IMDB-tips for filminteresserte

Filmsiden IMDb er en fantastisk ressurs for filmentusiaster og alle som liker filmer. Er det noe du lurer på når det gjelder filmer, regissører eller skuespillere trenger du ikke å gå et annet sted. Her får du informasjonen og triksene.

Les også: Filmstrømmetjenester

En av verdens eldste nettsider

Det er ikke alle som er klar over det, men IMDb er en av verdens eldste nettsider, og den er fortsatt i drift. Den kom på lufta allerede i 17. oktober 1990. Det skjedde samme år som den aller første nettleseren (WorldWideWeb i desember 1990). IMDb ble opprinnelig distribuert via USENET-gruppen «rec.arts.movies». IMDb ble offisielt lansert 1990 og verdens første nettside (info.cern.ch) ble lansert samme år. Les mer i vår artikkel.

Hva skjedde med IMDB?

I 2019 fikk IMDB nytt design med store endringer i utseendet. Det nye designet er såpass dårlig at brukerne har reagert negativt i flere diskusjonsfora, men det hjalp ikke. Vi kan likevel ikke slutte å bruke en nettside med et såpass godt innhold for oss som elsker filmer. Vi har skrevet egen artikkel om det nye designet og her får du blant annet tips om hvordan du faktisk kan unngå (forbigå) det nye designet. Det er forsiden som etter vår mening er ubrukelig – den har fått et nytt menysystem som er mindre brukervennlig, men det verste er animerte plakater som ødelegger brukeropplevelsen – les mer i vår artikkel.

I 2021 skjer det igjen. IMDB får nye endringer i designet som etter vår mening gir dårligere oversikt. Les mer i vår artikkel.

Skal du bokmerke IMDB bør du bruke noen av undersidene og ikke hovedsiden. Det er vårt tips.

IMDb-menyen

Du finner IMDb på imdb.com. Dette er en liste over nyttige snarveier på IMDb. Dermed er et lettere å finne frem:

Problemer med å finne en film?

Har du problemer med å huske navnet på en film du har sett? Den lureste måten å finne en film er å søke på skuespiller eller regissør hvis du husker det bedre – det blir da gjerne enkelt å klikke deg frem til en film du er ute etter. Du kan eventuelt prøve avansert søk – poenget er å avgrense søket så godt du kan ved klikke på de forskjellige kriteriene.

Registrering gir deg flere muligheter

Besøker du imdb.com ofte kan det absolutt lønne seg å registrere deg på nettstedet. Du kan registrere deg på imdb.com. En av fordelene med at du registrerer deg er at du kan konfigurere nettsiden. En av tingene du kan endre er språket – du kan blant annet endre språket på filmtittel. Dersom du besøker imdb.com fra Norge er filmtitlene gjerne på norsk og dette er ikke alltid like heldig.

Et eksempel på en oversettelse av en engelsk filmtittel til norsk som er utrolig klønete er «North by Northwest» til «Med hjertet i halsen». For filmentusiaster kan dette være svært uheldig hvis vi for eksempel blar i filmer og mange av titlene er oversatt til norsk som ikke gir mening. Dette ødelegger IMDB-opplevelsen. Du kan heldigvis endre på dette hvis du registrerer deg. Du gjør dette ved å logge deg på og klikke på brukernavnet ditt overst til høyre og gå til Site Settings. Klikk deretter på «Update general site preferences» under «Preferences». Her kan du velge «Original» under «Ttitle display country» og English under «Title display language».

Registrering gir deg også en mulighet til å legge inn din kommantar for en bestemt film og gi den samme filmen en karakter. Dette kan du gjøre ved å først klikke deg på nettsiden til en bestemt film og deretter klikke på Review this title-lenken (den dukker opp under User reviews nederst).

IMDb på sosiale medier

IMDb-app

Her kan du laste ned IMDb-appen:

IMDbPro

IMDbPro er en kommersiell tjeneste for deg som vil ha noe mer. Dette produktet koster 19,99 USD (190 kroner) per måned. Du kan prøve tjenesten gratis i 30 dager. Du får da tilgang til mer informasjon om filmer og folka bak filmene. Du får tilgang til bakgrunnsinformasjon som ikke er tilgjengelig i gratistjenesten, inkludert informasjon og rykter om kommende filmer.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *