Microsoft svartelister Ccleaner

I Microsoft sitt leksikon for skadevare har selskapet definert det populære programmet Ccleaner som skadevare.

Les også: Ccleaner-guide

Du finner definisjonen på microsoft.com og Ccleaner defineres her som «Potentially Unwanted Applications» (PUA).

Falske positiver

Det er egentlig ikke noe nytt at Windows Defender definerer ikke-Microsoft-programmer som potensielle trusler. Vi har installert masse programmer i forbindelse med tester for Dataporten og kan si at rundt 80 prosent av programmer som ikke er utviklet av Microsoft blir stoppet av Windows Defender. Dette gjelder ikke kun ukjente programmer, men også programmer vi vet ikke er skadevare, for eksempel NirSoft-programmer.

Skitne triks

Windows Defender er et meget bra antivirus, såpass bra at det fikk nylig toppkarakter i en antivirus-test. Les mer i vår artikkel. Det store problemet med Windows Defender er altså falske positiver.

Det kan virke som motivet til Microsoft er å gjøre det vanskelig for brukerne å installere programvare som ikke er utviklet av Microsoft. Dermed får selskapet større markedsandel. Det er rett og slett et skittent triks.

Microsoft skal visstnok tidligere ha blokkert domenet ccleaner.com, men selskapet skal senere ha innrømmet at denne blokkeringen var feil.

Vi anbefaler Ccleaner

Vi kan fortsatt anbefale Ccleaner for å rydde på PC-en. Du må bare være oppmerksom på to ting. Du må passe på å fjerne én eller flere haker under installasjonen slik at du ikke installere flere programmer enn Ccleaner. Det andre du må passe på er å slå av overføring av data til selskapet som står bak Ccleaner (Alternativer, Personvern).

For ordens skyld, noen av disse innstillingene er blitt fjernet i den nyeste versjonen, men erfaringsmessig så kommer de tilbake i senere versjoner, så det er viktig å være oppmerksom på dette. Du bør også slå av Smart rydding, fordi du skal kun kjøre Ccleaner etter behov og ikke la Ccleaner overvåke PC-en hele tiden.

Hvis du er skeptisk til Ccleaner finnes det et bra alternativ, nemlig BleachBit.

Kilde: ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *