LightZone er proff fotoapp – nå gratis

LightZone er et bilderedigeringsprogram som tidligere var kommersielt, men som nå er basert på åpne kildekode og kan lastes ned helt gratis.
Les også: Fotoapper for alle

Dette programmet har lenge vært populært hos profesjonelle fotografer og det hadde en pris på over 2000 kroner. I dag er LightZone blitt et godt alternativ for deg som ønsker et gratis program for redigering av bildene dine.

Funksjoner

LightZone er et såkalt «non-destructive»-program. Det betyr at bildet kan redigeres uten å endre originalbildet. LightZone har mange nyttige redigeringsmuligheter og det støtter også raw-filer. Du får tilgang til redigeringsfunksjoner på flere steder i grensesnittet. Du kan blant annet klikke på Styles-menyen øverst og velge forhåndsjusterte redigeringer. Her finner du svart/hvitt, detaljer, kontraster, HDR-effekter og toning. Hvis du velger en av redigeringen i undermenyene vil du få egen modul under miniatyrbildet til høyre med en mulighet til å finjustere bildet.

lightzone2

På høyre siden i LightZone-vinduet ser du et miniatyrbilde av bildet du har åpnet i programmet og her kan du klikke på de forskjellige ikonene som er plassert rundt miniatyrbildet. Du får tilgang til ulike typer redigeringsfunksjoner når du klikker på disse ikonene.

Her får du tilgang til funksjoner som soner, maske, histogram, ZoneMapper, skarpere, Gaussian Blur, metning, fargebalanse, hvitbalanse, svart/hvitt, klone og en mulighet til å korrigere røde øyne. Du vil få ulike typer verktøy alt etter hvilket av ikonene du klikker på.

Meny med alle redigeringsalternativene
En mulighet som er verdt å merke seg er «Browse» og «Edit» på venstre siden i LightZone-grensesnittet. Hvis du velger «Browse» (standardvalget) får du opp mappestrukturen på din datamaskin, altså en liste over mapper og filer. Hvis du derimot velger «Edit» får du opp en veldig oversiktlig liste over redigeringsmulighetene. Dette er veldig praktisk liste når du allerede har valgt et bilde du skal redigere.

Last ned

For å kunne laste ned LightZone må du først registrere deg, og det gjør du på lightzoneproject.org. Deretter vil du få en e-postmelding og må klikke på lenken i meldingen for å bekrefte registreringen. Til slutt må du logge deg inn på siden med brukernavn og passord. Du vil da få tilgang til nedlastingslenker for LightZone (for både Windows og Mac) i menyen til venstre på nettsiden.

Kilder: lightzoneproject.org, betanews.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *