Slik får du raskere PC!

Ønsker du deg en raskere PC? På denne siden får du masse tips om hvordan du kan gjøre PC-en din vesentlig raskere. Du får tips om hvordan du kan oppgradere maskinvaren (lagringsplass og minne) og om hvordan du kan optimalisere Windows.

Oppgrader maskinvare

Du kan oppgradere PC-en din med mer minne og bytte ut harddisken med en SSD-enhet. Du kan selvfølgelig oppgradere flere komponenter i PC-en din, for eksempel prosessor, men det blir et større prosjekt.

 • Minne
  Har du lite minne i PC-en din kan det absolutt være en god ide å sette inn mer minne. Før du eventuelt gjør noe bør du sjekke at det faktisk er plass i PC-en din for mer minne. Du kan selvfølgelig åpne PC-en for å sjekke, men det finnes et gratis program som gir deg denne informasjonen. Last ned og installer programmet Speccy – du finner det på piriform.com/speccy. Klikk på RAM-menyen og sjekk «Free memory slots» – tallet du får opp her viser hvor mange ledige plasser PC-en din har for minnebrikker.

  Kanskje det største problemet som dukker opp i forbindelse med anskaffelse av mer minne er å vite hva slags type minnebrikker du skal kjøpe. Du kan eventuelt gå med PC-en til butikken hvor du kjøpte PC-en for å spørre dem om veiledning rundt dette, men på nettadressen crucial.com kan du kjøre «Crucial System Scanner» som skanner PC-en din og som til slutt forteller deg hva slags minne PC-en din skal ha.

  prisguide.no og prisjakt.no finner du beste pris på minne (RAM).

 • SSD
  En SSD-enhet har flere fordeler enn en harddisk, blant annet er de mer robuste og det beste av alt er de vesentlig raskere. Det kan gjøre underverker for ytelsen å bytte ut en harddisk med en SSD-enhet.

  Du finner gode guider om SSD-enheter på ComputerWorld.no, Dinside.no og tek.no.

  prisguide.no og prisjakt.no finner du beste pris på SSD-enheter..

Optimaliser Windows

Du kan gjøre PC-en vesentlig raskere hvis du avinstallerer programmet du faktisk ikke bruker og fjerner programmer fra oppstarten. Her får du en oversikt over hva du kan gjøre.
 • Hold Windows oppdatert
  Hvis du ikke sørger for at Windows er oppdatert kan det straffe seg i form av angrep utenfra, og det igjen kan medføre infeksjon av uønskede programmer som drar ned ytelsen av PC-en din. Les mer om dette i vår guide

 • Avinstaller programmer du ikke bruker
  Det er ingen vits å ta vare på programmer du faktisk ikke bruker. De både tar plass og kan bidra til at PC-en blir tregere. Les mer i vår guide.

 • Diskopprydding
  Diskopprydding dreier seg om fjerning av overflødige og midlertidige filer i Windows, som samler seg opp i det du bruker PC-en. Dette er en funksjon som er innebygd i Windows – du finner den via Start-menyen, Alle Programmer, Tilbehør, Systemverktøy. Hvis du har Windows 8 eller Windows 10 kan du få opp denne funksjonen via søk (hurtigtasten Windows+C), og søk deretter på Diskopprydding.

  Ccleaner er et tredjepartsprogram som kan brukes som et alternativ til den innebygde funksjonen i Windows, og den er absolutt å anbefale. Les mer om dette programmet i vår guide.

 • Rydd i oppstarten
  Har du kjøpt en ny PC er sannsynligheten stor for at det ligger ganske mange programmer i oppstarten som ikke trenger å være der. Konsekvensen er at du har en rekke programmer kjørende i bakgrunnen uten at du nødvendigvis bruker dem i det hele tatt. Dette er det mye å tjene på i form av bedre ytelse, dersom du fjerne disse programmene. Vi anbefaler Autorun Organizer for denne oppgaven. Les mer om dette i vår guide.

 • Defragmentering
  Etter opprydding kan det lønne seg å kjøre diskdefragmentering. Les mer om dette i vår guide.

 • Antivirus
  Du bør virusskanne PC-en din hvis du synes PC-en er blitt tregere eller om den begynner å oppføre seg merkelig. Les mer i vår guide.

 • Hold programvare oppdatert
  Programvare du har installert på PC-en din kan bli både usikre og tregere hvis du ikke sørger for å oppdatere dem. Det finnes programvare som gjør denne jobben automatisk. Les mer i vår oversikt.

 • Hold drivere oppdatert
  Det er driverne som sørger for å gi en god fobindelse mellom Windows og maskinvare og derfor er det lurt å oppdatere driverne. Snail Driver er et superenkelt program som kan brukes til å oppdatere drivere. Les mer om drivere i vår guide.

Internett

Synes du internett hjemme kunne vært raskere kan synderen være ruteren din. Du får en rekke gode tips i vår guide.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *