Er ditt Gmail-passord lekket?

gmail

Flere nettsteder melder om at rundt fem millioner av Gmail-informasjon er blitt lekket ut på nettet. Dette skal ha skjedd tirsdag 9. september 2014.

Informasjonen som er blitt lekket er brukernavn og ukrypterte passord til Gmail-brukere. Denne informasjonen er nå tilgjengeig på nettet, og det kan derfor være lurt å bruke denne anledningen til å bytte passord.

Den «gode» nyheten er at den lekkede informasjonen er gammel, og dermed kan mange av passordene også være feil, dersom brukerne har byttet passord relativt nylig. En person skal ha lagt informasjonen ut på et diskusjonsforum, og han har påstått at 60 prosent av informasjonen er riktig. Ganske mange brukere pleier ikke å bytte passord regelmessig, og derfor kan dette likevel berøre mange.

– Ikke sikkerhetshull i Gmail

Peter Kruse, fra det danske sikkerhetsselskapet CSIS Security Group, bekrefter at en del av den lekkede informasjonen er korrekt.

Forskere fra CSIS har analysert informasjonen, og blant konklusjonene er at informasjonen kan være opptil tre år gammel. Forskerne mener informasjonen ikke skal ha kommet fra Google direkte, men skal ha blitt hentet fra ulike kilder med forskjellige typer sikkerhetshull, som har gjort det mulig å samle inn den sensitive informasjonen.

En del av passordene skal aldri ha vært brukt til innlogging til Gmail- eller Google-konti, noe som tyder på at informasjonen ikke er blitt lekket på grunn av et eventuelt sikkerhetshull hos Google, men at passordene har kommet på avveie via andre usikre nettsteder, konkluderer CSIS.

Sjekk om du er rammet

På nettadressen isleaked.com kan du skrive inn din Gmail-adresse for å sjekke om din adresse er blitt rammet av dette. Denne tjenesten avslører de to første tegnene i passordet, noe som kan brukes til å antyde om passordet stemmer eller ikke, dersom din Gmail-konto er berørt av dette.

Du har en mulighet til å sjekke bevegelser på din Gmail-konto, altså om noen andre enn deg har vært inne på din konto. Dette kan du gjøre ved å klikke på Detaljer-lenken nederst i Gmail-vinduet. Da får du opp en oversikt over brukere som har vært inne, hvilken nettleser de eventuelt har brukt, hvilken IP-adresse de har, og hvilket land de kommer fra.

Velg et nytt sikkert passord

Uansett om du er blitt rammet av dette eller ikke, kan dette være en god anledning til å bytte passord.

Les også: Slik lager du sikkert passord

Du kan endre passord ved å klikke på knappen for din Gmail-konto øverst til høyre i Gmail-vinduet. Klikk videre på Konto, og velg Sikkerhet-fanen, og videre på Endre passord-lenken.

Kilder: Ghacks.net, PCWorld.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *