Tunge apper gjør PC-en din tregere

Synes du PC-en din er treg? Forklaringen kan være apper som er i PC-oppstarten, men som ikke trenger å være der.

Les også: Slik får du raskere PC

Trenger ikke å være i oppstarten

Det er faktisk ganske få apper som trenger å være i PC-oppstarten. Vi bruker Adobe-apper (Adobe Creative Cloud) som et eksempel på apper som legger seg i oppstarten, men som kan med fordel fjernes fra oppstarten. Disse bidrar gjerne til å gjøre PC-en tregere. Adobe Creative Cloud har overraskende mange prosesser i oppstarten. Det kan være snakk om åtte (8) prosesser eller flere, altså selv om du kun installerer ett Adobe-program.

Flere eksempler

Det er ikke bare Adobe-apper som gjerne kan fjernes fra PC-oppstarten. Dette er programmer som nettlesere, kontorpakker (Office), spill-apper og eventuelt andre tunge programmer. Poenget er at du kjører disse etter behov og de trenger ikke å kjøre i bakgrunnen hele tiden.

Dette er unntakene

Det finnes selvfølgelig unntak, det vil si programmer som bør være i oppstarten. Det er gjerne sikkerhetsapper og antivirus. Det gjelder også apper som er forhåndsinstallert fra PC-produsenten, dette varierer fra produsent til produsent, men det kan for eksempel være apper som styrer skjerm, oppdateringer, strøm og så videre. PC-en kan bli ustabil hvis du fjerner disse fra oppstarten.

Rydd i oppstarten

Windows har en egen funksjon for å fjerne apper som ligger i oppstarten, altså du fjerner ikke appen fra PC-en, men du unngår at appene starter samtidig som PC-en starte. Du finner denne funksjonen via Start, Innstillinger, Apper, Oppstart.

Det finnes også tredjepartsapper som gjør dette. Du kan for eksempel bruke Autorun Organizer til å rydde i oppstarten av Windows. Dette programmet er veldig brukervennlig og du kan på en enkel måte først klikke på en app/prosess i Autorun Organizer og klikke deretter sette en hake ved siden av Disable Temporarily.

Les også: Autorun Organizer

Fordelen med å deaktivere prosessen midlertidig er at du kan aktivere prosessen igjen på et senere tidspunkt hvis det viser seg at Windows trenger denne prosessen for å kjøre normalt.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *