Dagens fototips: bildebeskjæring

Denne guiden handler om hva du bør være oppmerksom på når du beskjærer et bilde. Det handler om sideforholdet i bildet – det er forholdet mellom bildets høyde og bredde – det angis ikke i piksler eller centimeter, men i et tall.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Kamerasensor

Et sideforhold bestemmes i utgangspunktet av sensoren i kameraet. I en del nyere kameraer har du muligheten til å endre sideforholdet, altså før du tar bildet.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Hva er egentlig fullformat og cropfaktor? Du kan lese mer om dette i vår guide.

Endres ved beskjæring

Du kan selvsagt endre på sideforholdet ved redigering i etterkant, eller du kan ved beskjæring velge å beholde samme sideforhold som originalbildet, dersom du ønsker dette. Et bilde beskjøres gjerne hvis man ønsker å fjerne noe fra et bilde, eller hvis man ikke er fornøyd med komposisjonen.

Liker du å ta bilder og redigere bilder er det nyttig å vite litt om dette, ikke minst hvis du skal overføre bilder mellom forskjellige enheter. På denne siden får du en oversikt over noen av de viktigste sideforholdene og hva disse brukes til.

Komposisjon

Beskjæring av et bilde har mye med komposisjon å gjøre. Det er jo du som bestemmer hva som skal være på et bilde, men det finnes et par veiledene prinsipper som «Rule of thirds» og «Det gyldne snitt». Les mer om komposisjon i vår guide.

Sideforhold

Et sideforhold på et bilde er forholdet mellom høyde og bredde på et bilde. Et bilde som har bredden 1200×800 piksler har sideforholdet 3:2. Dette er viktig å vite for at et bilde skal passe inn i forskjellige kamera eller deling på nettet.

  • 3:2
    Dette er et breddeformat, for eksempel 1200×800 piksler – dette er det vanligste sideforholdet i speilreflekskameraer. Dette er sideforholdet for det klassiske 35 mm formatet.

  • 2:3
    Dette er et høydeformat, for eksempel 800×1200 piksler.

  • 4:3
    Brukes i såkalte «Micro Four-Thirds»-kameraer (speilløse), mange kompaktkameraer og noen mellomformatkameraer. Brukes også i TV-er.

  • 5:4
    Brukes av storformat-kameraer.

  • 7:6
    Brukes av noen mellomformat-kameraer, for eksempel Pentax 67 og Mamaiya 7II.

  • 16:9
    Dette er et panorama-format som er en standard i HDTV-er og widescreen-produksjon for TV.

  • 1:1
    Dette er et såkalt «square format». Brukes av noen mellomformat-kameraer, for eksempel Hasselblad, Rolleiflex og Pentacon Six. Det brukes også av leketøy-kameraer som Holga og Diana. Dette sideforholdet ble prøvd ut på 20-og 30-tallet, men ble ikke populært.

Kalkulator

Du kan bruke en kalkulator på andrew.hedges.name til å regne ut et sideforhold, det vil si du kan legge inn høyde og bredde og se hvilket sideforhold dette er.

Selve beskjæringen

Dette varierer selvsagt etter hvilket bildeprogram du bruker, men vi bruker Photoshop som et eksempel:

  1. Start Photoshop.

  2. Klikk på rektangulært makrerinngsverktøy fra menyen til venstre.

  3. Klikk på Stil-menyen øverst og velg enten Fast forhold eller Fast størrelse. Dette avhenger om du vet ønsket sideforhold eller om du vet størrelsen på bildet. Du kan deretter legge inn riktige verdier for enten sideforhold eller størrelse.

  4. Klikk og dra i selve bildet for å beskjære. Hvis du har valgt fast størrelse trenger du bare å klikke på ett sted i bildet.

  5. Velg Bilde og Beskjær fra menyen øverst.

  6. Du har nå fått den beskjæringen du ønsker og kan lagre bildet via Fil og Lagre som.

Gratis hjelpeverktøy

Det finnes et nettbasert verktøy som kan brukes til å finne den riktige beskjæringen for et bilde, dersom du er usikker på dette. Les mer i vår artikkel.

Mer informasjon

På følgende sider får du mer informasjon om sideforhold:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *