Java er på vei ut

java_no22

Java har blant annet vært brukt til å kjøre en rekke tjenester som nettbank, strømming av media, spill og webbaserte apper. Ett av mange problemer med Java er dårlig sikkerhet.

Les også: Hasteoppdatering for Java

Oracle har bestemt seg for å fjerne støtten for Java-utvidelser i JDK 9 (verktøy for utviklere) – dermed har ikke utviklere lenger et verktøy for å utvikle Java-utvidelser for nettlesere.

Dette ble kunngjort onsdag 27. january 2016. Dette betyr at ingen av de store nettleserne vil etter hvert støtte Java – dette vil tre i kraft i løpet av 2016.
Dårlig sikkerhet

Problemet med Java-programmer er de kan være ustabile og trege, og sist men ikke minst usikre. Det blir stadig oppdaget nye sikkerhetshull i Java, og brukerne må sørge for å hele tiden holde Java oppdatert.

HTML5 tar over

Det er HTML5 som erstatter Java og dermed vil ikke nettleserne lenger ha behov for en Java-utvidelse. Både Google, Microsoft og Mozilla er allerede i gang med blokkering av slike utvidelser. HTML5 tilbyr egentlig såpass mange muligheter at nettleserutvidelser er på vei ut.

Enkelte nettlesere vil fortsatt ha Java-utvidelser men stadig færre bruker denne utvidelsen og derfor har Oracle bestemt seg for å fase ut Java.

Trer i kraft til høsten

Den siste versjonen av Java 9 skal være tilgjengelig 22. september 2016. Oracle har lagt ut informasjon som skal gjøre det lettere for dem som i dag bruker Java-utvidelser å gå over til Java uten utvidelser – du finner den på oracle.com (PDF-fil).

Kilder: Oracle, Ghacks.net,

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *