Svar på spørsmål rundt Lightroom

Adobe har skapt unødvendig forvirring ved å dele opp Lightroom-appen.

Les også: Facebook-gruppe for Lightroom

På denne siden finner du svar på en rekke spørsmål om Lightroom og Lightroom Classic som mange lurer på.

Navneforvirring

Før vi gå videre bør vi nevne historikken i endringer i navnene på Lightroom. Kaoset startet i 2017 da Adobe bestemte seg for å dele opp Lightroom i Lightroom CC og Lightroom Classic. Adobe bestemte seg senere for å fjerne CC i navnet og de to utgavene heter nå Lightroom og Lightroom Classic.

Lightroom vs Lightroom Classic

Les mer om disse to utgavene i våre artikler:

Hva er egentlig forskjellen mellom Lightroom Classic og Lightroom?
Den viktigste forskjellen er at Lightroom Classic lagrer alle bildene dine lokalt på din datamaskin, mens Lightroom CC lagrer bildene i nettskyen. Videre har Lightroom Classic flere funksjoner enn Lightroom. Du finner en fin oversikt over forskjellen mellom Lightroom Classic og Lightroom på lightroomqueen.com.

Du finner også en sammenligning på adobe.com.

Svar på spørsmål

Her er svar på flere spørsmål rundt Lightroom CC og Lightroom Classic:

 • Bør du velge Lightroom eller Lightroom Classic?
  I utgangspunktet bør du absolutt velge Lightroom Classic, fordi da har du selv kontroll over dine egne bilder. I tillegg har Lightroom Classic flere funksjoner enn Lightroom. Er du en fotograf som er mye på farten og som ønsker å kunne synkronisere bilder til forskjellige enheter, da kan du vurdere Lightroom. Ulempen med Lightroom er at du må lagre alle bildene dine i nettskyen og du lar Adobe kontrollere dine egne bilder.

 • Kan du velge mellom Lightroom og Lightroom Classic dersom du abonnerer på Adobe CC Foto?
  Svaret er ja. Ifølge nettsiden adobe.com får du begge deler, det vil si du kan velge hvilken du ønsker å bruke. Du kan sannsynligvis velge mellom Lightroom Classic og Lightroom via CC-appen som installeres først.

 • Går det an å bruke Lightroom og Classic samtidig?
  Svaret er ja, men hvis du skal synkronisere bildene mellom ulike enheter må du opprette en mappe på den lokale PC-en som skal synkroniseres mot. Hvis du ønsker å synkronisere redigerte bilder fra PC-en må du opprette en Collection i Lightroom for å ordne dette. Du må da slå på synkroniseringen for den aktuelle Collection.

 • Må du lagre alle mine bilder i nettskyen hvis du bruker Lightroom?
  Ja, det må du. Adobe har imidlertid lansert appen Lightroom Downloader som kan brukes til å laste ned dine bilder fra ditt område i nettskyen. Du finner appen på lightroom.adobe.com. Det bør nevnes at bildene kan synkroniseres mellom forskjellige enheter, men da må du sette opp en Collection-mappe i Lightroom Classic for dette og slå på synkronisering for denne mappen.

 • Skal Lightroom etter hvert få like mange funksjoner som Lightroom Classic?
  Filosofien bak Lightroom er at brukeren ikke har behov for alle funksjonene i Lightroom Classic. Svaret på spørsmålet er derfor i utgangspunktet nei, men erfaringsmessig har Adobe skiftet mening mange ganger.

 • Hva skjer med bildene mine dersom du slutter å abonnere på Lightroom?
  Bildene dine blir slettet ett år etter oppsigelse av abonnementet. Du har en mulighet til å laste ned dine bilder med appen Lightroom Downloader – du finner den på lightroom.adobe.com.

 • Hva skjer med bildene mine dersom du slutter å abonnere på Lightroom Classic?
  Du får fortsatt tilgang til bildene dine via Lightroom Classic, men Develop-modul er deaktivert. Les mer på adobe.com.

 • Skal Lightroom Classic etter hvert fjernes?
  Adobe sier nei, men det sa selskapet også om den selvstendige versjonen Lightroom 6 og nå er den selvstendige versjonen fjernet, så erfaringsmessig kan du ikke stole på Adobe.

 • Hvor lenge skal Lightroom 6 oppdateres?
  Den siste oppdateringen for Lightroom 6 ble lagt ut 19. desember 2017. Les mer i vår artikkel.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *