Slik lager du HDR-bilder
Det handler om å lage bilder som er mer dramatiske enn vanlige bilder. Det dreier seg i utgangspunktet ikke om å bruke kunstig intelligens for å lage slike bilder, men en spesiell teknikk hvor man setter sammen flere bilder i ett.
Les også: Fotoapper for alle nivåer
Hva er egentlig HDR?
HDR står for «High Dynamic Range» og det er en teknikk som bruker flere ulike eksponeringer og setter disse sammen i ett bilde. Hensikten med HDR er å få flere detaljer i bildet og det betyr gjerne at bildet blir mer dramatisk.
Poenget med HDR er at sensoren i et kamera klarer ikke å registrere all informasjon i en enkel eksponering. Med HDR-teknikken kan man sette sammen ett bilde med informasjon fra alle bildene. En del programmer har en HDR-funksjon innebygd og det er dette vi skal vise i denne guiden.
Tre bilder (eller flere) blir til ett
Poenget er å ta tre eller flere bilder av samme motivet og deretter sette bildene sammen i ett bilde med hjelp av HDR-funksjonen i et program. De tre (eller flere) bildene skal tas med ulike eksponeringer:
- Det første bildet er undereksponert, altså med for lite lys (for mørkt).
- Det andre bildet er normalt (normalt lys).
- Det tredje bildet er overeksponert, altså for mye lys.
Det holder egentlig å ta tre bilder, men jo flere bilder du tar jo bedre HDR-effekt vil du få, fordi du får mer informasjon fra ulike eksponeringer. La blenderverdien være fast, mens du tar bildene med forskjellig lukker.
Les også: Guide: Blender, lukker og ISO
For å få mest mulig vellykket HDR-effekt bør du ta bildene med stativ, og du bør også ta bildene med manuell eksponering, fordi du ønsker ikke at kameraet skal bestemme eksponeringen for deg, det er jo det som er hele poenget med HDR.
HDR med Lightroom og Photoshop
Både Adobe Photoshop og Lightroom Classic har en innebygd HDR-funksjon. Har du Photoshop kan du klikke på menyvalget Fil, Automatiser, Slå sammen til HDR Pro. Nå kan du velge to eller flere bilder, og til slutt OK. Photoshop lager ett bilde av alle bildene.
Et alternativ er å kun bruke Lightroom Classic for denne oppgaven. Du velger da bildene i Library-modul, høyreklikker på valget og velger Photo Merge, HDR.
HDR med Nik Collection
Filtersamlingen Nik Collection har et eget filter for HDR-effekter. Les mer om dette i vår guide. For ordens skyld, Nik Collection er egentlig ikke lenger gratis, men du kan likevel få tak i den gratis (det er en eldre utgave) – les mer i vår artikkel.
HDR med andre programmer
Det finnes mange nedlastbare og nettbaserte programmer som kan brukes til å få frem HDR-effekt. Dette er noen gratis alternativer:
- Fotor HDR (nettbasert – direkte i nettleseren)
- Photo-kako.com (nettbasert – direkte i nettleseren)
- Luminance HDR
- HDRMerge
- EnfuseGUI
Siste kommentarer