Smarte snarveier i WordPress

En Shortcode er en ferdig definert funksjon i WordPress som er tilgjengelige for alle, og det uten at du trenger å programmere noe selv. Dette er en slags makroer som utfører en bestemt handling, og som gjør det enkelt å legge til noen ekstrafunksjoner uten å installere utvidelser.

Les også: WordPress-skolen

Et alternativ for å få flere funksjoner i WordPress, er å altså installere utvidelser, men en av ulempene med dette er at ytelsen kan gå ned hvis du har installert for mange utvidelser. Shortcode kan du bare sette rett inn i et innlegg i form av en liten kode.

Et shortcode-eksempel

Dette er eksempler på shortcodes – du skriver koden direkte inn i et WordPress-innlegg.

 

Dette er shortcode for et bildegalleri, altså for samling av bilder – dette er med andre ord en måte å legge ut bilder på i en WordPress-nettside.

Shortcode-liste

Du finner en del shortcodes på wordpress.com, men her er noen konkrete eksempler på hva du kan legge inn i et WordPress-innlegg med en shortcode:

  • Youtube-video
  • Flickr-video
  • TED Talks-video
  • Vimeo-video
  • Spotify-musikk
  • Soundcloud-musikk
  • Slideshow med bilder
  • Google Docs-dokument
  • Google Maps-kart

I tillegg kan du legg ut en liste med innlegg fra en spesifikk kategori, eller innlegg som er merket med en spesifikk tagg. Du firnner flere Shortcode-eksempler på wordpress.com.

Lag dine egne shortcodes

Du kan også lage dine egne shortcodes med Shortcode API, altså et programmeringsgrensesnitt for shortcodes. Les mer på codex.wordpress.org

Legg til flere shortcodes med utvidelser

Du får i utgangspunktet tilgang til et bestemt antall shortcodes med temaet du bruker, men visse utvidelser gir deg tilgang til ytterligere flere shortcodes. Her får du en oversikt over de beste shortcodes-utvidelsene, men ikke installer for mange, gjerne kun én av gangen:

Simple Shortcodes for deg som ønsker en enkel utvidelse. Dette er en brukervennlig utvidelse, som blant annet kan brukes til å legge inn en ny knapp i det visuelle redigeringsverktøyet i WordPress. Denne knappen kan brukes til å legge inn knapper, kolonner og faner i en nettside.

Shortcodes Ultimate er en avansert utvidelse som leveres med en shortcode generator, pluss over femti shortcodes.

Shortcoder er en brukervennlig utvidelse som gjøre det mulig å lage dine egne shortcodes med HTML og JavaScript. Denne kan blant annet brukes til å legge inn reklame og videoer i nettsider.

Mer informasjon

Les mer om shortcodes på codex.wordpress.org.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *