Dagens fototips: reise

Skal du reise et sted og er samtidig fotointeressert er denne guiden for deg. Her finner du noen praktiske reisetips, som kan øke sjansen for en vellykket reise. Det handler om hva du bør ta med deg og hvordan du kan planlegge reisen.

Les også: Fotoapper for alle nivåer

Denne guiden gjelder i utgangspunktet for alle som skal reise, men den er spesielt rettet mot reisende som er over gjennomsnittet interessert i foto, og har lyst å ta flere bilder enn «vanlig» turist.

Les også: Her finner du fotomotiver

Planlegging!

Det kan lønne seg å planlegge turen, før du drar. Bruk nettet til å lese om stedet du skal dra til. Det finnes apper og nettsteder som kan brukes til å finne fotomotiver – les mer.

Les også: Del bilder på nettet

Etabler en fast rutine med god arbeidsflyt. Med dette menes at du bør tenke på hvordan du har tenkt å ta vare på bildene dine – skal du bruke ekstern harddisk, nettbasert lagring eller begge deler? Dette kan også innebære arbeidsflyt på en bærbar datamaskin, hvis du har behov for å bearbeide bildene dine på selve reisedagene. Uansett, bør du sørge for å ha gode backup-rutiner.

Unngå for mye fotoutstyr

Dette er selvfølgelig avhengig av ditt ambisjonsnivå og hvorfor du reiser, men i fleste tilfeller holder det å ta med ett kamera og ett objektiv. Har du en moderne mobiltelefon er kameraet i mobilen sannsynligvis bra nok, men dette avhenger altså av dine ambisjoner.

Det kan rett og slett ta bort gleden av å oppleve et nytt sted, hvis det viser seg at du har tatt med deg for mye utstyr. Det har selvfølgelig også praktiske og sikkerhetsmessige grunner.

Husk de små, men viktige tingene

Husk å ta med minnekort, batteri, en lader, og eventuelle andre småting du ikke klarer deg uten. Bruk gjerne flere små eller mellomstore minnekort, i stedet for ett stort minnekort.

Tenk på sikkerheten

Har du et kamera med deg på en reise, er du attraktiv hos tyver. Bær kamera på en slik måte at den er ikke lett å stjele. Vurder egen verdisakforsikring, hvis du har med deg dyrt utsyr.

Bruk gjerne flere alternative metoder for lagring av bildene, gjerne ekstra minnekort, ekstern harddisk, minnepinne og/eller nettbasert lagring.

Hvis dere reiser flere sammen, for eksempel på en felles fototur, kan det å være en god ide å bære hverandres eksterne harddisker, slik at hvis den ene ødelegges eller blir stjålet, har du backup et annet sted. Skriv gjerne kontaktinformasjon på lagringsenhetene dine, slik at en eventuell finner kan kontakte deg.

Til slutt et lite tips som kanskje vil overraske deg: Ta bildene dine både på raw-og JPEG-format. Grunnen til dette er hvis minnekortet blir dårlig/ødelagt, kan det være vanskelig å gjenopprette bilder på raw-format, fordi enkelte programmer som gjenoppretter filer, kan ha problemer med raw-filer. Ulempen med dette er at det krever større lagringsplass, men du har da denne ekstra sikkerheten.

Dobbeltsjekk

For å være helt sikker på at du ikke har glemt ekstra minnekort eller noe annet, dobbeltsjekk at du har med deg riktig utstyr, før du drar. Det er lite hyggelig å oppdage dette i etterkant.

Flere tips

Dette er tips for reisende som også er interessert i foto.

Fotograf Peter McKinnon forteller om sin erfaring når det gjelder å reise med kamerautstyr. Dette er tipsene fra ham:

  • Bruk ryggsekk i stedet for en sidebag. Det er mye mer praktisk. Da snakker vi om en fotoryggsekk som er spesiallagd for fotoutsyr med masse lommer for både kamerahus og objektiver og diverse. Dette tipset gjelder selvfølgelig kun for deg som føler at du bare MÅ ha med deg mye fotoutstyr på reisen – dette gjelder som regel kun profesjonelle fotografer.
  • Vær oppmerksom på tyver, spesielt i situasjoner hvor tyvene jobber organisert.
  • Forberedelser er viktig.
  • Ta med deg ekstern harddisk for backup av bildene dine!
  • Ta med deg minimum ett ekstra batteri for hver enhet.
  • Husk å ta bilder når lysforholdene er optimale for et bestemt sted, dette er gjerne soloppgang og/eller solnedgang.

Og her er videoen:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Intervju med fotograf Ralph Velasco, som reiser mye verden rundt:

(artikkelen fortsetter under videoen)

Generelle fototips for reisende fra Justin Weiler:

(artikkelen fortsetter under videoen)

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *