Farlige apper i Microsoft Store

Nettsteder som i utgangspunktet er antatt å være sikre viser seg ikke å være så sikre. Det er tidligere oppdaget spill på Play Butikk som viser seg å være skadelige.

Les også: Skadevare som Android-spill

Utvinning av kryptovaluta

Nå har sikkerhetsselskapet Symantec oppdaget åtte skadelige apper på det offisielle nedlastingsnettstedet Microsoft Store. Dette er apper som bruker ressurser i datamaskinen til å utvinne kryptovaluta uten at brukerne vet om det.

Microsoft Store er en intergrert funksjon som ble lansert i 2011. Meningen var at denne funksjonen skulle sikre brukerne mot nettopp skadelige apper. Microsoft mente at selskapet hadde såpass gode rutiner at alle apper som lastes ned via Store skulle være ufarlige. Dette viser seg å ikke være tilfelle.

Symantec har altså oppdaget åtte apper på Microsoft Store som setter i gang utvinning av kryptovaluta i bakgrunnen etter installasjon av appene. Du vil nok merke at ytelsen blir redusert i din datamaskin dersom du har installert slike apper.

De aktuelle appene er ganske populære og de har fått relativ høy rating i Microsoft Store, men det er sannsynlig at den høye ratinga stammer fra falske kontoer eller at det er tjenester som leverer rating mot betaling.

Microsoft oppgir ikke hvilke apper det dreier seg om, men har nå fjernet de aktuelle appene fra Microsoft Store.

Slik beskytter du PC-en din

Her er noen tips mot skadelige apper som brukes til å utvinne kryptovaluta:

  • Sørg for å holde Windows oppdatert. Har du Windows 10 blir den oppdatert automatisk. Les vår guide.

  • Sørg for å holde programvare oppdatert. Vi anbefaler Patch My PC. Les mer i vår guide.

  • Installer et antivirus på datamaskinen. Har du Windows 10 har du allerede et antivirus installert som er godt nok. I tillegg bør du kjøre skanning av et ekstra antvirus, for eksempel Malwarebytes, hvis datamaskinen plutselig blir treg eller begynner å oppføre seg merkelig. Les mer i vår antivirus-guide.

  • Nettstedet sensorstechforum.com tilbyr verktøy for å fjerne spesifikke «bitcoin mining»-malware.

  • Du kan bruke Norton Security Scan til å skanne din datamaskin gratis. Du laster ned og kjører Setup.exe. Du godtar lisensavtalen og kjører Norton Security Scan.

Kilder: symantec.com, ghacks.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.