Kart på nettet

Det finnes ganske mange typer kart på internett, til ulike formål og behov. Google sine tilbud er kanskje mest kjent for sine Google Earth og Google Maps, men det finnes også andre kart. Her får du oversikten.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Google Earth

Google har nå to versjoner av den populære tjenesten Google Earth. Den ene er nettbasert (du finner den her), mens den andre er app-basert som kan installeres på PC eller mobile enheter – les mer i vår vår artikkel.

Google Maps

google_maps1

Google Maps er en tjeneste du kan bruke direkte i nettleseren. Du finner den på google.no/maps.

Les også: Distansemåler i Google Maps

Du kan dobbeltklikke på et punkt på Google Maps for å zomme inn på kartet, eller du kan bruke + (zoome inn) eller – (zoome ut) nederst til høyre på kartet. Videre kan du søke etter et sted med søkefunksjonen øverst til venstre i Google Maps.

Les mer i vår guide.

Kart for turgåere

ut_no2

Det finnes etter hvert et stort utvalg av kart på nettet. Dette er karttjenester som dekker ulike behov. Skal du dra på fottur, sykkeltur eller skitur er kartet fra Den Norske Turistforeningen kanskje det beste valget.

UT.no er en tjeneste fra Den Norske Turistforeningen. På nettsiden finner du blant annet flere tusen turforslag og du finner også et kart som fungerer både på PC-en din og dine mobile enheter

Les mer i vår guide.

OpenStreetmap

openstreetmap11

Problemet med kart som Google Maps og Bing Maps, er at de har en del begrensninger i forhold hvordan en karttjeneste kan lages og brukes. OpenStreetMaps har ingen slike begrensninger, det er brrukerne selv som lager tjenesten.

OpenStreetMaps er en karttjeneste som er åpen på samme måten som leksikonet Wikipedia er åpent. Dette betyr at det er brukerne som bidrar til å lage karttjenesten. Du finner tjenesten på openstreetmap.org.

Les mer i vår guide.

Bing kart

bing_maps11

Bing kart er Microsofts karttjeneste, og den finner du på bing.com/maps.

Denne tjenesten er tidligere blitt kalt for Live Search Maps, Windows Live Maps, Windows Live Local, og MSN Virtual Earth. Bing Maps er en del av Microsofts søkemotorer.

Kartverket

Kartverket er en norsk statlig forvaltningsbedrift under Kommunal- og moderniseringsdepartementet. De tilbyr blant annet følgende tjenester:

Les mer i vår guide.

Virtuelle reiser

Hvis du har ikke en mulighet til å reise i disse koronatider kan du reise virtuelt fra PC-en din. Les mer i vår artikkel.

Kilder: Wikipedia (1), Wikipedia (2), Wikipedia (3), Wikipedia (4)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *