Her kan du spille sjakk på nettet




Magnus Carlsen er verdensmester i sjakk og sjakkfeberen herjer i Norge. Flere og flere har blitt bitt av sjakkbasillen. Her får du tips om nettsteder som gir deg muligheten til å følge med på sjakk.

Les også: Bruk databaser til å bli bedre i sjakk

Du får også tips om nettsteder og programvare/apper som kan brukes til å spille sjakk på internet. Er du helt fersk i sjakk, får du også tips om nettsteder som tilbyr opplæring i sjakk.

Her kan du spille sjakk!

Internett er en perfekt plattform for sjakk, med veldig mange muligheter og nivåer. Slike sjakksteder kommer i alle varianter, alt fra mulighet til å spille direkte i nettleseren, uten at du trenger å registrere deg, og til tjenester som krever registrering og installasjon av egen programvare.

For ordens skyld, de fleste tjenestene fungerer på den måten at sjakkbrikkene beveges ved å klikke og dra brikken med musepekeren. På andre tjenester fungerer dette derimot slik at du først klikker på selve brikken du skal slytte og klikker deretter på ruten du skal bevege brikken til (altså, du drar ikke brikken). Du må rett og slett prøve deg frem.

  • Playchess.com er et bra nettsted du kan spille sjakk uten at du trenger å registerer deg. Start med å klikke på «Play now»-lenken.

    Her kan du klikke på tiden du ønsker å bruke på ett sjakkparti: 1 min, 3 min, 5 min, 3 min +2 sek (legges til hvert trekk), 10 min og 15 min + 5 sek. Deretter er det bare å vente på at noen tar utfordringen.

    Klikker du på Custom kan du selv velge hvor mange minutter partiet varer og hvor mange sekunder som legges til hvert sjakktrekk. Kibitz betyr å observere andre spille sjakk. LIVE CHESS betyr at du kan se på sjakkpartier som er blitt spilt i forskjellige turneringer.

  • ChessFriends.com tilbyr muligheten til å spille sjakk direkte i nettleseren. Du klikker på Spela nu!, og kan da velge å spille sjakk mot en computer eller et menneske. Du kan også velge hvor lenge partiet skal vare. Så er det bare å klikke på Spela, og partiet er snart i gang.

  • Instantchess.com er et nettstedet som tilbyr sjakk direkte i nettleseren mot en datamaskin og uten at du trenger å registrere deg. Du klikker bare på Start Game og partiet er i gang med en gang. Ulempen er at du kan ikke velge tid, det vil si hvor lenge partiet varer. Partiet varer alltid i 2 x 10 minutter.

  • Chess.math.com tilbyr deg å spille sjakk mot en datamaskin. Her beveges brikkene ved å først klikke på brikken, slippe brikken, og deretter klikke igjen hvor du ønsker å plassere brikken.

  • Chess.com er et svært populært sted som gjør det mulig å spille sjakk på nettet, helt gratis. Du bare registrerer deg og setter i gang, enten direkte i nettleseren eller programvare.

  • Chesskid.com er en tjeneste fra Chess.com, som gjør det mulig å opprette foreldre+barn profiler.

  • Free Internet Chess Server (FICS) tilbyr gratis sjakk på internett mot spillere fra hele verden. Du må registrere deg, men fordelen er at tjenesten blir mer fleksibel samtidig som du får rating og det er måte å måle din fremgang, noe som kan øke motivasjonen. Videre velger du selv hvordan sjakkbrettet ser ut og appen har også flere muligheter i justering av både lyd, utseende og eventuelle animasjoner. Du kan for eksempel bruke appen BabaChess for Windows.

  • Internet Chess Club (ICC) er også et meget godt alternativ for å spille sjakk på internett. Eneste ulempen er at det ikke er gratis, men du kan prøve det gratis i 30 dager. Det finnes flere betalingsmodeller, blant annet 24,95 USD for 3 måneders medlemskap og 39,95 USD for 6 måneders medlemskap. Du finner en oversikt over betalingsmodellene på chessclub.com. Fordelen med ICC er at du finner et stort antall sjakkspillere du kan spille mot.

    ICC tilbyr også webbasert sjakkmulighet via web.chessclub.com – her kan du klikke på «Play for free» og du får da opp et vindu hvor du blant annet kan velge spilletid – klikk på «Submit» for å bekrefte valget og sjakkpartiet er i gang!

Sjakk på nettbrett og mobil

Nettbrett er meget godt egnet til å spille sjakk, ikke minst hvor enkelt det er å bevege sjakkbrikkene. Dette gjelder spesielt for lynsjakk. Du finner en rekke apper i vår guide.

Mobiltelefoner kan dessverre være dårligere egnet til å spille sjakk, fordi skjermen gjerne er for liten. Problemet er at når du har beveget en sjakkbrikke på brettet, kan du ikke angre på trekket. Det er lett å bevege en sjakkbrikke til et uønsket sted, hvis brikken er plassert på kanten av brettet.

For ordens skyld, det varierer hvordan folk opplever å spille sjakk på mobiltelefoner, altså hvor flinke de er å spille sjakk på tross av liten skjerm. Her er det flere faktorer som spiller inn:

  • Mye av dette har med erfaring å gjøre, altså jo mer du spiller på mobilen, jo mer blir du vant med å spille på en liten skjerm.

  • Mobiltypen kan ha noe å si, altså hvilket varemerke, skjermtype, grensesnitt og så videre. Den generelle regelen er at jo større skjerm du har jo bedre, men berøringsfunksjonen spiller også inn.

  • Type app kan også ha noe å si, blant annet fordi ulike apper har forskjellige grensesnitt, og noen av dem har bedre grensesnitt enn andre, spesielt for lynsjakk. Her er det mange som sverger til appen fra Internet Chess Club.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *