Alt du trenger å vite om Mastodon

Nå som Elon Musk har kjøpt opp og er i ferd med å gjennomføre store endringer til universet til X (Twitter) er det mange som er ute etter et alternativ. Mange mener at Elon Musk er i ferd med å ødelegge X.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Mastodon presenterer seg selv som et alternativ som ikke er til salgs. Videre sier de at Mastodon er uten algoritmer og uten reklame.

Hva er Mastodon?

Du finner Mastodon på joinmastodon.org. Mastodon var den store hypen i 2022 – «alle» skulle bli medlemmer. Dette har roet seg ned i dag, men Mastodon er fortsatt aktuell.

Mastodon ble opprinnelig laget av Eugen Rochko i 2016. Rochko er opprinnelig fra Russland, men familien flyttet til Tyskland da Rochko var barn.

Mastodon er en gratis mikroblogg tjeneste basert på åpen kildekode som ligner på Twitter. Mastodon kjører på flere uavhengige instanser (noder).

Hver bruker er et medlem av en Mastodon-instans. Brukerne kan altså velge hvilken instanse de kobler seg til og på den måten bli en del av et større sosialt nettverk.

Fediverse

En Masdodont-server er en instans og flere instanser kobler seg sammen og lager et såkalt Fediverse – det er et nettverk av servere som bruke til for eksempel mikroblogging.

I 2022 fantes det rundt 4000 Mastodon-instanser som er koblet sammen for å lage Fediverse-nettverket. I 2023 var tallet blitt over 10 000. I januar 2024 er tallet blitt over 11 800.

Over 8 000 000 brukere

Mastodon fikk i 2022 raskt over 1 000 000 brukere og i 2023 var tallet over 10 000 000. Vi registrerte at i januar 2024 var tallet gått ned til 8 400 000. I dag er tallet over 8 600 000. Dette betyr i klartekst at Mastodon får ikke like mange nye brukere som før.

Du finner statistikken på mastodon.help/instances.

Slik kommer du i gang

Det første du bør gjøre er å finne en server – du finner en slik på joinmastodon.org/no/servers. Noen av serverne krever ingen ventetid og da klikker du bare på Create account. Andre servere derimot krever at du søker om å bli godkjent, da klikker du på Apply for an account – du må da registere deg og vente på å bli godkjent. Vi registrerte oss på den norske serveren Snabelen og det tok overraskende kort tid å behandle vår søknad!

Les også: Slik finner du Mastodon-server

Når du har opprettet en konto kan du velge å følge personene du ønsker. Du kan nå se innleggene fra personene du følger og du er i gang på Mastodon!

Som sagt, Mastodon fungerer på noenlunde den samme måten som X (Twitter) gjør, men det tar likevel litt tid å bli ordentlig kjent med alle menyene og mulighetene. Selv om brukermassen for Mastodon har økt kraftig i det siste merkes at trafikken (i form av at kjente kontoer ikke har mange følgere) er vesentlig mindre enn på Twitter, men også dette kommer kanskje til å endre seg.

En ulempe? Det virker å være en ulempe at Mastodon-universet er delt opp i ulike servere, fordi vi vet om flere tilfeller hvor en Mastodon-bruker på den ene serveren ikke kan følge en bruker på en annen server. Har du en annen erfaring kan du gjerne legge inn en melding i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen.

Menyene

Vær klar over at menyene kan variere etter hvilken server du velger og hvilken enhet du bruker. Denne menyen gjelder Snabelen.

  • Søk
    Søkevinduet øverst til venstre.

  • @brukernavn
    Klikk på brukernavnet ditt for å se innleggene. Her ser du også hvor mange innlegg du har postet, hvor mange du følger og hvor mange som følger deg.

  • Rediger profil
    Manyvalg for redigering av profil.

  • Hva har du på hjertet?
    Det store vinduet brukes til å skrive ditt innlegg. Klikk på Publiser! for å publisere innlegget.

    • Legg til media
      Klikk på denne for å legge inn bilder eller andre mediafiler.

    • Legg til avstemning
      Her kan du legge inn en avstemning.

    • Juster synlighet
      Du kan bestemme hvem skal få se ditt innlegg.

    • CW
      Dette er en mulighet som gjør du kan skjule en del av en tekst, for eksempel en løsning på quiz, spørsmål eller nøtter.

    • NO
      Du ha muligheten til å bytte språk.

    • 500
      Dette tallet viser hvor lang tekst som er lov å skrive i et innlegg. Tallet reduseres i det du skriver inn i vinduet.

  • Midten
    Innleggene plasseres i midten.

  • Hjem
    Klikk på denne for å gå tilbake til hovedsiden.

  • Varslinger
    Du får varsler hvis det er aktivitet, for eksempel hvis noe følge deg eller liker ditt innlegg.

  • Utforsk
    Her finner du innlegg som får ekstra oppmerksomhet på det lokale og de andre nettverkene.

  • Favoritter
    Dine favoritt-meldinger.

  • Bokmerker
    Dine bokmerker.

  • Lister
    Dine lister.

  • Innstillinger
    Klikk på denne for å endre innstillinger.

Apper

Her finner du Mastodon-appene:

Mastodon i praksis

Mastodon ligner på X (Twitter) i den forstand at du leser innlegg fra Mastodon-brukere du følger. Mastodon er likevel annerledes enn Twitter. Mastodon bruker ikke algorime for å avgjøre rekkefølgen på innleggene.

Vi legger merke til at fem (5) personer velger å følge vår konto i løpet av de første timene etter registrering. Dette skjedde uten av vi sendte noen invitasjon eller har fulgt noen andre. Det eneste vi gjorde var å oppdatere profilen vår med tekst og bilde. Dette viser jo at nettverket er høyst levende og det er positivt.

Mastodon støtter redigering av innlegg. Vi trenger med andre ord ikke å slette innlegg for så å publisere innlegget på nytt, dersom vi ønsker å endre innlegget.

Hvordan finne noen å følge?

Dette er jo den samme utfordringen som X (Twitter). Hvordan finner man folk med de samme interessene? Vi legger merke til at søkefunksjonen i Mastodon ikke er særlig effektiv. Menyvalgene Utforsk kan være et verktøy for å finne relevante brukere.

Det mest effektive er nok å se på personer som har lignende interesser og se hvilke personer disse følger. På den måten kan man øke antall relevante følgere over tid, altså med lignende interesser.

Plattformer

fediverse.party får du en oversikt over plattformer.

Kilder: wikipedia.org, BBC, bleepingcomputer.com, zdnet.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *