Test: Hvor bra er egentlig Lynda.com?

lynda_logo2

Lynda.com er en av mange aktører som tilbyr kurs på nettet. Tjenesten er ikke gratis, men prisen er overkommelig – du betaler en fast pris per måned for full tilgang til over 6120 kurs. Lynda.com er en anerkjent aktør som har et rykte på seg for å levere kvalitet. Vi har testet ut tjenesten – spørsmålet er om vi synes Lynda.com virkelig er så bra som mange sier og om det er verdt pengene.

Les også: Gratis kurs på nettet

Lynda.com er en nettside som tilbyr videobaserte kurs på flere fagområder som animasjon, data, lydproduksjon, videoproduksjon, programmering, webutvikling, økonomi, business, arkitektur, modellering, bildebehandling, fotografi og design. Du finner en komplett oversikt på lynda.com.
Over 6000 kurs

Nettstedet tilbyr kurs for mange typer kunder, både for enkelte privatperson og for bedrifter – se over sikten på lynda.com. Ifølge deres egne tall dreier det seg om over 6100 kurs.

Lynda.com er abonnementbasert – vi kan betale for én måned av gangen, og kan da si opp abonnementet når som helst. Vi får da full tilgang til alle kursene. Prisen er 19,99 USD (155 kroner) per måned uten ekstra filer (øvelser), og 29,99 USD (233 kroner) per måned med ekstra filer. Vår erfaring er at du bør ha med de ekstra filene – kursene får helt klart større nytteverdi med filene, men dette avhenger av hva slags kurs du velger.

Lynda.com tilbyr også abonnement for et helt år for 1860 kroner eller 2796 med ekstra filer. Dette er nok ikke aktuelt for de fleste, med mindre du er nokså sikker på at du skal bruke tilbudet i ett år – det spørs hvilket behov du har. En god ide er å registrere deg for gratis 30 dager, og bruke denne tiden til å planlegge litt, det vil si hvilke fag kunne du tenke deg å lære, slik at du får brukt tiden på Lynda.com så effektivt som mulig. En dårlig ide er for eksempel å starte kurs på Lynda.com når du er opptatt med andre ting innen jobb eller ferie.

Du kan testet ut Lynda.com helt gratis i 30 dager – du får da full tilgang til alle videoer og filer i en måned.

Vår test

Vår test fokuserer på følgende:

  • Brukervennlighet, blant annet hvor lett det er å finne frem interessante og relevante kurs.
  • Kvalitet, spesielt pedagogisk, altså hvor nyttige er kursene?

Introduksjonsvideo

Dette er en kort skrytevideo fra Lynda.com

(artikkelen fortsetter under videoen)

Vi skal nå sette i gang og teste om Lynda.com er så bra som de selv hevder og som det også går rykter om.

Brukergrensesnittet

Vi deler omtalen i to deler, den ene delen gjelder nettstedet som helhet, altså navigasjon – hvor lett er det å finne relevante og gode kurs? Den andre delen handler om videospilleren og kvaliteten på undervisningen.

Vi starter med navigasjon og søkemuligheter
Det første vi lurer på er hvordan det går med å finne frem interessant kurs. Lynda.com har søkemulighet, og vi kan også bla i kursene. Nettstedet tilbyr omfattende filtermulighet, blant annet etter kurstype, hvor avansert kurset er, produsent, og lærer. Øverst til venstre finner du menyen «Browse the library» – holder vi musepekeren over denne får vi opp en fin oversikt over hovedkategorier av kurs.

Det å kunne finne kurs med en bestemt lærer kan være nyttig, dersom vi ser på et kurs, og vi finner ut at denne læreren har gode evner til å formidle teori – da kan vi se hvilke andre kurs den aktuelle personen lærer bort.

Skriver vi inn et bestemt søkeord i søkevinduet, og trykker på Enter, får vi på venstre siden opp flere filtermuligheter, som kan brukes til å innsnevre søkeresultatet. Her kan vi blant annet filtere ett nivå på kurs, fag, programvare, produsent og lærer.

Videospiller
Lynda.com bruker egen videospiller – denne har flere kontroller, med blant annet mulighet for repetisjoner på ulike nivåer, og videoene har god kvalitet.

På toppen av videoen finner vi følgende muligheter:

Add to Playlist er en knapp som gir muligheten til å sette en bestemt video i en spilleliste, altså legge videoen i favoritter.
Exercise files skal du klikke på dersom du ønsker å laste ned filene som inneholder øvelsene for det aktuelle kurset.
Share gir mulighet til å dele den aktuelle videoen på sosiale nettsteder, eventuelt sende den til noen via e-post.

Disse valgene er alle ganske naturlige, kanskje bortsett fra del-muligheten, fordi Lynda.com er ikke gratis-tjeneste. Brukere som ikke er registrert på Lynda.com, og som mottar en slik deling, er jo nødt til å regisrere seg for å se innholdet. Denne del-muligheten oppleves derfor nesten som en litt frekk «gratisreklame» for tjenesten. Vi velger likevel ikke å bruke dette til å trekke ned på helhetsvurdering av Lynda.com, fordi det er fritt valg om vi velger å dele kurs eller ikke, selv om ikke alle er klare over konsekvensene.

Språk
Kursene er ikke på norsk, de er på engelsk, men dette anser vi ikke som et stort problem, dersom du er noenlunde oppegående på engelsk.

Mangler brukeranmeldelser
Det vi savner på Lynda.com er et system som «anmelder» videoene, eventuelt et system som gjør at brukerne kan gi tilbakemelding om hvilke kurs som er bedre eller dårligere enn andre. Forklaringen på at et slikt system ikke er på plass, kan være at Lynda.com ser ut til å ha kvalitetssikret innholdet såpass at de mener tjenesten ikke trenger ekstra tilbakemeldinger fra brukerne.

Det er ingen tvil om at kursene på Lynda.com er profesjonelle og holder høy pedagogisk kvalitet, i hvert fall kursene vi har gjennomgått. Vi synes det likevel er en utfording å finne de «beste» kursene, med andre ord kurs med de beste lærerne – dette er noe man må finne ut av med egen erfaring.

Konklusjon

Vi kan absolutt anbefale Lynda.com for deg som ønsker å ta videobaserte kurs hjemme på eget kontor, eller hvor det passer. Du bestemmer selv tempoet, og kan se om og om igjen på enkelte videoer, skulle du føle behov for dette. Hvis du trenger et intensivkurs i for eksempel programmering, webutvikling, WordPress, Lightroom eller fotografi, er 233 norske kroner for en måned absolutt verdt det. Det eneste vi savner på et slikt nettsted er et system som gjør det mulig for brukerne å anmelde kursene.

Pluss

+ Lynda.com gir tilgang til over 6000 kurs.
+ Kursene holder høy kvalitet.
+ Du kan ta kursene når det passer deg.
+ Du kan se enkelte videoer om og om igjen.
+ Støtter flere typer enheter – les mer
+ Godt brukergrensesnitt.

Minus

– Kursene er ikke gratis.
– Kursene er ikke tilgjengelig på norsk (kun på engelsk).
– Lynda.com mangler et system for brukeranmeldelser.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *