Matomo kan erstatte Google Analytics

Vi har tidligere anbefalt Google Analytics som gir deg statistikk for nettsiden eller bloggen din.

Les også: Google Analytics

Nå viser det seg at datatilsynet i Østerrike har i januar 2022 konkludert med at bruken av Google Analytics er ulovlig.

Google Analytics-kritikk

Årsaken er måten Google Analytics behandler persondata, en måte som skal være et brudd på personvernlover.

Det er sannsynlig at noe lignende vil skje i andre land, inkludert Norge. Derfor anbefaler Datatilsynet i Norge alle å utforske alternativer til Google Analytics. På denne siden finner du en presentasjon av kanskje det beste alternativet til Google Analytics, nemlig Matomo.

Matomo

Matomo er et bra alternativ til Google Analytis. Du finner den på matomo.org. Denne løsningen er basert på åpen kildekode. Ifølge Matamo bruker over 1,4 millioner nettsider denne tjenesten i over 190 land, og er tilgjengelig i over 50 språk, inkludert norsk. Du finner listen over språk på matomo.org.

Matomo-produktene er delt i to:

  • Matomo On-Premise er en gratis app som du installerer på din egen server. Denne tjenesten krever mer kompetanse fordi du må selv installere den på din server og du må selv drifte appen etter installasjon. Dette er altså en app som er gratis, men du driver den på egen risiko. Matamo tilbyr ikke kundestøtte med denne versjonen.

    Matomo On-Premise er tilgjengelig som en utvidelse for WordPress, noe som gjør installasjonen mye enklere. Les mer på matomo.org. Vi har faktisk testet denne utvidelsen – les mer i vår artikkel.

  • Matomo Cloud er en tjeneste som du bruker i nettskyen, altså ikke på din egen server. Denne tjenesten er ikke gratis, men du kan bruke den gratis i en kort periode. Prisen for Matamo er i utgangspunktet 19 euro (223 NOK) per måned. Prisen øker ved økt trafikk til ditt nettsted.

matomo.org finner du en sammeligning av henholdsvis Matomo On-Premise og Matomo Cloud. Her får du også en veiledning om hvordan du installerer On-Premise. Hvis ikke du ønsker å installere den som en plugin for WordPress finner du veiledning på matomo.org for manuell installasjon.

Det eneste som trekker ned er at informasjonen på nettsiden til Matomo kunne vært mer oversiktlig og bedre forklart. Det står for eksempel ikke i klartekst om Matomo On-Premise faktisk er helt gratis eller om det kun er installasjonen er gratis.

For å forvirre potensielle kunder står på hjemmesiden til On-Premise at appen er «free to download», men det står ikke noe om bruken av appen også er gratis. På en annen side («Installing Matomo On-Premise») står at On-Premise har «No data limits» og det er på grunn av dette at vi konkluderer med at også bruken er gratis. Utvidelsen for WordPress er også gratis og det er nesten en bekreftelse på at også bruken er gratis.

Omtale

Matomo får meget god omtale av mange. Her er noen anmeldelser:

Omtale fra enkeltbedrifter

Omtale fra brukere

Kilder: matomo.org, dn.no, datatilsynet.no

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *