OpenStreetMap er brukernes egne karttjeneste
Det finnes allerede karttjenester fra Google og Microsoft, men problemet med slike tjenester er at de har en del begrensninger i forhold hvordan slike karttjenester kan lages og brukes.

Les også: Kart på nettet

Dette innebærer blant annet at informasjonen som brukes i Google Maps, er rettighetsbeskyttet, og du må betale for å kunne bruke denne informasjonen. OpenStreetMap har ingen slike begrensninger, det er brukerne selv som lager tjenesten.

Brukernes egne karttjeneste

OpenStreetMap er en karttjeneste som er åpen på samme måten som leksikonet Wikipedia er åpent. Dette betyr at det er brukerne som bidrar til å lage karttjenesten. Du finner tjenesten på openstreetmap.org.

Ønsker du å bidra til kartet, finner du en egen Rediger-knapp øverst til venstre, men først må du registrere deg, det skjer via openstreetmap.org. Bidragsytere har tilgang til ulike typer redigeringsverktøy. Du kan få mer informasjon på wiki.openstreetmap.org.

Gatevisning

OpenStreetMap lanserte i august 2016 OpenStreetView eller gatevisning. Denne tjenesten er nå blitt til OpenstreetCam. Du kan zoome inn og ut av kartet og bevege deg til den delen av verden du ønsker. Deretter kan du klikke på et bestemt sted på kartet for å få frem gatebilde fra dette området. Det som skiller OpenStreeCam fra for eksempel gatevisning i Google Maps er at det er brukerne selv som bidrar til bildene.

Slik fungerer OpenStreeMap

OpenStreetmap brukes direkte i nettleseren, og du kan navigere deg på kartet ved å klikke på ett sted på kartet og dra det fram og tilbake. Dobbeltklikk på et bestemt sted på kartet for å zoome inn på kartet.

Du får tilgang til flere menyer på ulike steder i grensesnittet. Øverst til venstre finner du en meny med valgene Rediger, Historikk og Eksporter.

Øverst til høyre finner du disse valgene:

GPS-spor
Gjør det mulig å bla gjennom tilgjengelige offentlige GPS-spor, som er blitt lastet opp til Open StreetMap. Her kan du også laste opp dine egne GPS-spor.

Brukerdagbok
Gir deg tilgang til brukerdagbøker som er blitt skrevet av OpenStreetMap-brukere.

Opphavsrett
Gir deg informasjon om opphavsett og lisenser.

Om
Her får du informasjon om OpenStreetMap.

Til slutt har du muligheten til å registrere deg, og logge deg inn på OpenStreetMap.

openstreetmap_meny3

Verktøylinje til høyre

Til høyre finner du en meny med følgende valg: Zoom inn, zoom ut, Vis min posisjon, Lag, Kartsymbol, Del, Legg inn en merknad, og hjelpefunksjon.

Klikk på pluss (+) eller minus () for å zoome inn eller zomme ut av kartet.

Du kan klikke på ikonet for å vise din stedsinformasjon, men først må du eventuelt bekrefte din stedsangivelse.

Klikker du på Lag-ikonet, får du tilgang til flere lag på OpenStreetMap-kartet. Lagene som er tilgjengelig er Standard, sykkelkart, transportkart, MapQuest Open og humanitært.

Ikonet for kartsymbol viser en oversikt over symboler på kartet.

Del-ikonet gir deg en mulighet til å dele et OpenStreetMap-kart. Du kan dele et kart som en lenke, som en HTML-kode, eventuelt som et bilde.

Merknad-ikonet klikker på hvis du ønsker å legge inn en marknad, alstå i selve kartet. Du må først

Klikk på spørsmålstegnet hvis du ønsker mer informasjon om en spesifikk funksjon i OpenStreetMap.

Mer om OpenStreetMap

Her kan du lese mer om OpenStreetMap-tjenesten:

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.