Tips og triks med filutforsker

For mange er filutforskeren kanskje den nest viktiste appen i Windows etter nettleseren.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

På denne siden får du en rekke gode råd og triks om hvordan du kan bruke denne appen.

Windows 10 og 11

De fleste av funksjonene i filutforsker er de samme i Windows 10 og Windows 11. Bånd-menyen øverst i Windows 10 er nå fjernet fra Windows 11 slik at det skal være enklere å navigere.

I Windows 10 har du en Visning-fane med en mulighet til å endre detaljer via Alternativer-menyvalg. I Windows 11 er dette flyttet til et nytt menyvalg (…), altså 3 punkter og Alternativer.

Den raskeste måten å åpne filutforsker

Det kan være lurt å lære seg hurtigtasten Windows-tasten + E, fordi det er den raskeste måten å åpne filutforsker. Dette er en veldig kjekk mulighet hvis du for eksempel skal kopiere eller flytte filer, fordi kan åpne to vinduer på en rask måte.

Tilrettelegg Hurtigtilgang

Hurtigtilgang er kanskje den viktigste funksjonen i filutforskeren i Windows. Her får du en liste over mapper du bruker mest. Du kan høyreklikke på en mappe og feste den til Hurtigtilgang – du kan bruke den samme metoden for å fjerne mappen.

Del filer

Du er en mulighet til å dele filer med apper som Facebook, Twitter eller e-post. Start med å merke en eller flere filer, høyreklikk på filene og velg Delt ressurs fra menyen øverst. Deretter kan du velge en app som brukes til å dele de aktuelle filene. Du kan eventuelt klikke på Få apper i Store for å legge til flere apper for å dele filene.

Du kan åpne Denne PC-en i stedet for Hurtigtilgang

Når du åpner filutforsker i Windows får du opp Hurtigtilgang som standard, det vil si filer som er oftest blitt åpnet. Du har muligheten til å åpne filutforsker på Denne PC-en i stedet for hurtigtilgang. Kjør filutforsker og klikk på Visning-fanen. I Windows 11 klikker du på menyen (…) ytterst til høyre. Her velger du Alternativer og Endre mappe- og søkealternativer. Videre velger du Denne PCen i stedet for Hurtigtilgang i vinduet øverst og klikker på OK for å bekrefte valget.

Slik lagrer du et søkeresultat

Filutforskeren har en søkefunksjon. Du finner søkevinduet på en egen linje under bånd-menyen i filutforsker. Skriv inn ett eller flere søkeord og trykk på Enter. Du får da opp en liste over mapper og filer som inkluderer det aktuelle søkeordet. Du kan nå klikke på Lagre søk på bånd-menyen, gi søket et navn og klikk på Lagre. Du finner det lagrede søket via søk-mappen i din brukerprofil, for eksempel C:\Brukere\<brukernavn>\Søk. Du kan nå høyreklikk på det lagrede søket og feste det til Start.

Mørk tema

Du kan skifte til mørk tema i Windows, inkludert filutforsker. Dette gjør du via Start, Innstillinger, Personalisering, Farger. Her kan du merke Mørk under Velg standard appmodus. Vær klar over at dette mørkelegger hele Windows-grensesnittet. Mange synes dette er en artig mulighet og det er enkelt å skifte tilbake til lys modus hvis du ønsker det.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *