Slik kan du tilrettelegge Windows 10!

På denne siden finner du gode råd og tips om hvordan du kan optimalisere en PC med Windows 10 installert.

Les også: Programvare-porten

Mange av disse tipsen er enkle å gjennomføre, men andre krever litt mer forståelse av Windows 10. Du gjør dette uansett på eget ansvar.

Optimal Windows 10!

 • Fjern programmer du ikke bruker
  Du kan høyreklikke på et program via startmenyen og velge å avinstallere. Enklere blir det ikke, men hvis du er usikker på om du bør fjerne et program bør du ikke fjerne det. Programmer som er innebygd i Windows 10 bør ikke fjernes fordi det kan gjøre systemet ustabilt.

  Les også: Disse appene kan du trygt fjerne

  Enkelte programmer kan være vanskelig å fjerne på denne måten, blant annet fordi du må logge deg på en tjeneste før du kan fjerne programmene. I slike tilfeller kan du bruke GeekUninstaller – dette programmet fjerner nemlig programmer med makt – les mer i vår guide.

 • Fjerne fliser
  Dette er selvfølgelig smak og behag, men du kan fjerne flisene i Windows 10 hvis ikke du liker dem. Du kan høyreklikke på hver enkelt flis og velge Løsne fra Start. Slik fortsetter du på alle flisene helt til ingen flis er igjen. Les mer i vår artikkel

 • Fjern reklame
  Du har en mulighet til å fjerne reklame som dukker opp på ulike steder i Windows 10. For ordens skyld, dette gjelder Windows 10 Home. Les mer i vår artikkel.

 • Fjern oppstartprogrammer
  Hvis ikke du gjør noe med dette legger det seg ganske mange programmer i Windows-oppstarten. Problemet med dette er at det drar ned ytelsen. Det blir alt for mange programmer som kjører i oppstarten. Vi kan nevne som et eksempel at Adobe Creative Cloud kjører flere programmer i oppstarten – vi fjernet alle og merket stor forskjell i ytelse!

  Du kan fjerne disse programmene fra oppstarten via en innebygd funksjon i Windows, men vår erfaring er at programmet Autorun Organizer er mer brukervennlig. Du kan fjerne programmene midlertidig (Disable Temporarily). Les mer om Autorun Organizer i vår artikkel.

 • Bedre personvern
  Microsoft samler inn ganske mye data om deg som bruker av Windows 10. Dette kan du nedjustere. Klikk på Start, Innstillinger, Personvern, Diagnose og tilbakemelding. Her bør Diagnosedata være på Grunnleggende – du sender da minimalt med data til Microsoft. Du kan med fordel slå av Forbedre håndskrift og inntasting, pluss at du kan slå av Skreddersydde opplevelser – da slipper du å få tilpassede tips og annonser.

 • Lag krisedisk
  Du har en mulighet til å lage en krisedisk for PC-en din. Denne kan du bruke senere hvis noe går galt med PC-en. Du kan for eksempel bruke egen USB-minnepinne til dette formålet – denne pinnen bør ha lagringskapasitet på minimum 8 GB. Vær oppmerksom på at alt blir slettet på minnepinnen – du bruker den kun for denne oppgaven. Vær også oppmerksom på at det kan ta lang tid å lage denne disken – i vårt tilfelle tok det over fire timer med en eldre PC, men dette er avhengig av hvor kraftig PC du har og hvor rask minnepinne du bruker.

  Du kan klikke på Start, Administrative verktøy for Windows. Høyreklikk på Gjenopprettingsstasjon, velg Mer fra menyen og klikk på Kjør som administrator.

  Klikk på Neste og vent på neste melding – dette kan ta mange minutter. Du får etter hvert en melding om at du skal koble en USB-enhet til PC-en. Vær oppmerksom på at all data på minnepinnen blir slettet – du bruker denne pinnen kun for denne oppgaven. Hvis Neste-knappen er grå må du ta ut minnepinnen fra PC-en og sette den inn igjen. Prøv å slette alle filer fra minnepinnen. Hvis Neste-knappen er fortsatt grå må du velge en annen minnepinne. Av en eller annen grunn godtar denne funksjonen ikke alle minnepinner – vi måtte prøve 2 pinner før det gikk bra.

  Klikk på Neste-knappen når denne knappen dukker opp. Klikk videre på Opprett-knappen og prosessen ved å lage en krisedisk settes nå i gang – denne prosessen tar lang tid. Du kan altså bruke denne krisedisken dersom PC-en på et senere tidspunkt får problemer med oppstart.

You may also like...

3 Responses

 1. Arne sier:

  GeekUninstaller Er sikkert et fint program for noen jeg ønsker og fjerne Bing. Men det klare den ikke? Har Google Chrome som Standart Nettleser og jeg har fjerna alle andre flere gange.
  Fordi jeg trenger ikke flere. Nettleser inn Google.
  Jeg har prøvt alt jeg kommer på å nå har jeg gitt opp, Microsoft har tvunget dette produktet på oss ved en oppdatering.
  Virker som dette er et produkt man har livet ut.
  Er det mulig og fjerne dette Skittet av et produkt, det har 0 i nytteverdi. Takk om der er en løsning eller finnes. et produkt som klare dette.
  Kaopra.

  • Bing er en søketjeneste og ikke et program som er installert i Windows. Du kan bytte fra Bing til Google hvis du klikker på menyen øverst til høyre i Chrome – her kan du velge Innstillinger og Søkemotor. Og her kan du velge den søkemotoren du ønsker.

 2. Arne sier:

  Jeg Takker for svar på mitt spørsmål ang Bing. Jeg skrev at Bing er ingen Nettleser. Klikker du på 3 prikker i øvre hjørne hjørne på Google Chrome.
  Innstillinger så se etter Standart Nettleser.

  Ref: (Windows. Du kan bytte fra Bing til Google hvis du klikker på menyen øverst til høyre i Chrome ) Dette er helt korrekt da har du Yahoo – Google- Bing + 1 til jeg ikke gidder og skrive den siste Sorry.
  Du sletter dem du ikke trenger, å jeg skrev nå står der 1 tilbake og det er ( Google Chrome som er standard nettleseren din) Jeg er vant med at folk sliter med lese eller forstå? Har kanskje lese vansker også. MEN JEG SKREV FAKTISK AT GOOGLE ER STANDART NETTLESER Derfor mitt spørsmålang
  Bing, det hadde vert fint om jeg kom så langt at jeg kunne fjerne dette svineriet fra min computer?

  Jeg har ikke spurt om å få dette, men Microsoft har en Tjeneste som hette SØK der kan du søke alt du orker om nødvendig, for og si det slik
  1 søketjeneste holder lenge vi trenger ikke 2, jeg oppfatter dette mer som Reklame og det hater jeg Sorry.

  Se på nettet der står side opp og side ned hvordan fjernes dette svineriet som Microsoft har påført oss Brukere.

  Det er en oppgave for Dataporten samt deg og dine hjelpere Årsæll Benediktsson. Utrolig mange vil Takke deg for dette.

  For og gjenta så er Google Chrome Chrome Standart Nettleser. Ønsker ingen andre. Takk for mere hjelp om det finnes Takk..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *