Denne adressen blir brukt i flere forskjellige sammenhenger, inkludert registrering på ulike tjenester på nettet, registrering i nettfora, på nettsider og på sosiale medier. Denne adressen får flere hundre spam-meldinger hver måned.

  • E-postadresse 2
    Denne adressen brukes kun til å kommunisere direkte med kjente aktører – den brukes ellers ikke på nettet, det vil si den legges ikke ut på nettet. Denne adressen får faktisk null spam-meldinger, altså ingen (0). Denne adressen er med andre ord ukjent for spammerne og den viser at det går an å unngå spam. For ordens skyld, denne adressen har vært brukt i flere år.

Konklusjonen er at du slipper å få spam hvis du ikke deler e-postadressen din på nettet.

Slik avslører du spam

Det finnes en metode som kan brukes til å avsløre svindel og spam. Hvis du ser på avsenderadressen til den som sender deg e-postmeldingen vil du se at adressen har gjerne mange rare bokstaver, tall og tegn som ikke har noe med selskapet å gjøre som tilsynelatende sender meldingen. Les mer i vår artikkel.

Slik unngår du spam

Jo mindre du viser e-postadressen synlig på nettet jo mindre spam får du. Så enkelt og så vanskelig er det. Problemet er jo at det er vanskelig å bli kvitt spam-meldinger etter at din e-postadresse er blitt kjent.

Nettsider og blogger brukes av kriminelle

Vi gjennomførte nylig et eksperiment for å finne ut hvor spammere får tak i e-postadresser. Konklusjonen var ganske entydig – spammere henter adressen blant annet fra e-postskjemaer på nettsider og blogger. Les mer i vår artikkel.

Rense konto

Det er vanskelig å bli kvitt søppelet fullstendig, men du kan til en viss grad begrense omfanget ved å slutte å vise din e-postadresse på nettet. Bruk gjerne en alternativ e-postadresse hvis du skal registrere deg på en tjeneste på nettet eller på en annen måte gjøre din e-postadresse synlig. Det vil imidlertid ta tid før dette har virkning. Du må uansett ikke finne på å svare på spam-meldinger. Da bekrefter du nemlig at din adresse er gyldig.

Bruk spam-filter!

Med spam-filter kommer du langt med å unngå spam. Dette er svært effektiv metode for å bli kvitt spam. Du får fortsatt spam, men du unngår å få meldingene i innboksen.

Denne metoden er dessverre ikke feilfri. Det finnes e-posttjenester, for eksempel Gmail, som i utgangspunktet har meget godt spam-filter som er innebygd. Problemet er at Gmail har for vane å stemple en vanlig e-post som spam. Dette er jo svært uheldig hvis en viktig e-postmelding blir lagt i spam-mappen. For å unngå dette må du «trene» e-posttjenesten. Du bør rett og slett se regelmessig innholdet i spam-mappen og du kan da selv definere en aktuell melding som vanlig og ikke søppel.

Kilder: wikipedia.org (1), wikipedia.org (2)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *