Darktable er gratis fotoapp som utfordrer proffene

Darktable blir presentert som gratis utfordrer til Adobe Lightroom. Vi testet den forrige versjonen av Darktable og ble imponert.

Les også: Fotoapper for alle

Darktable 3.0.1

Nå er Darktable 3.0.1 klar for nedlasting, helt gratis.

Dette er noen av nyhetene i versjon 3.0.1:

  • Bedre fargebehandling.
  • Bedre brukergrensesnitt.
  • Flere hurtigtaster.
  • Du kan nå justere størrelsen på høyre og venstre panaler.

Du finner detaljene på darktable.org.

Last ned

Du finner Darktable på darktable.org. Den nyeste versjonen (3.0.1) kan lastes ned fra github.com. Det kan hende at den blir blokkert av Windows Defender. Dette er dessverre ganske vanlig for apper som ikke er utviklet av Microsoft. Det er falsk alarm. Klikk på Mer info-lenken og videre på Kjør likevel-knappen. Godta lisensavtalen og installer.

Nå kan du søke etter Darktable via søkevinduet i Windows og klikke på Darktable for å starte appen. Det kan hende at du får opp et vindu som sier at du må oppgradere databasen. Klikk på «oppgrader database»-knappen for å fortsette. Nå må du vente mens oppgraderingen pågår. Du får til slutt opp Dartable-vinduet.

Bildene må importeres først!

Vær klar over at du må importere bilder inn i Darktable før du kan redigere bildene. Klikk på Import-menyen til venstre. Her kan du velge å importere bilde, mappe eller let etter enhet (for eksempel minnekort). Dersom du velge å importere mapper med bilder kan du klikke på mappe. Merk deretter mappene du ønsker å importere til Darktable og klikk til slutt på Åpne-knappen nederst til høyre i Import-vinduet.

Dersom ikke du ser Åpne-knappen i Import-vinduet må du dra vinduet med musepekeren slik at du ser hele Import-vinduet – det er nemlig godt mulig at Import-vinduet er for stort for din skjerm og du må derfor redusere størrelsen på Import-vinduet for at du i det hele tatt kan se Åpne-knappen. Det er mange som ikke er klar over dette og ikke ser Åpne-knappen i det hele tatt. Vi mener dette er en av de få ulempene med Darktable – det er rett og slett dårlig design av grensesnittet. Er du derimot klar over dette, er ikke det noe problem.

For ordens skyld, det finnes også en annen måte å importere bilder og det er å klikke og dra bilder fra filutforsker i Windows og inn i Darktable-vinduet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.