Har du glemt passordet? Her er redningen!

Har du glemt noen av passordene du bruker, enten passordene for noen av programmene/tjenestene du bruker på nettet, eller innloggingspassordet til Windows? Her er redningen! Her får du en rekke tips om hvordan du kan finne ut passordet du leter etter.

Les også: Slik lager du sikkert passord

Hvis det er innloggingspassordet til Windows kan du først prøve å se på hintet som dukker opp på skjermen, hvis du har prøvd å logge deg på, men har mislykkes. Dette er et hint som brukeren selv har lagd, det vil si deg eller andre som tidligere har installert Windows. Hvis ikke dette hjelper, finnes metoder for å avdekke passordet.

Nettside-passord

Det finnes ganske mange programmer som kan brukes til å avsløre passord du har glemt på forskjellige tjenester på nettsider. Før vi kommer med tips om dette bør du være klar over at de fleste tjenestene på nettet gir deg en mulighet til å nullstille passordet eventuelt få et nytt passord.

Bruker du derimot lokale apper som ikke har denne muligheten finnes det programmer som kan hjelpe deg med å avsløre passordene:

NirSoft er en samling av apper som kan brukes til å avsløre passord av ulike typer. Du finner hele listen på nirsoft.net.

Her er noen eksempler (appene trenger ikke installasjon):

  • ChromePass avslører passord du bruker i Chrome-nettleseren. Last ned programmet ved å klikke på «Download ChromePass» (du må skrolle ned på nettsiden). Pakk opp filen og kjør ChromePass.exe.

  • PasswordFox avslører passord du bruker i nettleseren Firefox. Last ned programmet ved å klikke på «Download PasswordFox» (du må skrolle ned på nettsiden). Pakk opp filen og kjør PasswordFox.exe.

  • BulletsPassView avslører passord som står bak punkter (eller stjerner) i bokser i Windows. Last ned programmet ved å klikke på «Download BulletsPassView» (du må skrolle ned på nettsiden). Pakk opp filen og kjør BulletsPassView.exe. Dette programmet skanner PC-en for å prøve å finne passord-boks som er åpne i dette øyeblikket. Du må med andre ord ha en passord-boks åpen før du kjører programmet. Klikk på Refresh-ikonet for å kjøre skanningen en gang til, men programmet skal skanne automatisk etter få sekunder.

  • WebBrowserPassView avslører passord i nettleserne Internet Explorer, Firefox, Chrome, Safari og Opera. Les mer i vår guide.

Redning i selve nettleseren

Det finnes også en metode for å avsløre passordet uten bruk av en ekstra app. Les mer i vår artikkel.

Har du glemt WiFi-passordet?

Har du glemt passordet til ditt WiFi-nettverk? Du får tips i vår artikkel.

Du kan også avsløre WiFi-passordet uten bruk av en app – les mer i vår artikkel.

Tilbakestill Windows-passord

Dette tiltaket gjelder kun hvis du på forhånd har opprettet en oppstart-disk som kan brukes til å tilbakestille innloggingspassordet i Windows. Har du Windows 7 kan du opprette en oppstart-minnepinne på følgende måte:

Sett en minnepinne i PC-en, klikk på Start, Kontrollpanel, Brukerkontoer og familiesikkerhet, Brukerkontoer. Klikk på «Opprett en diskett for å tilbakestille passord» og da starter en veiviser for glemt passord.

Har du Windows 8 finner du Kontrollpanel ved å aktivere menyen til høyre (hurtgtast Windows + C), og trykke på Søk. Da finner du Kontrollpanelet til venstre.

Har du Windows 10 eller Windows 11 kan du søke etter kontrollpanel i søkevinduet i Windows, klikke på Kontrollpanel, Brukerkontoer, Brukerkontoer. Klikk på «Opprett en disk for tilbakestilling av passord».

Lazesoft Recovery Suite

Du kan bruke Lazesoft Recovery Suite hvis ikke du har lagd oppstartdisk på forhånd. Du kan bruke programmet til å brenne oppstart-CD/USB disk via «Burn CD/USB Disk». Du finner programmet på lazesoft.com. Start problem-PC-en med disken du har brennt. Vær klar over at du kan brenne en CD/minnepinne på en annen PC enn den du har glemt passordet for – du må bare huske på å definere oppstartdisken for riktig Windows-versjon, dette gjør du i selve programmet Lazasoft Recovery Suite.

Start PC-en med CD/minnepinne
Start PC-en med oppstartdisken du nettopp har brennt/laget. Du må trykke på en tast (dette er gjerne F8, F12 eller Enter, les informasjon om din datamaskin) på tastaturet under oppstarten for å få opp et valg om å starte opp fra CD-en eller minnepinnen.

Velg «Password Recovery», «Reset Windows Password» og «Reset Local Password»
Du får etter hvert opp valget «Password Recovery» i programvinduet. Klikk på dette valget og klikk videre på «Reset Windows Password» og igjen på «Reset Windows Password» fra menyen. Klikk nå på Next-knappen og på Yes-knappen. På neste skjermbilde kan du klikke på «Reset Local Password» og «Reset Local Password» fra menyen. Klikk på Next-knappen for å gå videre. Velg brukeren du ønsker å nullstille passordet for, altså brukernavnet du bruker til å logge deg på Windows/PC-en med. Klikk på Next-knappen.

Passordet nullstilles
Nå får du opp et programvindu hvor du kan nullstille passordet ditt, det vil si du definerer passordet som blank, altså ikke noe passord. Klikk på RESET/UNLOCK-knappen og du skal da få opp et vindu med meldingen «The password reset successfully». Klikk på OK-knappen og til slutt på Finish-knappen for å avslutte programmet. Til slutt kan du klikk på Reboot-knappen for å starte PC-en på nytt. Ikke glem å ta ut CD-en (eventuelt minnepinnen) slik at PC-en kan startes på en vanlig måte.

Les også: Slik lager du sikkert passord

Lag et nytt passord!
Du skal nå ikke trenge å bruke noe brukernavn eller passord for å logge deg på Windows, fordi du har nettopp slettet passordet. Det som gjenstår nå er å definere nytt innloggingspassord for Windows. Dette gjør du via Kontrollpanel, Brukerkontoer og familiesikkerhet, Brukerkontoer. Klikk på «Opprrett et passord for kontoen». Skriv inn et nytt passord og bekreft et nye passordet. Skriv inn et passordtips og klikk til slutt på «Opprett passord»-knappen. Du kan nå starte PC-en på nytt for å teste om passordet virker som det skal.

Vær klar over sikkerhetsrisikoen

Det bør nevnes her at slike løsninger kan gi hvem som helst tilgang til en PC, dersom vedkommende har riktig oppstart-CD, og er fysisk til stede ved maskinen. Dette er med andre ord et sikkerhetsproblem, men for hjemmebrukere er dette nok et mindre problem siden du vil nok merke dersom noen prøver dette. Hvis du ønsker å sikre din PC mot dette, kan du sette et passord i BIOS på PC-en.

Slik kan du sette et passord i BIOS

Dette er en sikkerhetsløsning for PC-en. Hensikten er at uvedkommende ikke skal få tilgang til din PC via forskjellige oppstartløsninger (CD/DVD/minnepinne), som kan brukes til å knekke innloggingspassordet i Windows.

Slik kan det gjøres:

  1. Start opp PC-en og gå inn i BIOS. Dette gjøres via en hurtigtast på tastaturet, men en slik hurtigtast er forskjellige fra PC til PC. Det kan være at du må trykke på Del eller F2-tasten på et spesielt tidspunkt i oppstarten. Du får gjerne en melding om dette på skjermen, men du må være rask, fordi meldingen blir værende på skjermen i kun noen få sekunder. Du få trolig mer informasjon om hvilken tast dette er i manualen for din PC.

  2. Gå til Security-menyvalget i BIOS. Her skal du blant annet kunne velge å sette et passord for oppstarten, det vil si et passord som må tastes inn for å kunne starte PC-en.

Har du glemt BIOS-passordet?

Har du glemt BIOS-passordet? Du får en rekke tips i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *