Slik fikser du Lightroom-problemer

Sliter du med problemer med Adobe Lightroom? På denne siden finner du en rekke forslag som kan løses ulike typer problemer.

Les også: Lightroom-guide
Prøv det enkleste først

Det første du bør prøve er å lukke Lightroom og starte programmet på nytt. Virker ikke det kan du resarte hele datamaskinen for å se om det hjelper.

Sørg for å oppdatere og vedlikeholde

Det neste du kan prøve er å se om det finnes noen oppdateringer for Lightroom-programmet. Dette gjør du via menyvalget Help, Updates. Du vil få beskjed om Lightroom er oppdatert.

Les også: Fiks Windows på 1-2-3

I tillegg kan det være lurt å sørge for å holde operativsystemet oppdatert, for eksempel Windows hvis du har det. Drivere er det også lurt å oppdatere, spesielt skjermdrivere.

Les også: Slik fikser du feil i Windows 10

Deaktiver aksellerasjon

Opplever du at Lightroom er tregere enn forventet kan forklaringen være en av nye funksjonene i Lightroom, nemlig at programmet utnytter grafikk-kortet i PC-en for å øke ytelsen. Problemet er at hvis ikke PC-en støtter dette får det motsatt virkning og Lightroom blir vesentlig tregere enn den trenger å være. Løsningen er å dekativere funksjonen. Les mer i vår Lightroom-artikkel.

Optimaliser katalogen

Du kan prøve å optimalisere Lightroom-katalogen. Dette gjør du via menyvalget File, Optimize Catalogue. Klikk på en Optimize-knapp i et vindu du får opp og vent til prosessen er ferdig.

Tilbakestill preferanser

Har du fortsatt problemer med Lightroom kan du prøve å tilbakestille preferansefilen i Lightroom. Har du nyeste Lightroom (CC/6) kan dette gjøres ved å holde nede Alt+Shift-tastene samtidig som du starter Lightroom-programmet, og du vil da få beskjed om å tilbakestille preferanser («reset preferences»). Tidspunktet for å holde nede hurtigtastene er ganske kritisk så du må eventuelt prøve flere ganger for å få det til mens du dobbeltklikker på Lightroom-ikonet.

Du kan eventuelt tilbakestille preferanser manuelt. Det gjør du ved å rett og slett flytte preferanse-filen, gi den et annet navn eller slette den. Virker ikke dette, kan du sette tilbake den originale filen. Du finner detaljene på lightroomqueen.com.

Opprett ny katalog

Et alternativ er å opprette ny katalog. For ordens skyld, dette tiltaket er kun en test for å sjekke om problemene er katalog-relatert. Katalogen er en såpass viktig fil at du må ikke finne på å slette den.

Det du kan gjøre er å opprette ny katalog via menyen File, New Catalog. Hvis du ikke kan åpne Lightroom kan du holde nede CTRL-tasten samtidig som du starter Lightroom og deretter klikke på «Create New Catalog»-knappen. Velg plassering for den midlertidige katalogen, for eksempel på skrivebordet. Deretter kan du importere noen bilder til denne katalogen for å se om alt virker som det skal. Dersom alt virker som det skal er problemet sannsynligvis knyttet til den originale katalogen. Du kan gå tilbake til den originale katalogen via menyen File, Open Recent, og deretter velge en katalogil.

Opprett ny brukerkonto i Windows

Problemet kan være brukerkonto-relatert. Du kan opprette en ny bruker i Windows for å se om dette hjelper. Har du Windows 10 kan du opprette ny brukerkonto via Start, Innstillinger, Kontoer, Familie og andre brukere. Du kan bruke «Legg til andre på denne PCen» for å legg til en ny bruker.

Spør om hjelp

Er problemet fortsatt uløst kan du prøve å spørre i diskusjonsforumet lightroomforums.net.

Kilde: Lightroomqueen.com

You may also like...

4 Responses

 1. Lise Sørensen sier:

  Hei, problemet mitt med Adobe Lightroom er at når jeg skal bearbeide et bilde som ligger i Library og trykker på Develop så står det (svarer ikke). Noen ganger får jeg bearbeidet bilde, men den siste tiden får jeg beksjeden om at den ikke svarer. Hva skal jeg gjøre for å fikse dette ?
  Jeg har oppdatert programmet.

  • Hvor mye minne har du i maskinen? Har du deaktivert aksellerasjon? Dette er forklart i artikkelen.

   • Lise Sørensen sier:

    Hei og takk for kjapt svar.
    Jeg har kjøpt til ekstra RAM siden jeg sendte melding på denne siden, så nå har jeg 12 RAM. Jeg forsøker å fjerne haken i vinduet for Use Graphics Processor, men da får jeg følgende svar Preferences (Svarer ikke). Hvordan skal jeg få fjernet den ? jeg har forsøkt med å sette musepekeren i vinduet hvor haken står men det fungerer tydeligvis ikke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *