Beste nettleseren? Vi har testet!

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Programvare-porten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi viser også statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære i verden. Nederst på denne siden finner du en konklusjon som er en helhetsvurdering av nettleserne.

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Internet Explorer 11 (21H2)
 • Microsoft Edge 98
 • Chrome 98
 • Firefox 97.0.1
 • Opera 83
 • Vivaldi 5.1

Internet Explorer

Internet Explorer er en gammel traver fra Microsoft, men er blitt kraftig utdatert. Den er senere blitt erstattet med Edge som stansard nettleser i Windows 10. Internet Explorer er i utgangspunktet fjernet fra Windows 11, men vi tar den likevel i denne testen.

Microsoft Edge

Dette er den nye Edge-nettleseren fra Microsoft. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor. Hensikten er et tredje forsøk fra Microsoft for å lage en konkurransedyktig nettleser. Internet Explorer har jo vært en katastrofe, mens den gamle Edge er mye bedre, men har ikke klart å overbevise brukerne.

Du kan laste ned den nye Edge-nettleseren på microsoft.com, men Edge er innebygd i Windows 10 og den oppdateres automatisk.

Den store ulempen med Edge har tidligere vært mangel på utvidelser, men nå er dette blitt vesentlig bedre – les mer i vår artikkel.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Du finner Chrome på google.no.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser. Firefox kan lastes ned fra mozilla.org.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Les mer om Vivaldi i vår artikkel. Du kan laste den ned fra vivaldi.com.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (63 prosent)
  2. Safari (19 prosent)
  3. Edge (4 prosent)
  4. Firefox (4 prosent)
  5. Samsung Internet (2 prosent)
  6. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (69 prosent)
  2. Firefox (7 prosent)
  3. Edge (7 prosent)
  4. Internet Explorer (5 prosent)
  5. Safari (3 prosent)
  6. QQ (1 prosent)
  7. Sogou Explorer (1 prosent)
  8. Opera (1 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.com – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Chrome 528
Edge 528
Vivaldi 528
Opera 526
Firefox 514
Internet Explorer 312

Det er Chrome, Edge, Vivaldi, Opera og Firefox som er vinnerne. Internet Explorer er taperen.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, selve verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressante isolert sett – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en test som tester Javascript og en såkalt WebAssembly-standard som brukes til å kjøre webapper.

Det er Edge, Opera og Chrome som er vinnerne. Det er Firefox som er taperen. Internet Explorer (testen starter ikke) klarer ikke denne testen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Edge 38.748
Opera 38.144
Chrome 38.141
Vivaldi 36.537
Firefox 24.754

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge som er vinneren, mens det er Internet Explorer som er taperen. Firefox er også ganske dårlig. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Edge 12222
Opera 12072
Chrome 11464
Vivaldi 11791
Firefox 6465
Internet Explorer 4188

MotionMark tester hastigheten for en rekke animasjoner i en nettleser. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Internet Explorer klarer ikke MotionMark-testen. Nettstedet låser seg.

Edge 112.07
Chrome 102.51
Opera 93.43
Vivaldi 84.26
Firefox 57.00

Konklusjon

Det er Edge som er vinneren – den topper alle våre tester. Det er gode nyheter for brukere av Windows 10 og Windows 11 fordi Edge er innebygd. Chrome kommer på andreplass. Internet Explorer er den absolutt dårligste i alle tester, men det er ingen overraskelse.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *