Tilrettelegg Windows 10 slik du vil ha den!

Har du nylig kjøpt en ny PC med Windows 10 blir du sannsynligvis irritert over at den ikke er optimal.

Les også: Den store Windows-guiden

Det er ganske mye du kan gjøre i Windows 10 for å gjøre den enklere å bruke. Du får en rekke forslag i denne artikkelen. Mange av forslagene gjelder også deg som har brukt Windows 10 lenge, men ikke var klar over hva du faktisk kan gjøre.

Første oppstart

Allerede første gangen du starter opp Windows 10 får du en rekke utfordringer. Du får hele 9 spørsmål du må ta stilling til før du kan starte Windows 10. Noen av spørsmålene er lettere enn andre, men har du ikke sett disse spørsmålene før vil det overraske deg. Hensikten med spørsmålene er at du skal selv kunne bestemme en rekke innstillinger i Windows før den startes. Den gode nyhetene er at du kan alltid endre dine valg i ettertid via innstillinger i Windows 10.

  • Gjør mer med stemmen – hvis du ønsker å snakke med Cortana i Windows 10 velger du «Bruk talegjenkjenning.». Hvis ikke velger du «Ikke bruk talegjenkjenning.». Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • La Microsoft bruke posisjonen din – hvis du ønsker at Windows og apper skal få vite om din posisjon velger du Ja. Hvis ikke velger du Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Finn enheten – du kan velge å aktivere (Ja) funksjonen Finn enheten og bruke enhetens posisjonsdata for å finne enheten hvis du mister den. Eller du kan deaktivere funksjonen ved å velge Nei. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Send diagnosedata til Microsoft – klikk på Fullstendig hvis du ønsker å sende alle diagnosedata til Microsoft. Klikk på Grunnleggende hvis du ønsker å kun sende minimal informasjon om enheten, innstillinger og egenskaper. Klikk på ett av valgene og klikk på Godta.

  • Forbedre håndsskrifts- og inntastingsgjenkjenning – klikk på Ja hvis du ønsker å sende data til Microsoft for å forbedre språkgjenkjennings- og forslagsegenskapene som brukes av apper og tjenester som kjører på Windows. Klikk på Nei hvis du ønsker at slike data ikke skal sendes til Microsoft. Klikk på ett av valgene og så på Godta.

  • Få skreddersydde opplevelser med diagnosedata – hvis du ønsker at Microsoft skal tilby skreddersydde opplevelser basert på diagnosedataene du har valgt tidligere, velger du Ja. Klikk på Nei hvis du ønsker at Microsoft ikke skal tilby deg skreddersydde opplevelser. Klikk på ett av valgen og så på Godta.

  • La apper bruke annonse-ID – hvis du ønsker å få tilpasset reklame velger du Ja. Du velger Nei hvis reklamen ikke skal være tilpasset. Klikk på ett av valgene og så på Godta.

Nå starter endelig Windows 10! Du får opp et vindu i nettleseren Edge med en introduksjon til Windows 10.

Oppgrader gratis til Windows 10

Har du Windows 7 eller Windows 8 kan du oppgradere gratis til Windows 10. Les mer i vår artikkel.

Frigjør lagringsplass etter oppgradering

Hvis du har oppgradert fra Windows 7 eller Windows 8 til Windows 10 kan du frigjøre 20 GB lagringsplass ved å slette installasjonsfilene. Les mer i vår artikkel.

Slik fikser du startmenyen

Det er mange som ikke liker startmenyen i Windows 10. Det gjelder spesielt flisene. Den gode nyhetene er at du kan faktisk fjerne flisene eller du kan installere et tredjepartsprogram som gjør at du kan skreddersy startmenyen. Les mer i vår artikkel.

Oppgavelinjen kan finjusteres

Det er sikkert ikke alle som er klar over det, men du kan finjustere oppgavelinjen via Start, Innstillinger, Personalisering, Oppgavelinjen. Les mer i vår artikkel

Triks for filutforsker

Du kan gjøre en rekke nyttige triks i filutforsker. Les mer i vår artikkel.

Windows Defender

Windows Defender er et antivirus som er innebygd i Windows 10. Vi har vurdert dette antivrusproduktet som såpass bra at du egentlig ikke trenger noe annet. Les mer om vår vurdering og en rekke tips i vår artikkel.

Aktiver forsvar mot løsepengevirus

Windows 10 har innebygd beskyttelse mot løsepengevirus, men merkelig nok er denne beskyttelsen ikke aktivert i utgangspunktet – du må selv aktivere den. Les mer i vår artikkel.

Slå av varsler

Windows 10 har et ganske omfattende varselsystem som kan bli for mye for mange. Den gode nyheten er at du kan deaktivere varsler du selv ønsker. Les mer i vår artikkel.

Slå av reklame

Er du lei av reklame i Windows 10? Kanskje du har valgt å slå av reklame allerede da du startet Windows 10 for første gang? Dersom du ikke har gjort det finner du en rekke tips i vår artikkel. For ordens skyld, hvis du bruker Windows 10 Pro slipper du reklame.

God Mode

God Mode er skjulte innstillinger i Windows 10 som du kan få tilgang til ved å legge ut en spesiell snarvei på skrivebordet i Windows. Les mer i vår artikkel.

Spillmodus for gamere

Dette er en modus som gjør det mulig å optimalisere spillopplevelsen med Windows 10. Du finner den via Start, Spill. Her kan du blant annet aktivere spillmodus.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.