Få full kontroll over Windows!

regedit1

Registeret gir deg full kontroll over Windows, men ikke uten risiko. Denne delen av Windows er livsfarlig å jobbe med hvis du ikke vet hva du driver med. Windows Register er en database som innholder all informasjon om konfigurasjon av Windows.

Fordelen med registeret at du kan endre alt som rører seg i Windows. Ulempen er at registeret ikke er spesielt brukervennlig, og det er lett å tråkke feil. De fleste av oss bør ikke bruke registeret, men ønsker du å endre hva som helst i Windows er registeret stedet.
Er du usikker – ikke rør registeret!

Endringer i registeret trer i kraft umiddelbart, og det finnes i utgangspunktet ikke angremulighet. I verste fall mister du kontrollen over datamaskinen. Bruk heller denne guiden hvis du er usikker.

Les også: Slik gjør du PC-en raskere og bedre

For optimalisering av Windows kan vi spesielt anbefale Ccleaner (for alle brukere) eller Sysinternals Suite (for avanserte brukere).

Struktur i registeret

Registeret er strukturert på lignende måte som mappestrukturen i Filutforsker i Windows, med mapper og undermapper. Registeret har såpass mange undermapper at det er lett å miste oversikten og gjøre feil her. Derfor bør du ligge unna dersom du er ikke er 100 prosent sikker på hva du driver med.

Du starter registerredigering ved å skrive regedit i søkevinduet i Windows og trykke på Enter. Registeret har en todelt struktur.

På venstre siden i regedit-vinduet er mappestrukturen, og på den høyre siden finner du såkalte registernøkler, det vil si konkrete innstillinger for bestemte funksjoner i Windows. Du kan dobbeltklikke på en registernøkkel for å redigere.

Grener i registeret

Registeret i Windows består av følgende fem (5) grener (såkalte rotnøkler):

 • HKEY_CLASSES_ROOT inneholder filtyper, hurtigtaster og brukergrensesnitt.

 • HKEY_CURRENT_USER har informasjon om brukere og Start-meny.

 • HKEY_LOCAL_MACHINE har informasjon om maskinvare og programvare i PC-en.

 • HKEY_USERS har oppsett for en spesifikk bruker.

 • HKEY_CURRENT_CONFIG peker til den delen i HKEY_LOCAL_MACHINE som har informasjon om gjelden maskinvareinnstilling.

Hver rotnøkkel («rootkey») inneholder flere undernøkler («subkey»), også kalt for bare nøkkel i kort form. Både rotnøklene og nøklene vises på venstre siden i regedit-vinduet, mens en verdi for en nøkkel vises på høyre siden. En undernøkkel (en nøkkel) kan også ha en egen undernøkkel.

«Hive» er et innlegg i registeret

Registeret i Windows er en samling av innlegg, og hvert innlegg er en konfigurasjon i Windows.

«Hive» er en hel gren (altså et innlegg) i registeret, helt fra en rotnøkkel, som ligger på rotnivå, og helt nede til en registernøkkel, som ligger dypest i grenen. «Hive» vises både på venstre og på høyre siden i regedit-vinduet.

Nøkkel (registernøkkel) er den delen av en hive som ligge dypest i en gren. En nøkkel vises på venstre siden i regedit-vinduet.

Verdi (registerverdi) inneholder informasjon om en bestemt konfigurasjon i Windows. En nøkkel skal alltid ha en verdi – det er nettopp denne verdien som skal endres, når man skal bruke registeret til å endre en bestemt konfigurasjon i Windows.

I mange tilfeller er en nøkkel uten verdi – da er det meningen at brukeren skal definere verdien, dersom brukeren ønsker å aktivere en bestemt «hive» i registeret. Verdien vises på høyre siden i regedit-vinduet.

Alle verdier består av følgende komponenter:

 • Name – navnet på verdien

 • Type – datatypen. Det finnes fem ulike datatyper: REG_BINARY, REG_DWORD, REG_EXPAND_SZ, REG_MULTI_SZ og REG_SZ.

 • Data

Datatyper i registeret

En datatype for en bestemt registernøkkel vises i regedit-programmet til høyre under «Type».

 • REG_BINARY er et binært format.

 • REG_DWORD brukes gjerne for boolske verdier som 0 (av) eller 1 (på).

 • REG_EXPAND_SZ er en datastreng med en variabel som skal erstattes når et program kjøres. For eksempel skal %SystemRoot% erstattes av en faktisk mappe.

 • REG_MULTI_SZ en datastreng som representerer verdier som inneholder lister for eksempel.

 • REG_SZ er en standardstreng som representerer lesbar tekst.

Registerredigering

Registeret i Windows kan redigeres med et program som kan startes ved å skrive regedit i søkevinduet via Start-knappen, og trykke på Enter. Men, som tidligere nevnt, og som ikke kan gjentas for ofte: ikke gjør dette hvis du er usikker på hva du driver med. Før du eventuelt setter i gang med redigering kan det være lurt å opprette et gjenopprettingspunkt, les mer om dette på denne siden.

Hvorfor ønsker man egentlig å foreta eventuelle endringer i registeret? Det er mange grunner til dette, for eksempel å konfigurere Windows, fjerne programmer eller rette opp feil.

Eksempler

Her finner du noen eksempler på registerredigering:

 • Fjern av programmer i Windows-oppstarten.

  Dette kan ordnes via følgende gren i registeret:

  HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run

  Høyreklikk på den nøkkelen du ønsker å fjerne og velg Slett.

 • Fjern innlegg i musens høyreklikkmeny.

  Innleggene for musens kontekstmeny (menyen som avhenger av hvor du høyreklikker), er ikke plassert på ett sted i registeret. Noen av dem ligger i denne registernøkkelen:

  HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\shell

  Denne:

  HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Background\shell

  Og denne:

  HKEY_CLASSES_ROOT\Directory\Shellex\ContextMenuHandlers

  Valgene i høyreklikkmenyen er representert ved en beskrivende mappe, for eksempel PlayWithVLC. Du kan skjule (fjerne) det aktuelle valget ved å først klikke på selve mappen (PlayWithVLC i dette eksemplet) i registeret, høyreklikke på en plass på høyre siden i Registerredigering og velg å opprette ny stringverdi og gi den navnet LegacyDisable.

  Høyreklikkinnlegg som ligger i ContextMenuHandlers-registernøkkelen kan skjules ved å skrive et par bindestrek før selve verdien for den aktuelle nøkkelen.

Finn frem registernøkkel på en rask måte

Vi tipser til slutt om et kjekt gratisprogram som kan gjøre det enklere å finne frem en spesifikk registernøkkel.

Det å bla i registeret kan være ganske tungvint, i det du må bla deg nedover i mappestrukturen får i gå til korrekt nøkkel.

Derfor finnes det et program som Registry Key Jumper – som gjør det mulig å hoppe direkte frem til en bestemt registernøkkel. Du kan kopiere en sti til en nøkkel inn i programmet, og dermed få direkte tilgang til den aktuelle nøkkelen.

Med hurtigtasten Ctrl+Alt+X kan du gå raskt til en bestemt plassering i registeret. Dette virker på den måten at du kopierer (CTRL+C) først stien til en bestemt nøkkel, og kan så på en effektiv måte gå direkte til denne nøkkelen med hurtigtasten Ctrl+Alt+X.

Programmet leveres med en rekke favoritt-nøkler, det vil si nøkler som ofte brukes til å endre noe i Windows. Du kan selvsagt legge til dine favoritt-nøkler, altså nøkler du bruker ofte. Du kan eventuelt legge en nøkkel-plassering som et ikon på skrivebordet i Windows, slik at når du dobbeltklikker på dette, vil åpne registeret på det aktuelle stedet.

Nyttige lenker

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *