Falske anmeldelser er vanligere enn du tror

Når du kjøper varer og tjenester på nettet, pleier du å stole på tester og anmeldelser om de aktuelle produktene? Undersøkelser viser at testene ikke alltid er ekte.

Les også: Netthandel i 2023

Falske anmeldelser

Nå viser det seg at falske anmeldelser er noe som mange driver med i stor skala. Man skal derfor være forsiktig når man handler på nettet.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Det er oppdaget over 10 000 Facebook-grupper som driver falske anmeldelser av produkter og tjenester som selges på Amazon. Amazon har allerede saksøkt administratorer av disse gruppene.

Disse Facebook-gruppene tilbyr penger eller gratis varer for anmeldelser som legges ut på Amazon. Når medlemmer av gruppene har betalt og anmmeldt for varene fikk disse medlemmene tilbakebetalt av administratorer av gruppene. En av disse gruppene, som nå er fjernet, hadde 43 000 medlemmer. Et stort antall positive anmeldelser for bestemte varer ble mer synlige på Amazon sine nettsider og fikk derfor økt salg.

Prøver å skjule virksomheten

Administratorer bruker falske søkeord for å skjule den falske virksomheten. Det er søkeord av typen Rfnd Aftr Rvew i stedet for Refund After Review. Dermed reduseres sannsynligheten for å bli oppdaget.

Meta-selskapet, det vil si, selskapet som står bak Facebook, har allerede tatt ned flere titalls tusen grupper.

Fiktive anmeldelser

Også NRK forteller om saker hvor nettbutikker legger ut falske anmeldelser. Oversettere legger merke til dette. Flere av disse har tatt kontakt med NRK etter tidligere publiserte artikler om temaet, og de forteller at de har fått i oppdrag å oversette noe de mener er falske brukeranmeldelser.

Oppdraget kan være å skrive en positiv anmeldelse av et produkt som aldri har vært testet. Det kan også være et oppdrag å oversette en anmeldelse til et annet språk. Oversetteren blir da gjerne bedt om å endre navn i anmeldelsen slik at personen bak den originale anmeldelsen fremstår som norsk, det vil si anmeldelsen er forfalsket. Dette er jo ren svindel, men vanskelig å oppdage.

Slik oppdager du falske anmeldelser

Det finnes selvfølgelig ingen feilfri metode, men her er noen gode rås:

  • Legg merke til dato på anmeldelsene. Hvis du ser mange positive anmeldelser på den samme datoen, da bør du være på vakt.

  • Hvis du ser de samme frasene (identiske setninger) i flere anmeldelser kan det tyde på at tekst er kopiert og limt inn.

  • Amazon er veldig populær nettbutikk og nettopp derfor er det mange falske anmeldelser her. Her bør du være på vakt. Anmeldere som på Amazon har skrevet om et produkt og det aktuelle produktet er merket med «Verified Purchase» da skal anmeldelsen være ekte.

  • Se gjerne på historikken til en anmelder (hvis den er tilgjengelig)

  • Du kan bruke tjenesten fakespot.com. Dette er en tjeneste som bruke kunstig intelligens til å oppdage eventuelle falske anmeldelser av produkter fra de store butikkene i USA.

Flere store selskaper kjemper sammen

Selskaper som Amazon, Expedia og Trustpilot går nå samme for å bekjempe problemet. De har opprettet gruppen «Coalition for Trusted Reviews». Problemet blir ikke mindre av at AI-roboter brukes til å skrive falske anmeldelser.

Kilde: BBC (1), BBC (2), NRK, consumerreports.org

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *