Fjern filer du ikke trenger
Det finnes mange måter å rydde på PC-en. Funksjonen diskopprydding er innebygd i Windows og du velger selv hva som fjernes. Hvis du gjør dette sjelden eller aldri er det mye ekstra lagringsplass å hente.
Les også: Nettstedkart for Dataporten
Diskopprydding
Du søker med søkeordet diskopprydding i søkefunksjonen i Windows og klikker på diskopprydding. Du får da opp et vindu hvor du skal velge hvilken stasjon du ønsker å rydde på. Du kan gjerne starte med å velge standardvalget og det er gjerne C-stasjonen (du kan velge D-stasjon senere hvis du har den). Klikk på OK for å starte.
Nå setter PC-en i gang og samler inn informasjon om alle filene som er lagret på C-stasjonen på PC-en. Her får du to valg:
Rydd opp i midlertidige filer Du kan merke filene du ønsker fjernet. Det er gjerne midlertidige internett-filer og andre midlertidige filer. Det er du som velger hva som fjernes. Se på størrelsen på filene. De største filene, gjerne flere GB i størrelse, disse er det mest aktuelt å fjerne, fordi du får da størst ekstra plass på din lokale lagringsplass. Det er bare å klikk på OK får å sette i gang prosessen ved å rydde.
Rydd opp i systemfiler er det andre valget. Hvis du klikker på denne settes i gang et nytt søk etter informasjon om filer. Klikk videre på OK og du får til slutt opp et vindu med liste over filer som kan være aktuelt å fjerne.
Denne gangen er det altså systemfiler som dukker opp. Igjen skal du merke de som skal fjernes. Det er filer som Windows Update-opprydding, filer som inneholder rapporter, pluss installasjonfiler etter eventuell oppdatering/oppgradering av Windows. Alle filene her er OK å fjerne, men du tjener mest (diskplass) ved å fjerne de største filene. Hvis du for eksempel har oppgradert fra Windows 10 til Windows 11 er det store filer å slette her. Klikk på OK for å starte prosessen.
Defragmentering
Etter denne oppryddingen kan det være på sin plass å defragmentere disken, spesielt hvis det er mye som er blitt fjernet av filer. Har du PC nyeste Windows blir dette imidlertid gjort automatisk. Dette kan være aktuelt hvis du har en eldre PC.