Fototips i regn og tåke

Blant de mest spennende motivene som finnes er regn og tåke. Bilder av tåke kan være fantastisk stemningsfulle og mystiske, men det er ikke alltid lett å fange stemningen. Her finner du mange tips.

Tåke

woods
Bilder tatt i tåke blir ofte undereksponert, det vil si for mørke, fordi kameraet tror motivet er lysere enn det egentlig er. Denne kompanseringen gjør at kameraet reduserer lyset kraftig.

Du kan bruke eksponeringskompensasjon +1 eller +2. Les mer om dette i vår artikkel om eksponering.

Problemet med tåke er at lyset kommer fra et større område enn vanlig lys, og kontrastene blir mye mindre. Det kan være en fordel å bruke stativ når du tar bilde av tåke, og bruk da gjerne lang eksponeringstid.

For å gjøre motivet mer spennende, kan det være en fordel å ta bilde av noe (det kan være et hus, et tre, en stein eller et større berg) som er nærmere kamera enn selve tåken, og som skaper dynamikk mellom tåka og det som er nærmest kamera. Denne teknikken skaper også ekstra dybde i bildet.




Husk også at tåke endrer seg meget fort, og en scenario som kan virke kjedelig det ene øyeblikklet, blir spennende det neste. Det gjelder å være tålmodig, og vente på det rette øyeblikket.

Du finner gjerne de beste tåkemotivene rundt innsjøer, elver, langs kysten og i nærheten av annen typer vann. Det er beste tidspunktet er som regel tidlig om morgenen.

Du bør absolutt vurdere å konvertere tåkebilder til svart/hvite-bilder. Slike motiver er gjerne mer stemningsfulle enn fargebilder. Les mer om svart/hvite-bilder i vår guide.

Vær oppmerksom på kondens
Vann inne i kamera kan bli et problem – det er ikke bra for elektronikken. Dette kan bli et stort problem hvis du har vært utendørs, spesielt om vinteren, og deretter går inn i varmen. Et godt tips er å legge kameraet i en plastpose før du går inn i varmen.

Du kan så ta kameraet ut av plastposen når temperaturen er omtrent lik innendørs, som den er inne i plastposen. Jo større og mer komplisert kamera du har, jo lenger tid vil dette ta, kanskje 30 minmutter.

Tips om å ta bilder i tåke:

Regn

Noen vil kanskje undervurderer regn som et fotomotiv, altså at på en regnværdag bør man ikke røre kameraet, men det finnes mange spennende motiver i regn. Det går for eksempel an å ta et bildet inne, i gjennom vinduet, det gir ofte spennende resultater.

rain2

Problemet er at det kan være lite praktisk å ta kameraet ut i regnet. Mange av de mer moderne kameranene, takler imidlertid regn svært godt, og til og med noen som er helt vanntette. Det finnes også ulike løsninger for å dekke over et kamera.

Vær imidlertid forsiktig med å utsette kameraet for direktekontakt med vann, selv om kamereaet påstås å være mer eller mindre vanntett.

Skal du ta bilder av regndråper, kommer kamerainnstillingene an på om du ønsker å ta nærbilder av regndråper, eller om du ønsker å ta bilder av regnet litt på avstand. Skal du ta nærbilder, bør du bruke lukkertid på rundt 1/100. Du må bruke enten Tv-modus eller M-modus. I tillegg bør ISO-verdien være forholdsvis høy, rundt 400 til 800. Les mer om dette i vår artikkel om eksponering.

Skal du derimot ta bilder av regnet i det fjerne, bør du bruke kortere lukkertid (rundt 1/125), ellers vil ikke selve regnet dukke opp på bildene. Er lysforholdene litt mørke, bør du kanskje bruke ISO på rundt 800.

Et godt tips når det regner, er å finn en lyskilde i bakgrunnen, og ta bilder mot denne lyskilden – dette kan skape flotte stemninger. Ta masse bilder, og eksperimenter med lysforholdene – lykke til!

Nyttige forholdsregler i regn

Dette kan være nytt å tenke på, hvis du skal ta bilder i regnet:

  • Bilde: warmcards.com

    Bilde: warmcards.com

    Dekk kameraet ditt med noe som beskytter mot regnet. Det finnes spesiallagde regntrekk for nettopp slike situasjoner, men du kan egentlig bruke hva som helst for å beskytte kameraet. Problemet er jo at det er ikke alltid du husker å ta med det slikt på en fototur, hvis det plutselig regner.

    Du finner spesiallagd regntrekk på warmcards.com. Denne Storm Jacket er enkel å bruke, men gir en effektiv beskyttelse mot regnet. De fleste fotobutikker tilbyr noe lignende – besøk nettsiden til en slik butikk, og søk etter regntrekk.

    Du finner selvsagt regntrekk i norske butikker:

  • Ha alltid med deg minst én plastpose på en fototur. Slike kan være veldig kjekt å ha, hvis du ikke har regntrekk som er spesiallagd for oppgaven. Bare lag ett hull i plastposen(e) for objektivet, og du er i gang!

  • Hvis du har muligheten til det, kan du vente under et tre, veranda, markise eller noe annet som beskytter mot regnet, og vent på fotomotivene.

  • Hvis du har muligheten til det, kan du sette deg ned inne i en bil og ta bilder derfra.

  • Bruk paraply og beskytt kameraet med denne. Er dere to på tur, kan den andre personen holde paraplyen, mens du tar bilder. For odens skyld, unngå å bruke paraply i tordenvær – lynet kan slå ned i paraplyen.

Nyttige lenker for fotografi i regn

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *