Den store Photoshop-guiden

Adobe Photoshop er et program for å redigere bilder og er av de fleste ansett som det beste bildeprogrammet på markedet. Det er en del av pakken Adobe Creative Cloud.

Les også: Hva er Adobe Creative Cloud?

Det er blitt såpass anerkjent at mange snakker om å photoshoppe (verb) når de snakker om avansert manipulering av bilder, på samme måten som mange snakker om å google (verb) noe når de søker etter noe på internett.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Her får du en rekke gode råd og tips for å bruke Photoshop og de beste lenkene med informasjon og opplæring.

Les også: Følg Dataporten på Facebook!

Nytt i Photoshop

Photoshop har fått stor oppgradering i 2024. Nå har Photoshop blant annet fått muligheter som kalles for generativt fyll og generativ utvidelse som er drevet med kunstig intelligens og som kan brukes til å legge til, utvide eller fjerne innhold fra bilder. Les mer på adobe.com.

Hvor mye koster egentlig Photoshop?

Før 2011 var engangsprisen på Photoshop såpass høy at dette ikke var aktuelt for hvermansen å kjøpe verdens beste bilderedigeringsprogram. Adobe har endret prismodellen for Creative Cloud-pakken og er nå kun tilgjengelig i et abonnement – du betaler fast pris hver måned og prisen er ikke like avskrekkende lenger.

Prisen på Photoshop avhenger av hvilken pakke du velger. Den rimeligste pakken inkluderer både Photoshop og Lightroom i den samme pakken og prisen er i skrivende stund 130 NOK per måned, det vil si rundt 1560 per år. Du finner prisoversikten på adobe.com.

Grensesnittet

Når du starter opp Photoshop får du opp et vindu med følgende valg:

  • Ny fil gir deg en mulighet til å opprette en ny fil i Photoshop.

  • Åpne gir deg en mulighet til å åpne en fil som er lagret på din datamaskin.

  • Hjem går tilbake til startvinduet i Photoshop.

  • Opplæring gir deg tilgang til opplæringmateriale for Photoshop. Dette er lenker til videoer du kan åpne i nettleseren.

  • Dine filer viser en oversikt over eventuelle filer du har lagret i nettskyen.

  • Delt med deg viser evenuelle filer som er delte med deg.

  • Slettet viser eventuelle filer som du har slettet.

Selve Photoshop-grensesnittet er delt i flere områder. På toppen finner du menyer som Fil, Rediger, Bilde, Lag, Tekst, Velg, Filter, 3D, Vis, Plugin-moduler, Vindu og hjelp. Det er her du får tilgang til alle funksjonene i Photoshop.

Det kan nevnes at du kan bruke Adobe Bridge til å organisere dine bilder, altså i tillegg til Photoshop. Bridge er gratis – les mer i vår Bridge-guide.

Like under menyene (mellom menylinjen og bildet) finner du ikoner som gir deg tilgang til finjustering av verktøyene. Disse ikonene vil endre seg i forhold til hvilket verktøy du velger på den å venstre siden.

Verktøylinje på venstre siden. Her får du tilgang til 25 forskjellige verktøy som kan brukes til å redigere bilder. Her finner du følgende verktøy: flytte, markering, lasso, hurtigvalg, beskjæring, pipette, flekkreperasjonspensel, pensel, klonestempel, historikkpensel, viskelær, gradering, gjør mindre skarpt, gjørr lysere, penn, tekst, banemerking, rektangel, hånd, zoom, rediger verktøylinje, forgrunnsfarger, bakgrunnsfarger, hurtigmaske og skjermmodus.

Velg et arbeidsområde

Du kan velge hvilke verktøy du ønsker å ha tilgang til og du kan på denne måten lagre ditt eget arbeidsområde. Du velger dette via menyvalget Vindu og Arbeidsområde. Her kan du blant annet velge Viktigste (standardvalget), 3D, Grafikk og internett, Bevegelse, Male og Fotografering. Er du fotointeressert bør du altså velge arbeidsområdet Fotografering.

Lag

Photoshop er etter hvert blitt et begrep i bildebehandling – det beste verktøyet du får tak i. Det er spesielt én funksjon som gjør at Photoshop er blitt såpass suverent program og det er lag.

Lag er et meget omfattende tema – hensikten med denne artikkelen er å gi deg et innblikk. Her får du en oversikt over viktige paneler og menyer.

Hva er egentlig et lag?

Lag er en funksjon i Photoshop som gir deg en mulighet til å justere et bilde på en slik måte at justeringene ser naturlige ut. Du kan for eksempel bruke lag til å legge en person inne i et landskapsbilde på en slik måte at det ser naturlig ut.

Hvorfor bruke lag?

Lag gjør arbeidet med bilder mye enklere. Du får større frihet til å redigere, justere og reparere et bilde på en raskere og enklere måte. Du kan vise eller skjule enkelte lag for å se hvordan endringen virker på et bilde. Du kan endre rekkefølgen på lagene eventuelt kopiere lag til et annet bilde.

Hvis du bare redigerer et bilde uten å bruke flere lag blir arbeidet med det aktuelle bildet vanskeligere og tyngre, fordi du har da kun ett lag og må gjør ting om og om igjen hvis du gjør feil.

Det gjelder det samme med lag i Photoshop som med de fleste andre funksjoner – den eneste måten å forstå hva lag kan brukes til er å jobbe med lag. Du får ikke denne forståelsen ved å lese en guide, men det hjelper selvfølgelig.

Lag-panelet i Photoshop

Du får tilgang til lag-menyer overalt i Photoshop-grensesnittet. Det er en egen Lag-meny øverst og et eget Lag-panel til høyre.

Lag har et eget panel til høyre i Photoshop-grensesnittet og det er her får en oversikt over alle lagene og har en mulighet til å redigere lagene. Hvis ikke du ser lag-panalet kan du eventuelt åpne det via menyvalget Vindu, Lag.

Du plasserer innhold i et lag. Du bruker lag til å utføre oppgaver, for eksempel sette sammen flere bilder, legge til tekst i et bilde eller legge til vektorgrafikkformer. Du kan bruke en lagstil til å legge til en spesialeffekt, for eksempel en skygge eller en glød.

Lag brukes til å isolere et innhold i et bilde fra resten av bildet. Lag gir deg bedre fleksibilitet ved redigering av et bilde. Du får også mer kontroll over redigering av et bilde, fordi du kan redigere innholdet i et bilde uten å påvirke resten av bildet.

Elementer i lag-panelet
Dette er de ulike elementene i lag-panelet:

  • Meny
    Denne menyen er plasser øverst til høyre i lag-panelet. Her får du tilgang til en rekke verktøy og muligheter. Her kan du blant annet opprette et nytt lag, slette lag og legge sammen flere lag.

  • Ugjennomsiktighet (Opacity)
    Denne skalaen går fra 100 til 0 prosent. Standardverdien er ingen gjennomsiktighet.

  • Lagfilter
    Det finnes ulike typer lag. Justeringslag brukes til å justere for eksempel kontrast og metning. Tekstlag kan brukes til å legge til tekst. Bildepunktlag brukes til å legge til bilder.   Ikonene brukes til å bestemme synligheten av det bestemte laget. Du kan klikke på ett ikon for å vise ett bestemt lag – dette er veldig viktig hvis du har et bilde med mange lag. Klikk på ikonet til høyre for å slå av denne visningen.

  • Overgangsmodi (Blending Mode)
    Klikk for å velge Vanlig, Dryss, Gjør mørkere, Multiplisert og så videre. Denne innstillingen bestemmer måten lagene blandes for å lage ett bilde. Standardverdien er vanlig og det betyr ingen endring

  • Fyll
    Skala som går fra 100 til 0 prosent.

  • Aktivt lag
    Dette er laget du jobber med akkurat nå. Du kan gjør et annet lag aktivt ved å klikke på laget, men du bør være oppmeksom på at du klikker på riktig lag – dette kan medføre at feil lag blir endret hvis du klikker på et lag som ikke hadde tenkt å endre. Du kan eventuelt velge flere lag samtidig ved å holde nede CTRL-eller SHIFT-tasten.   Bakgrunnslaget er et spesielt lag i Photoshop. Når du oppretter et nytt lag blir dette laget automatisk bagrunnslag. Dette laget er låst nederst og kan i utgangspunktet ikke endres. Du har en mulighet til å endre dette laget via menyen til høyre. Husk at rekkefølgen på lagene i et bilde kan være viktig.

  • Ikon
    Det lille ikonet som vises på venstre siden av et bestemt lag kan klikkes på for å vise eller skjulle effekten av laget i et bilde.

  • Lagverktøy
    Nederst i lag-panelet finner du flere små ikoner som kan klikkes på for å aktivere forskjellige verktøy.

     
    • Linklag er en måte å knytte sammen lag slik at lagene fungerer som en gruppe.

    • Legg til lagstil brukes til å lage spesialeffekter som skygger. Hvis du klikker på lagstilikonet får du opp en meny. Velger du Overgangsalternativer får du opp en dialogboks med ganske mange valg. Her kan du velge måten laget kombineres med de andre lagene for å lage ett bilde. Her finner du blant annet mange spesialeffekter som skyggeeffekter. Her kan du blant annet lage bakgrunnsskygge for tekst. Klikker du på Stiler øverst i dialogboksen får du tilgang til en rekke forhåndsdefinerte stiler.

    • Legg til lagmaske brukes til å redigere spesifikke deler av et bilde.

    • Opprett nytt fyll-eller justeringslag brukes til ulike justeringer.

    • Opprett ny gruppe kan brukes til å gruppere spesifikke lag. Det kan for eksempel være nyttig å ha i den samme gruppen lag som er redigert på lignende måte, for eksempel en gruppe du kaller for fargejusteringer.

    • Opprett nytt lag laget nytt lag.

    • Slett lag. sletter et lag.

Hold styr på lagene

Et nytt og uredigert bilde har kun ett lag, men etter hvert som du redigerer bildet får det flere lag. Det kan godt hende at et bilde får såpass mange lag at du mister oversikten. Derfor er det viktig med visse regler fra dag 1.

  • Gi laget et navn
    Det er viktig å gi lagene navn. Det blir mye enklere å holde styr på dem og få en oversikt når lagene blir mange. Åpner du et bilde mange måneder senere vil du sette pris på å ha gjort dette. Velg et kortfattet navn som er beskrivende for laget. Du kan gi et lag et nytt navn ved å klikke på Lag-menyen i Photoshop, altså hovedmenyen øverst og velge Endre navn på lag. Du vil da legge merke til at du har en mulighet til å endre navnet i selve laget – du får altså ikke noen dialogboks. Du kan også dobbeltklikke på selve navnet for å endre det.

  • Fargekoding
    Du kan bruke farge på lag for å få en oversikt, men ikke alle synes denne muligheten er nyttig. Slik fargekoding har ikke noe med redigeringen av et bilde å gjøre – den fungerer kun som et eventuelt hjelpemiddel for deg eller andre brukere. Du kan velge farge ved å høyreklikke på et lag og velge farge fra menyen.

Hjelpesider

Du finner mer informasjon om lag på adobe.com – klikk på Lag på menyen til venstre.

Photoshop-kurs

Det finnes en rekke gode videobaserte Photoshop-kurs. Dette er våre favoritter:

  • Photoshop Tutorials
    adobe.com finner du nybegynnerkurs om Photoshop.

  • The Complete beginners guide to Adobe Photoshop
    Dette er Photoshop-kurs vi anbefaler. Det er frilanser Gareth David som har laget dette kurset. Det dreier seg om totalt 33 videoer. Kurser er riktignok fra 2014, men mange av prinsippene og funksjonene er fortsatt de samme. Les mer i vår artikkel.

  • PhotoshopCafe
    Dette er en YouTube-kanel med masse tips og triks for Photoshop – les mer.

  • Photoshop Videos
    Julieanne Kost er en ekspert på blant annet Photoshop og har laget en rekke gode kurs på video. Du finner kursene på jkost.com.

  • Photoshoptutorials.tv
    Dette er en YouTube-kanal med Photoshop-kurs. Du finner kanalen på youtube.com.

Lenker

Vi har samlet de beste Photoshop-lenkene:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *