Førjulstid er høysesong for svindlere

Folk har det gjerne ekstra travelt i ukene før jul. Det er mye stress og mas.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Dette utnytter svindlere på flere forskjellige områder.

Melding om pakke

Får du en SMS eller en e-post fra for eksempel Posten om at en pakke venter på å bli hentet, kan det være lureri. Det er gjerne en lenke i meldingen som du skal klikke på.

Les også: Kraftig økning i svindelforsøk

Det er jo veldig fristende å klikke på lenken. Kanskje er en julegave fra slekt eller venner? Dette er klassisk svindelforsøk. Hvis du får en slik melding bør du enten gå til Posten sin nettside og sjekke om det venter en pakke for deg, eller du kan på en annen måte ta kontakt med Posten, evetuelt gå til postkontoret/butikken for å være sikker. Du må uansett ikke finne på å klikke på lenker i slike meldinger.

Har du fått SMS fra VITA?

Dette er svindelforsøk. Les mer i vår artikkel.

Har du fått SMS fra DHL eller en bank?

Det er nylig avslørt et omfattende svindelforsøk hvor personer har mottatt SMS fra DHL, Bank Norwegian eller DNB. Det kan lønne seg å være ekstra oppmerksom dersom du får uventet SMS. Les mer i vår artikkel.

Mistenkelige telefoner

Vi har i løpet av året fått flere telefoner som har prøvd å lure oss. Mange av telefonene ringes av personer som snakker engelsk. De som ringer oss skal gjerne hjelpe oss med problemer vi ikke har, eller de skal tilby oss tjeneste vi «ikke kan» si nei til. Les mer i vår artikkel.

BankID-svindel

Det er fortiden mange som melder om en SMS som tilsynelatende kommer fra politiet og hvor det står at de har mottat stevning. Dette er svindelforsøk. Les mer på NRK.no.

Skadelige nettsider

Det lages falske nettsider som aldri før. Det som er nytt nå er bruk av kunstig intelligens (for eksempel ChatGPT) til å lage nettsider som ser veldig proffe ut og som er skrevet på godt norsk. Derfor bør du være ekstra oppmerksom når du besøker nettsider til kjente selskaper som Telenor eller DNB. Sørg for at nettadressen stemmer. Les mer på vg.no

Næringsvirksomheter utsatt for svindelforsøk

En rekke personer som driver med næringsvirksomhet har fått en e-post angående refusjon av skatt. Dette er en ny type svindelforsøk. Les mer i vår artikkel.

Politiet misbrukes

Får du en SMS eller en e-post fra politiet, eventuelt blir oppringt av politiet, da bør du være på vakt. Det er ganske mange som blir kontaktet av «politiet» og dette er utelukkende svindelforsøk.

Flere telefoner fra «politiet»

Politiet har fått veldig mange henvendelser fra personer som blir oppringt fra personer som utgir seg for å være fra politiet. Les mer på politiet.no

Hvis du blir utsatt for dette kan det være lurt å kontakte politiet på politiet.no.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *