Edge er fortsatt best

En nettleser er kanskje den viktigste programvaren du har på PC-en din. Har du ikke en nettleser er det vanskelig å surfe på nettet. Derfor er det viktig at du har en nettleser som fungerer som den skal.

Les også: Nettstedkart for Dataporten

Vi sjekker hvor godt nettleserne støtter webstandarder som HTML og vi har kjørt tre forskjellige hastighetstester. Vi viser også statistikk over hvilke nettlesere som er mest populære i verden. Nederst på denne siden finner du en konklusjon som er en helhetsvurdering av nettleserne.

Test av nettlesere

Vi tester følgende nettlesere med Windows 10:

 • Microsoft Edge 117
 • Chrome 120
 • Firefox 121.0.1
 • Opera 106
 • Vivaldi 6.5

Vi testet nettlesere i 2023 og da var Edge best i test.

Internet Explorer

Microsoft har sluttet å oppdatere Internet Explorer. Derfor har vi ikke testet den – les mer.

Microsoft Edge

Microsoft Edge er den nye nettleseren som er innebygd i Windows, den som erstatter Internet Explorer. Det er en helt ny nettleser som er utviklet fra grunnen av og som er basert på Chromium-nettlesermotor – les mer.

Chrome

Googles Chrome har lenge vært en av de mest populære nettleserne. Det er egentlig ikke så rart, fordi Chrome har alt man kan ønske seg av en nettleser. Den er minimalistisk, rask, sikker, har mange funksjoner og tilbyr mange utvidelser. Den har imidlertid noen ulemper – personvernet er ikke godt nok ivaretatt – les mer.

Firefox

Det beste med Firefox er at den er en fleksibel og sikker nettleser med mange funksjoner, og den har et stort utvalg av utvidelser – les mer.

Opera

Opera er en god nettleser, og er dessuten utviklet i Norge, selv om den er blitt solgt til Kina. Den støtter webstandarder på en svært god måte og har god hastighet. Opera kan lastes ned fra opera.com.

Vivaldi

Vivaldi er laget av tidligere Opera-gründer, Jon Stephenson von Tetzchner. Han var ikke fornøyd med utviklingen av Opera-nettleseren. Det spesielle med Vivaldi er hvor mange funksjoner den har – les mer.

Statistikk

Det finnes flere aktører som holder statistikk over nettleserbruk. Vi viser tall fra Statcounter og Netmarketshare. Her ser du hvilke nettlesere som er mest populære i dag:

 • Statcounter

  1. Chrome (63 prosent)
  2. Safari (19 prosent)
  3. Edge (5 prosent)
  4. Firefox (2 prosent)
  5. Samsung Internet (2 prosent)
  6. Opera (2 prosent)

 • Netmarketshare

  1. Chrome (73 prosent)
  2. Edge (14 prosent)
  3. Firefox (4 prosent)
  4. Safari (3 prosent)
  5. Yandex (0,9 prosent)
  6. Opera (0,7 prosent)
  7. Internet Explorer (0,7 prosent)

Statcounter og Netmarketshare bruker forskjellige metoder for å måle populariteten til nettlesere og derfor er tallene såpass ulike.

Støtte for webstandarder

HTML5-testen er en test av hvor godt en nettleser støtter webstandarder som HTML, altså den måler hvordan nettleseren tolker HTML. Det er 555 som er maksimum. Du finner testen på html5test.opensuse.org – testen starter automatisk når du besøker nettsiden.

Resultatet av HTML5-testen:

Chrome 538
Edge 538
Vivaldi 538
Opera 536
Firefox 522

Nettleserne Chrome, Edge, Vivaldi, Opera er like gode, mens Firefox sliter litt.

Hurtighetstester

Vi utsetter alle nettleserne for tre forskjellige hastighetstester: Jetstream, Kraken og Octane. For ordens skyld, selve verdiene for hver enkelt nettleser er egentlig uinteressante isolert sett – det som er interessant er sammenligning mellom de ulike nettleserne under samme forhold, det vil si med den samme PC-en.

Jetstream er en test som tester Javascript og en såkalt WebAssembly-standard som brukes til å kjøre webapper.

Det er Edge som er vinneren. Det er Firefox som er taperen. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Edge 50.130
Chrome 49.274
Vivaldi 48.972
Opera 48.270
Firefox 32.183

Octane er en Javascript-test fra Google. Resultatene er et tall uten noen måleenhet. Det er Edge som er vinneren, mens det er Firefox som er taperen, igjen. Høyt tall er et bedre resultat enn et lavt tall.

Edge 13887
Opera 13698
Vivaldi 13673
Chrome 13657
Firefox 7976

MotionMark tester hastigheten for en rekke animasjoner i en nettleser. Høyt tall er bedre enn lavt tall.

Det er Chrome som er vinneren og Firefox er taperen.

Chrome 351.21
Edge 321.14
Opera 319.82
Vivaldi 316.01
Firefox 112.24

Og vinneren er…

Det er Edge som er vinneren – etter flere fiaskoer med Internet Explorer har Microsoft endelig klart å lage en ordentlig nettleser med god sikkerhet, hastighet og mange funksjoner, inkludert KI-funksjoner. Vivaldi er en god utfordrer.

Man trenger ikke nødvendigvis å basere sitt valg av en nettleser kun på hastighet. Vår favoritt er fortsatt Firefox, blant annet fordi den er meget fleksibel.

Vi kan ikke anbefale Chrome og grunnen til dette er tvilsomt personvern på grunn av flere koblinger til Google-tjenester. Legger du informasjon via nettleseren vil denne informasjonen lett lekke ukontrollert til de andre tjenestene.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *