Test av nettlesere

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi viser også statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære i vederden

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer 11
 • Microsoft Edge 84
 • Chrome 84
 • Firefox 79
 • Opera 70
 • Vivaldi 3.2

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10.

Microsoft Edge

Dette er den nye Edge-nettleseren fra Microsoft. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor. Hensikten er et tredje forsøk fra Microsoft for å lage en konkurransedyktig nettleser. Internet Explorer har jo vært en katastrofe, mens den gamle Edge er mye bedre, men har ikke klart å overbevise brukerne.

Du kan laste ned den nye Edge-nettleseren på microsoft.com, men Edge er innebygd i Windows 10 og den oppdateres automatisk.

Det kan nevnes at den store ulempen med Edge har vært mangel på utvidelser, men nå har Microsoft lagt ut en prøveversjon av en nettside med utvidelser for Edge – les mer i vår artikkel.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (65 prosent)
  2. Safari (16 prosent)
  3. Firefox (4 prosent)
  4. Samsung Internet (3 prosent)
  5. Opera (2 prosent)
  6. Edge (1 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (68 prosent)
  2. Firefox (7 prosent)
  3. Edge (7 prosent)
  4. Internet Explorer (5 prosent)
  5. Safari (3 prosent)
  6. QQ (1 prosent)
  7. Sogou Explorer (1 prosent)
  8. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Chrome 528
Opera 526
Firefox 514
Edge 477
Vivaldi 473
Internet Explorer 312

Det er Opera, Chrome og Firefox som er vinnerne. Den nye Edge og Vivaldi er overraskende dårlig på webstandarder.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressant her – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en Javascript-test som er basert på SunSpider-testen (den har gått ut på dato), og Octane-testen. Det Edge som ovetraskende går av med seieren i denne testen. Internet Explorer er såpass dårlig at den klarer ikke denne testen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Edge 83.689
Opera 80.224
Vivaldi 79.782
Chrome 79.020
Firefox 64.261

Kraken er en Javascript-test som er basert på den gamle SunSpider-testen som nå har gått ut på dato, det vil si den er ikke lenger oppdatert. Resultatet måles i millisekunder. Det er Firefox som er vinneren, mens Internet Explorer er taperen. Lavt tall er et bedre resultat enn et høyt tall.

Firefox 1310 ms
Chrome 1405 ms
Vivaldi 1414 ms
Edge 1416 ms
Opera 1483 ms
Internet Explorer 3193 ms

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge og Vivaldi som er vinnerne, mens det er Internet Explorer som er taperen og den er såpass dårlig at den krasjer ved første forsøk. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Edge 31286
Vivaldi 29105
Chrome 28591
Opera 26295
Firefox 24148
Internet Explorer 9954

Konklusjon

Ikke så overraskende kan vi bare glemme Internet Explorer – den absolutt dårligste i alle tester. Det er Chrome, Vivaldi, Opera, Firefox og Edge som gjør det bra i noen eller alle testene. Vår favoritt er Firefox – den er sikker, rask og fleksibel. Microsofts nettleser, Edge, er en sterk utfordrer, den overrasker ved å gå til topps i to av hastighetstestene og dessuten er den blitt bedre på utvidelser.

You may also like...

1 Response

 1. Chrom ja Takk bruker den men lastet ne alikevel – Sjekk fler verktøy – utvidelser alle e på dem er aktivert men hvor er dem nå på Disktopp Borte så klart hvor har dem tatt veien nå har je ingen utvidelser det likte jeg ikke
  Arsæll Benediktsson
  Har du forklaring på det Takk?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *