Gratis app for deg som liker å tegne
Krita er et gratis tegneprogram som er basert på åpen kildekode. Krita er nå tilgjengelig i en kraftig oppdatert versjon.

Les også: Programvare-porten

Krita 4.0

Den største nyheten i den nye versjonen av Krita er kanskje støtte for Scalable Vector Graphics (SVG) – det er et XML-basert filformat for markeringsspråk som beskriver todimensjonal vektorgrafikk. SVG er en åpen standard utviklet og vedlikeholdt av World Wide Web Consortium. Dermed er Krita med mer kompatibel med andre bildeprogrammer.

Dette er noen av andre nyheter i Krita:

  • Bedre brukergrensesnitt.
  • Autolagring av filer du jobber med.
  • Nytt tekstverktøy.
  • Et vesentlig bedre fargepalett.
  • Bedre kostverktøy.
  • Bedre forhåndsvisning.

Du finner detaljene på krita.org.

Krita i bruk

Krita er et ganske bra tegneprogram og det er altså helt gratis. Du finner verktøylinjen på venstre siden, menylinjen øverst til venstre. Klikk på menyvalget Settings for å velge hvilke paneler som vises i programvinduet.

Du kan for eksempel start med å opprette en ny fil – dette gjør du via File, New og Create. Du kan deretter klikke på «Freehand Brush Tool» fra verktøylinjen til venstre. Hold musepekeren over knappene slik at du ser navnet på dem. Deretter er det bare å sette i gang og tegne. Velg File og Save as når du er ferdig og du kan lagre filen som for eksempel et JPEG-bilde. Krita støtter ganske mange dokument-formater

Du finner en oversikt over funksjoner på krita.org og du finner starthjelp på krita.org/Category:Getting_Started og brukermanualen på krita.org/Main_Page.

Last ned

Du finner Krita 4.0.4 på krita.org – en rekke feil som ble oppdaget i 4.0-versjonen er blitt fikset i versjon 4.0.1.

Kilder: krita.org, ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *