Autoruns gir deg kontroll over PC-oppstarten

Autoruns er en del av programpakken Sysinternals Suite som kan brukes til å få bedre kontroll over Windows. Autoruns gir deg muligheten til å redusere antall programmer som starter samtidig som Windows starter, noe som kan bidra til å øke ytelsen.

Les også: Sysinternals Suite

Passer ikke for alle

Dette programmet gir deg full kontroll over alle programmer som starter samtidig som Windows starter.

Autoruns går såpass grundig til verks at det ikke passer for alle – det viser både programmer som normalt vises med programmer som msconfig (Oppgavebehandling i Windows 10), men det viser i tillegg mange registernøkler. Derfor bør du være forsiktig med Autoruns. Autorun Organizer er et bedre alternativ for de fleste.

Les også: Autorun Organizer er mer brukervennlig

Autoruns er organisert i faner alt etter hvor de ulike programmene er plassert i Windows. Utgangspunktet er fanen «Everything», som inneholder absolutt alt.

De viktigste fanene i Autoruns

Du finner Autoruns på microsoft.com – last ned, pakk ut ZIP-filen og kjør programfilen (autoruns.exe). Godta lisensavtalen Du kan også kjøre programfilen direkte via Systernals Live-lenken.

Du får da opp et programvindu med hele 19 faner.

Den viktigste fanen for de fleste er «Logon» – Det som først og fremst er interessant for de fleste er fanen «Logon», fordi den inneholder vanlige Windows-oppstart-programmer, og programmer som tilhører registernøkkelen «Run».

autoruns2

Nettsøk via Autoruns – Selv om du «kun» velger «Logon»-fanen, er det likevel mange programmer her. Her kan du søke etter mer informasjon om hvert enkelt program via Google for å finne ut om det aktuelle programmet bør være i oppstartkategorien. Du kan eventuelt høyreklikke på ett av programmene og velge «Search Online».

Internet Explorer-fanen inneholder programmer som starter samtidig som Microsofts nettleser starter.

Services-fanen gir deg muligheten til å deaktivere tjenester, men du bør være forsiktig med denne funksjonen, fordi enkelte tjenester bør kjøre for at Windows skal fungere ordentlig.

Fjern skadelige programmer manuelt – Hvis ønsker å bruke Autoruns for å finne eventuelle skadelige programmer, kan du aktivere menyvalget «Hide Microsoft Entries» og «Hide Windows Entries» via Options-menyen. Du kan også aktivere «Verify Code Signatures» via Options og Scan Options, for å verifisere enkeltprogrammer – du vil se under Publisher-kolonnen om det aktuelle programmmet kan verifiseres eller ikke, noe som kan gi en pekepinn på et eventuelt uønsket program. Dermed vil programmet kun vise innlegg fra tredjepartsprogrammer (ikke-Microsoft), og programmet som kan verifiseres. Dette kan gjøre oversikten bedre.

Høyreklikk på et innlegg i Autoruns-programmet, og velg Properties fra menyen, dersom du ønsker å få mer informasjon om det aktuelle programmet.

Ønsker du å deaktivere et program fra oppstarten, er det bare å fjerne haken ved vedkommende program, eventuelt slette (Delete) programmet fra oppstarten.

Last ned

Autoruns finner du på microsoft.com. Du har også muligheten til å kjøre Autoruns fra nettsiden live.sysinternals.com uten å installere programmet.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *