Slik laster du ned Wikipedia

Ønsker du å laste ned hele eller deler av det populære leksikonet Wikipedia?

Les også: Wikipedia-guide

Du kan da eventuelt lese leksikonet uten å ha tilgang til internett, eventuelt bruke leksikonet på en annen enhet. Dette er faktisk ikke helt enkelt å gjøre, men du får en trinn-for-trinn gjennomgang på denne siden!

Les også: Nettstedkart for Dataporten

WikiTaxi fikser saken

Wikipedia kan lastes ned på din PC med hjelp av programmet WikiTaxi, slik at du ikke trenger tilgang til internett for å lese leksikonet. Leksikonet kan lastes ned delvis eller i sin helhet. Du finner alle Wikipedia-pakkene (dump-filene) på dumps.wikimedia.org. Du finner også informasjon om nedlasting på wikipedia.org.

Den vanskeligste delen av denne prosessen er nok å finne riktig pakke for å laste ned. Det står nemlig ikke i klartekst hvilket språk det gjelder, i hvert fall ikke på dumps.wikimedia.org.

Det står kun kodene «en» for engelsk, «no» for norsk bokmål og «nn» for nynorsk, og så videre for andre språk. Dessuten finnes det såpass mange filer på nedlastingssiden, at det gjør saken veldig forvirrende. Det vi kan si her er at det er filer på formatet «pages-articles-multistream.xml.bz2» som skal lastes ned.

Les også: Guide: Minnepinner

Nettstedet en.wikipedia.org er mer brukervennlig, men denne viser kun noen få utvalgte språkversjoner, og ikke norsk.

Slik laster du ned Wikipedia

  1. Opprett mappen wikitaxi på harddisken på PC-en din – her skal alle filene lagres. Denne mappen kan så eventuelt kopieres til en minnepinne eller en annen enhet og leksikonet kan da eventuelt leses fra denne enheten.

  2. Installer et pakkeprogram, for eksempel 7-Zip. Du kan også bruke det som er innebygd i Windows.

  3. Last ned WikiTaxi fra WikiTaxi.org, og pakk opp programfilene til mappen wikitaxi.

  4. Last ned en Wikipedia-pakke for én språkversjon. Den norske språkversjonen (bokmål) av Wikipedia finner du på dumps.wikimedia.org/nowiki. Filen du skal laste ned er på formen «pages-articles-multistream.xml.bz2 ». Den norske pakken har en størrelse på rundt 762 MB.

    Du kan eventuelt velge å laste ned andre språkversjoner av Wikipedia, her er noen eksempler:

    Du finner flere språkversjoner på dumps.wikimedia.org/backup-index.html og du finner også Wikipedia-pakker på wikipedia.org. Kjør programfilen til WikiTaxi (Wikitaxi_importer.exe)

  5. Du får opp et programvindu med to vinduer. I det øverste vinduet skal du legge Wikipedia-pakken («pages-articles.xml.bz2»-filen). Du kan bla deg frem til pakken på harddisken via Browse-knappen, eller skrive stien manuelt. I det andre vinduet skal du skrive navnet på WikiTaxi-databasefilen, det vil si filen som programmet oppretter. Meningen er at du selv skal finne på et navn – det spiller egentlig ingen rolle hvilket navn du velger, men gjerne så kort og beskrivende som mulig, for eksempel følgende: D:\wikitaxi\nowiki.taxi Denne filen vil bli opprettet automatisk når du kjører programmet. Trykk på Import Now-knappen for å kjøre programmet. Hos oss tok hele prosessen rundt 5 minutter.

  6. Kjør filen Wikipedia.exe for å lese leksikonet. Du vil få opp en liste over taxi-filer som du har laget. I vårt tilfelle er det nowiki.taxi.

Du finner mer informasjon om nedlasting av Wikipedia-pakker på wikipedia.org, og om bruk av WikiTaxi-programmet på wikitaxi.org.

Kiwix

Det finnes en annen metode, som er noe enklere, og det er ved bruk av programmet Kiwix. Du bare laster ned og installerer programmet, og får en oversikt over tilgjengelige språkversjoner av Wikipedia, og trykker på «Download». Du kan laste ned leksikonet på ulike språkversjoner, blant annet engelsk, men foreløpig ikke en norske versjonen. Kiwix støtter både Windows, Linux, Android og iOS, så du kan også installere det på mobilen din.

Les mer om Kiwix i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *