Hva er WordPress?

wp2

Kanskje du har hørt om WordPress, at det er et verktøy for å publisere blogger? Men hva er egentlig WordPress? I sin enkleste form kan WordPress kjøres direkte i nettleseren. WordPress kan også brukes til å skreddersy en nettside etter dine ønsker, og du kan gjøre dette så enkelt eller så komplisert du selv ønsker.

Les også: WordPress-skole

WordPress er med andre ord for alle som ønsker å publisere en enkel blogg eller en komplisert nettside. Det er enkelt å lage en blogg med WordPress – du trenger ikke å kunne noe programmering eller koding.

Hva er egentlig WordPress?

WordPress er et publiseringsverktøy for å lage nettsider/blogger, som er laget av PHP-filer (med PHP-koder), men du trenger ikke å kunne noe programmering eller koding, med mindre du ønsker å tilrettelegge WordPress etter dine ønsker.

WordPress finnes i to utgaver: WordPress.com kjøres direkte i nettleseren, og trenger ingen installasjon. WordPress.org kan installes på webhotell, din egen PC, eller på en hvilken som helst lagringsenhet. Du bestemmer selv hvor enkelt eller hvor komplisert du ønsker å ha WordPress – les mer.

Les også: Hva er PHP?

En nettside (eller blogg) som er laget med WordPress er en dynamisk side, i motsetning til en HTML-side som er statisk. PHP-kodene brukes til å hente inn data fra en MySQL-database, og dermed endres sidene etter behov, det vil si det er besøkerne av nettsiden som bestemmer innholdet.

WordPress tilbyr både mulighet for manuel HTML-koding, og et mer brukervennlig visuelt redigeringsverktøy. Du trenger altså ikke å kunne koding eller programmering, for å ha gleden og nytten av WordPress.

Litt historikk
WordPress ble lansert i 2003, og var opprinnelig laget som et bloggverktøy, men har etter hvert blitt utviklet til å kunne lage en hvilken som helst nettside, altså et allsidig verktøy for webutvikling.

En blogg er egentlig en type nettside som publiserer innlegg i omvendt kronologisk rekkefølge, altså de ferskeste innleggene øverst. I WordPress brukes kun ordet blogg, også når det dreier seg om vanlig nettside. Årsaken til dette er historisk, nemlig at WordPress opprinnelig var laget for å opprette blogger, men er etter hvert blitt utvidet til å kunne lage alle typer nettsider. Derfor velger vi heretter i denne guiden nesten konsekvent å bruk ordet blogg.

Hvem bruker WordPress?

WordPress var opprinnelig laget for å lage blogger, men kan i dag brukes til å lage en hvilken som helst nettside. Mange store aktører bruker faktisk WordPress for sine nettsder, for eksempel New York Times, CNN, eBay og Sony. Du finner en større liste på wordpress.com. WordPress publiserer i dag over 60 millioner nettsider over hele verden, ifølge Wikipedia. Rundt 1 av 5 nettsider på verdensbasis drives med WordPress ifølge tall fra nettstedet thenextweb.com fra juli 2013.

På nettstedet wpbeginner.com finner du en liste over flere store selskaper og nettsteder, som har bestemt seg for å bruke WordPress for å lage sine nettsider. Blant disse aktørene er Techcrunch.com, The New Yorker, BBC America, Star Wars Blog, Variety, Sony Music og MTV News.

wpbeginner.com finner du en liste over universiteter som bruker WordPress for sine nettsider. Dette er blant annet Harvard Law School, University of Berlin, University of Melbourne, Oregon State University, University of Florida og Cornell University.

wordpress.com/stats finner du et kart som viser brukere av WordPress.com. På w3techs.com finner du statistikk over bruken av WordPress, også sammenlignet med andre typer publiseringsverktøy som Drupal og Joomla.

WordPress er ikke bare et verktøy for å lage blogger eller «vanlige» nettsider, men kan absolutt brukes som et komplett CMS-system («Content Management System»). Det er egentlig kun fantasien som setter grenser for hva WordPress kan brukes til, men det kan være fotoblogg, reisedagbok, en CV, eller en interesse du brenner for.

Men det beste ved WordPress er at alle kan bruke det, og det er gratis.

Hvorfor bruke WordPress?

Skal du lage en blogg eller en nettside, har WordPress mange fordeler:

  • WordPress er gratis.
  • Enkelt å installere.
  • Kan skreddersys etter behov.
  • Byr på avanserte funksjoner, blant annet med utvidelser.
  • WordPress kan brukes til å lage alle typer nettsider – kun fantasien setter grenser.

You may also like...

1 Response

  1. Hvordan setter man en slutt-dato på en side som bare skal ligge ut ca. 1 mnd?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *