Slik lager du oppstartbar minnepinne


Trenger du et verktøy som gjør en minnepinne oppstartbar? Rufus er et verktøy som kan brukes til å formatere og lage oppstartbare USB-stasjoner, for eksempel USB-minnepinner, USB-harddisker, og lignende.

Les også: Minnepinne-tips

Hvorfor bruke Rufus?

Hvorfor har du behov for en app som Rufus? Det kan være flere grunner til dette:

  • Du trenger å lage en USB-installasjon fra oppstartbare ISO-er (for eksempel Windows).
  • Du må jobbe på et system som ikke har et operativsystem installert.
  • Du trenger å flashe en BIOS eller annen firmware fra DOS.
  • Du vil kjøre et lav-nivå verktøy.

Last ned og bruk

Du finner Rufus på rufus.ie og det er veldig enkelt å bruke. Sett en minnepinne i datamaskinen og kjør Rufus-appen – den trenger ikke installasjon. Husk at minnepinnen bør være stor nok for en installasjon- minnepinnen bør ha 30 GB hvis du skal installere Windows 10.

Det første som skjer er at du må gi Rufus tillatelse til å se etter oppdateringer. Deretter får du opp programvinduet for denne appen. Her kan du blant annet velge oppstarttype – skal du lage en oppstartdisk med Windows 10 må du først laste ned ISO-filen for Windows 10 – les mer om dette i vår guide.

Videre kan du velge Disk eller ISO-bilde og klikke på VELG-knappen. Bla deg frem til ISO-filen for Windows 10 og klikk på Åpne. Du har en rekke valg i programvinduet, inkludert partisjonskjema, målsystem, volumnavn, filsystem og cluster-størrelse.

Du kan gjerne la valgene stå uendret. Klikk på START-knappen nederst i programvinduet når du er ferdig. Du skal nå få et varsel om at all data på minnepinnen blir slettet. Klikk på OK for å bekrefte valget.

Nå blir minnepinnen formatert. Klikk på LUKK-knappen når du er ferdig – minnepinnen er klar til bruk.

Start opp PC-en med minnepinnen

Du kan nå prøve å starte opp datamaskinen med minnepinnen. Husk at du må sannsynligvis avbryte en vanlig oppstart ved å trykke på en tast på tastaturet slik at du kan velge hvor datamaskinen starter fra, altså fra minnepinnen. Denne tasten varierer etter datamaskin, men det er gjerne F12, ESC eller Enter. Deretter er det bare å fortsette installasjonen på minnepinnen som vanlig.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.