Test av Karpov Chess School

Vi tester spillet Millennium Karpov Chess School. Det er spill som lærer deg å spille sjakk.

Les også: Bli medlem av Sjakkporten!

Det er tidligere verdensmester i sjakk, Anatolij Karpov som lærer deg å spille sjakk. Dette er potensielt den perfekte gaven til sjakkinteressert ungdom og nybegynnere, eller en gave til deg selv.

Les også: De beste sjakk-appene

Karpov Chess School

Selve spillet er et sjakkbrett med flere kontrollknapper og en liten skjerm som viser sjakktrekkene og som gir informasjon til brukeren. Dette spillet egner seg både for nybegynnere og erfarne sjakkspillere, i hvert fall ifølge melding fra produsenten. Spillet er ikke tilgjengelig i norsk utgave, men det fungerer på engelsk.

Det er altså Anatolij Karpov som har gitt tillatelse til å bruke sitt navn i markedsføring av dette produktet. Spørsmålet er om maskinen leverer som forventet.

Pris

Prisen er 779 NOK som vi vurderer som rimelig for en datamaskin. Du finner beste pris på prisguiden.no og prisjakt.no

Oppstart

Ifølge butikken (kjøpt hos Komplett) følger det med batterier, men pakken vi fikk hadde ingen batterier. Det er strømkontakt i selve spillet, men denne pakken inkluderer ikke strømadapter.

Vi setter inn tre AA-batterier og det første vi må gjøre er å trykke Enter-tasten (det er tasten til høyre i midten) på selve spillet for å bekrefte engelsk språkversjon. Dette er den eneste innstillingen i starten og det er positivt.

Bruk

For å starte et sjakkparti må vi trykke på START (1) og deretter trykke på Enter (2) for å bekrefte valg av New Game. Vi må trykke på Enter (3) igjen for å velge Chess, og igjen på Enter (4) for velge Normal-modus. Først da er spillet klart til å starte et nytt sjakkparti.

Vi må altså trykke fire ganger på knappene før sjakkpartiet kan starte. Grunnen at vi må trykke såpass mange ganger er at spillet hadde tidligere flere spill inkludert, men nå har spillet kun sjakk. Videre har sjakk-spillet hele 12 moduser og det er Normal-modus som er standardvalget. Man må altså trykke såpass mange ganger for å velge ønsket modus.

Her er det kvalitetskontrollen som har sviktet, fordi man kan helt klart redusere antall trykk. Chess-valget bør fjernes siden det er kun sjakk som er alternativet. Problemet er også at selve spillet gir ikke forklaring på de ulike modusene – denne oversikten finner vi i brukermanualen.

Normal-modus. Det er mest naturlig å velge Normal-modus første gangen og det er dette som er standard. Da spiller vi mot datamaskinen, men kan få tips fra spillet om hvilke trekk som er best. Dette med trekk-tips har vi problemer med. HELP-knappen blir brukt, men vi får beskjed om å trykke ned ønsket brikke – svaret vi får er ikke logisk.

For å bevege en brikke på sjakkbrettet må vi først trykke ned brikken på den ruten hvor brikken står og deretter trykke ned brikken på ruten vi ønsker å flytte brikken til. Dette gjør lynsjakk svært dårlig egnet på dette brettet.

Elendig skjerm. Vi ser underveis at LCD-skjermen er grusomt dårlig. Denne skjermen viser trekkene og viser også informasjon til brukeren. Det er jo ironisk at dette produktet er markedsført som en oppdatert utgave med mye bedre skjerm.

Spiller slår seg av automatisk dersom det ikke er blitt berørt i løpet av ca 8 minutter. Fordelen er at spillet husker stillingen på brettet dersom du er midt i et sjakkparti. Ulempen er selvfølgelig at du må slå på spillet ganske ofte hvis du bruker betenkningstid som er lengre enn 9 minutter.

Ustabilt. Så skjer det plutselig at spillet slutter å fungere. Knappene slutter å reagere. Vi trykker på AV/PÅ-knappen, men ingenting skjer. Vi bruker Reset-muligheten som er på undersiden av spillet – vi må trykke mange ganger før spillet starter som normalt igjen.

Så fungerer spillet igjen. De første et par timene er svært ustabile med flere omstart, men så blir spillet mer stabilt. Det kan virke som at det trengte litt oppvarming i starten.

Det dukker dessverre opp flere feil i det vi spiller videre i Normal-modus. Det er spesielt den svarte e-bonden som spillet har problem med. Hvis vi for eksempel spiller e4 og datamaskinen spiller e5 (dette trekket vises på skjermen), så vil ikke spillet godta trekket selv om datamaskinen spiller det. Det viser seg senere at e5-trekket blir godkjent for svart i andre stillinger, noe som kan bety at e7-e5-feltet på sjakkbrettet er i orden, men at teknologien kan svikte i enkelte tilfeller. Som et åpningstrekk vil ikke spillet godta e5 for svart.

Feil i programmering? Videre oppdager vi et dilemma i dette spillet. I et av partiene vi spiller truer svart med å slå en hvit bonde, og spillet varsler oss om denne trusselen med en stemme som forteller oss å «be careful», og det er jo bra. Problemet er bare at det eneste trekket som beskytter denne bonden blir blokkert av spillet. Altså, et lovlig trekk blir blokkert av spillet. Spillet henger seg med andre ord opp i trusselen og ignorerer løsningen.

Dette skjer selv om trekket beskytter mot trusselen som spillet varsler mot. Vi kan ikke spille videre – uansett hvilken brikke vi berører får vi dette varselet. Dette spillet er åpenbart ikke testet skikkelig og da mener vi sjakkteknisk. Karpov har garantert aldri testet dette produktet selv om han gir navnet sitt for markedsføring av det. Han har nok fått godt betalt.

Spillet har altså innebygd stemme på engelsk som kan finne på å varsle deg underveis i et sjakkparti hvis det for eksempel dukker opp farer i stillingen, hvis motstanderen truer noe jeg kanskje ikke ser.

Sjakknøtter. Vi prøver sjakknøtt-funskjonen. Vi setter opp et par kjente stillinger med matt i 2 trekk og slår på modusen MT.IN 2. Vi lar maskinen være i fred i fem minutter – uten resultat.

Fordeler

 • Rimelig sjakkskole.
 • Inkluderer sjakkbrett og sjakkbrikker.
 • Enkelt oppsett.
 • LCD-skjerm gir informasjon til brukeren.
 • Varsler med stemme hvis stillingen er farlig.
 • Spillet slår seg av automatisk hvis det er uten aktivitet i 8 minutter.
 • Spillet husker stillingen på brettet hvis du slår av maskinen midt i et sjakkparti.

Ulemper

 • Ikke tilgjengelig i norsk språkversjon.
 • Veiledning er ikke på norsk.
 • Batteri er ikke inkludert i bestillingen.
 • Enter-tasten er veldig utydelig merket (dette blir man vant til).
 • Menysystemet i selve spillet er veldig klønete laget og gammeldags.
 • Brukerveiledningen er for kort og for dårlig, spesielt for nybegynnere.
 • Brettet og brikkene er såpass lite at lynsjakk er veldig upraktisk.
 • Datamaskinen feilvurderer i konkrete sjakkstillinger.
 • Sjakknøtt-funksjonen fungerer ikke.
 • Elendig LCD-skjerm.

Konklusjon

Dette spillet er produsert i Tyskland og derfor forventer vi kvalitetsvare. Skuffelsen blir derfor stor når vi begynner å bruke spillet. Vi reagerer spesielt på hvor elendig LCD-skjermen er, men det som er verre at spillet slutter å fungere etter kort tid. Etter flere omstart med Reset-knappen klarer vi til slutt å spille sjakkpartier for å teste produktet ordentlig, men det viser seg at problemene stopper ikke her, dessverre. Spillet er verken selvforklarende eller intuitivt. Det er rett og slett dårlig designet.

Vi kan ikke anbefale Karpov Chess School, dessverre. Det er alt for ustabilt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *