Svindlerne gir seg ikke

Svindlere kommer i ulike former og de prøver forskjellige midler for å prøve å lure deg. Du kan få en melding via e-post eller på sosiale tjenester. Du kan også bli oppringt av svindlerne.

Variert aktivitet

I 2017 var det ganske stor aktivitet med telefonsvindlere. Det var mange som fikk telefon fra et nummer som starter på tallet 44, for eksempel 442037699431 – svindlerne bruker aldri det samme nummeret, men de starter alltid på 44.

Fortsatt aktivitet i 2018

I begynnelsen av 2018 har svindlerne vært mindre aktive, men i februar startet de igjen. Denne gangen bruker svindlerne et 40-nummer, for eksempel 40666335. Det kan være en utfordring å gjennomskue et slikt svindelforsøk, fordi de som ringer virker meget seriøse. De prøver gjerne å hjelpe seg med din datamaskin eller de sier at de ønsker å tilby deg en vare eller en tjeneste som skal være til din fordel. Det eneste de er ute etter er å lure deg til å oppgi sensitiv informasjon.

I april 2018 er det igjen ganske mange som er blitt utsatt for dette. Det er roboter som ringer til mange millioner brukere. Det skal være registert flere milliarder oppringninger i april. En del av svindlerne bruker lokale numre slik det er vanskelig å oppdage svindelforsøket. Svindlere har en metode som gjør at det kan virke som de ringer fra et annet nummer enn de egentlig gjør.

«Nye» triks

I oktober 2018 fikk vi fortsatt slike telefoner og svindlerne prøvde å lure oss ved å først ringe, men de starter ikke samtalen. De la selv på røret, men lyden minner om en dårlig linje. Hensikten er å lure deg til å tro at forbindelsen er dårlig og de prøver å få deg til å ringe tilbake. Ikke gjør det! Når du ser på nummeret har det gjerne tolv tall og det starter gjerne på 44.

Svindlerne fortsetter å ringe i november 2018 og de endrer stadig taktikk. Denne gangen ringer de til deg, mange ganger, når du legger på røret. Det som er felles med disse svindlerne er at de er veldig hyggelige: «Good morning. How are you this morning?».

De gir seg ikke før du avslører dem ved å si for eksempel «you don’t fool me» i telefonen – da gir de opp. Du kan selvfølgelig velge å ikke ta telefonen når du ser at de ringer fra det samme nummeret. Det dreier seg gjerne om et nummer med 12 tall og som gjerne begynner på 44.

Det er jo fristende å fortsette samtalen kun for å høre hva de er ute etter. Du må bare sørge for at du ikke oppgir noen personlig informasjon og ikke gjør noe på PC-en din de ber deg om å gjøre.

De fortsetter å ringe i 2019

Svindlerne fortsetter å ringe i 2019. De sier de er fra «maintenance service» og forteller at «there is problems with your computer» på dårlig engelsk.

Ikke ta telefonen!

Hvis du får en telefon fra noen ukjente som snakker engelsk og som tilbyr deg hjelp eller en tjeneste, bør du legge på røret. Du bør for all del ikke oppgi noen informasjon eller gjøre noe på din datamaskin som følge av samtalen.

Kilde: NRK

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *