De beste fotoappene!

Hva er den beste fotoappen? Det kommer an på hva du skal bruke den til! Her får du en omtale av 28 programmer som kan brukes til å organisere og redigere bilder. Her finner du alt fra apper som er superenkle å bruke til apper for proffene.

Les også: Slik blir du bedre fotograf!

De fleste av oss liker å ta bilder, enten med mobilen eller med speilrefleksen eller begge deler. Men hva skal du gjøre videre med alle bildene? Vi hjelper deg til å finne en app du kan bruke!
Fra Photoshop (mest avansert) til Photoscape (enklest)

Her finner du en omtale av 27 av de beste fotoappene, det vil si de er best på hver sin måte. I mange situasjoner er det nemlig ikke antall funksjoner som er avgjørende, men at appen er enkel å bruke. Vi har delt appene i fire kategorier, slik at alle skal finne en fotoapp for sitt behov:

 • For proffene.
 • For folk flest.
 • Det enkle er ofte det beste.
 • For mobil/nettbrett.

Det bør understrekes at det ikke er noe klart skille mellom disse kategoriene, for eksempel vil en amatørfotograf gjerne bruke en app som er rettet mot proffene. Dette avhenger ofte av budsjett og behov.

Videre bør du ta i betraktning hva du skal bruke programmet til. Et eksempel på dette er forskjellen mellom Adobe Photoshop og Lightroom. Du finner ikke et program som er mer avansert enn Photoshop, men hvis du er en fotograf vil Lightroom være et bedre alternativ, fordi Lightroom er tilpasset til arbeidsflyten til en fotograf og er dessuten mer brukervennlig enn Photoshop.

Vi omtaler følgende apper: Photoshop, Lightroom, Lightroom for mobil, Photo RAW, Bridge, Nik Collection, ACDSee, Capture One, DxO OpticsPro, PaintShop Pro, LightZone, Polarr, Faststone Image Viewer, Photofiltre, Paint.net, Pixlr, Photoscape, Picasa, XnView, GIMP, IrfanView og Google Foto.

For proffene

Disse appene er i utgangspunktet for deg som jobber med bilder profesjonelt, men det er også for fotoentusiaster som liker å ta mange bilder og som liker å redigere bildene.

 • Adobe Photoshop

  photoshop01_v

  Photoshop er det beste programmet du får tak i når det gjelder redigering og manipulasjon av digitale bilder. Det er ikke uten grunn at det å photoshoppe er blitt et verb. Skal du redigere bilder er Photoshop derfor førstevalget.

  Problemet er at Photoshop er dyrt, tungt å kjøre og tungt å jobbe med. I tillegg er Photoshop ikke spesielt godt egnet for fotografer som skal organisere og redigere et stort antall bilder.

  Hvor mye koster egentlig Photoshop? Det finnes flere betalingsmodeller. Her er oversikten:

  • 117 NOK per måned – ett års bindingstid – da får du Lightroom med på kjøpet.
  • 236 NOK per måned – ett års bindingstid – du får kun Photoshop.
  • 590 NOK per måned – ett års bindingstid – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.
  • 826 NOK per måned – du kan si opp den første måneden – du får alle programmene i Creative Cloud-pakken.

  Du finner prisene på adobe.com.

  Du finner detaljene i vår oversikt over Adobe Creative Cloud. Du kan få innblikk i Photoshop-magi i vår artikkel om Photoshop-tips.

 • Adobe Photoshop Lightroom

  lightroom_screen1_v

  Er du en fotoentusiast er dette programmet for deg! Lightroom er på en måte lillebroren til Photoshop, men som er tilrettelagt for fotografer og for de som tar mange bilder og ønsker å ha et godt verktøy for å organisere og redigere bildene.

  Les mer i vår Lightroom-guide.

  På enkelte områder er Lightroom like avansert som Photoshop, og det er områder fotografer bruker mye som justering av eksponering av bilder. Lightroom er et meget godt alternativ for organisering av et stort antall bilder. Det beste med Lightroom er at det er vesentlig rimeligere enn Photoshop.

  calm

  Synkroniser bildene til alle enheter
  Bruker du Adobe Lightroom kan du synkronisere bildene dine mellom PC-en din og dine mobile enheter. Dette gjelder både iPhone, iPad og Android. Du kan med andre ord fortsette å redigere bildene på den enheten som passer – endringene er da tilgjengelig uansett hvor du befinner deg.

  Du kan synkronisere bilder mellom mobil/nettbrett til en PC. Synkroniseringen fungerer i begge retninger, det vil si du kan ta bilder med mobilen/nettbrettet og synkronisere bildene til PC-en, eller du kan synkronisere bilder som er lagret på PC-en til mobilen/nettbrettet

  Les mer i vår artikkel om synkronisering av Lightroom-bilder.

  Photoshop + Lightroom
  Adobe tilbyr nå en ganske rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom for 117 NOK per måned med bindingstid på ett år. Les mer om dette tilbudet i vår artkkel om Photoshop pluss Lightroom.

 • ON1 Photo RAW
  Dette er et nytt bildebehandlingsprogram som ble lansert i desember 2016. Hensikten er å utfordre programmet som Adobe Lightroom, og da først og fremst på ytelse.

  Adobe Lightroom er både brukervennlig og rimelig, og brukes av ganske mange profesjonelle fotografer. Problemet er at Lightroom har tendens til å være treg i bruk. Det er dette Photo RAW har som mål å gjøre noe med.

  Les mer om ON1 Photo RAW i vår artikkel.

 • Adobe Bridge

  adobe_bridge00

  Adobe Bridge er et program som kan brukes til å organisere bilder. Dette programmet brukes gjerne sammen med for eksempel Photoshop, men det kan også brukes som en selvstendig filutforsker uten å ha Photoshop installert.

  Dette er programmet mange proffer bruker, men det kan faktisk lastes ned helt gratis, så alle kan bruke det uten å betale noe.Les mer i vår oversikt.

   

 • ACDSee

  acdsee0

  ACDSee er et program for organisering og redigering av bilder for Windows og Mac, og det er utviklet av ACD Systems International Inc. ACDSee har en lang historie bak seg, faktisk helt tilbake til Windows 3.1 i 1994. Det er mange som anser ACDSee til å være en av konkurrentene til Adobe Lightroom.

  Vi presenterer funksjonene i ACDSee slik at du kan vurdere om programmet passer for deg. ACDSee kan vurderes som et alternativ til Adobe Lightroom. Ultimate-utgaven av ACDSee er litt dyrere enn Lightroom, mens Pro-utgaven er i omtrent samme prisklasse.

  Les mer om ACDSee i vår artikkel.

 • Nik Collection

  nik_color_efex

  Bruker du Adobe Photoshop eller Lightroom kan du laste ned filtre som profesjonelle fotografer bruker.

  Nik Collection er en samling av syv filtre som på en relativ enkel måte kan brukes til å redigere digitale bilder. Dette er en pakke som tidligere kostet over 4000 NOK, men tilbys altså nå helt gratis.

  Les mer om filtrene i vår oversikt over Nik Collection.

 • Effects

  Effects Free er en gratisversjon av det kommersielle programmet Effects fra selskapet On1. Dette programmet tilbyr masse filtre for dine bilder. Les mer i vår artikkel.

 • Capture One

  captureone1

  Capture One er et program som foretrekkes av mange profesjonelle fotografer. Fordelen er at det er raskt og stabilt, spesielt på import av bilder og det har meget god fargekontroll.

  Capture One er en del dyrere enn for eksempel Adobe Lightroom, men til gjengjeld er det vesentlig raskere.

  Les mer i vår artikkel.

 • DxO OpticsPro

  dxo_opticspro

  DxO OpticsPro er et program for behandling av raw-filer, og som er rettet mot profesjonelle fotografer. Dette programmet er først og fremst kjent for optiske korreksjoner av kameraer/objektiver – det støtter over 20 000 kombinasjoner.

  Versjon 11 ble lansert i juni 2016 og blant de store nyhetene er såkalt PRIME-støyredusering. Utviklerne lover skarpere bilder, også bilder som er tatt ved lite lys med høy ISO.

 • Affinity Photo

  Affinity Photo er et bilderedigeringsprogram som mange anser for å være et godt alternativ til Adobe. Photoshop. Programmet er fra før av tilgjengelig for Mac, men det er nå tilgjengelig for Windows.

  Et av hovedmålene med Affinity Photo er ytelse, det vil si programmet skal være raskt å jobbe med. Programmet bygger på såkalt non-destruktiv redigering, det vil si du risikerer ikke å ødelegge originalbildet når du redigerer det. Programmet støtter raw-filer og avansert fargebehandling.

  Les mer om Affinity Photo i vår artikkel.

For folk flest

Her finner du apper som er brukervennlige, men de tilbyr også ganske mange funksjoner for folk flest.

 • Faststone Image Viewer

  faststone0_v

  Faststone Image Viewer er etter vår mening det beste fotoprogrammet for folk flest. Det er gratis, brukervennlig og raskt program for organisering av bilder.

  Programmet har et filutforsker-lignende grensesnitt, noe Windows-brukere vil sette stor pris på. Det som skiller dette programmet fra de fleste andre gratisprogrammer er at det støtter raw-filer.

  Les mer i vår omtale om Faststone Imeage Viewer.

 • Adobe Elements eller Adobe Photoshop Elements som programmet egentlig heter er et bildeprogram som har redusert funksjonalitet sammenlignet med storebror Photoshop, men har nok funksjoner for folk flest.

  Adobe Elements er i skrivende stund ikke en del av Adobe Creative Cloud (CC). Det er mange som ønsker at Elements skal være en del av CC, ikke minst personer som lærer bort Adobe-produktene, det hadde vært fint å kunne se hvordan ting er annerledes i Elements sammenlignet med Photoshop og Lightroom, altså uten å måtte installere Elements utenom. Likevel har Adobe bestemt seg for å ikke gjøre Elements en del av CC.

  forums.adobe.com finner du en lang diskusjon om denne saken – brukerne krever at Elements skal bli en del av CC. Denne diskusjonstråden er blitt ganske lang, den startet i 2012 og den pågår fortsatt i 2016.

  Les mer om Adobe Elements i vår artikkel.

 • Paint.net
  paint_net00_v

  Paint.net er et klassisk gratis bildeprogram som har eksistert lenge, men er nå blitt tilpasset Windows 10. Dette programmet er ganske brukervennlig.

  Programmet er et av få gratisprogrammer som støtter lag. Det leveres også med mange spesialeffektet og verktøy, og du har dessuten muligheten til å installere plugins og dermed øke antaall funksjoner.

  Les mer om programmet i vår omtale om Paint.net.

   

 • Google Foto
  Google Backup and Sync er en app som kombinerer funksjonaliteten i Google Foto og Google Bilder, det vil si en app som kombinerer lagring av bilder i nettskyen og synkronisering av bildene. Dette har tidligere vært funksjoner i to separate apper. Les mer i vår artikkel.

 • Picasa

  picasa00

  Picasa er et gratis program for organisering av digitale bilder. Det er laget av Google.

  Picasa har ikke avanserte verktøy for redigering av bilder, men det er ganske brukervennlig og har et grensesnitt som er enkelt å bli kjent med. Programmet støtter også raw-filer

  Den dårlige nyheten er at Google har bestemt seg for at selskapet ikke skal fortsette med å oppdatere programmet. Den gode nyheten er at du kan fortsatt laste ned programmet.

  Les mer i vår artikkel om Picasa.

 • PaintShop Pro

  paintshop_prox90

  PaintShop Pro (tidligere Paint Shop Pro) er en gammel traver innen bilderedigering for Windows. Programmet var opprinnelig utviklet av selskapet Jasc Software, men ble kjøpt av Corel i 2004.

  Programmet tilbys nå i to utgaver, en standardutgave og en ultimate-utgave med flere muligheter. Dette programmet er et rimelig alternativ for deg som er ute etter god bildebehandling, men føler at du trenger noe mer brukervennlig og rimeligere enn Adobe Photoshop.

  Les mer om programmet i vår artikkel.

   

 • Polarr

  polarr1_v

  Polarr er et bildeprogram som tilbys både som et nedlastbart program og som en webbasert tjeneste. Polarr er i skrivende stund helt gratis og kan brukes til å redigere bilder direkte i nettleseren. På enkelte områder er Polarr like bra som Adobe Lightroom.

  Les mer i vår oversikt over Polarr.

 • LightZone

  lightzone0

  LightZone er et bilderedingsprogram som tidligere var kommersielt, men som i dag er basert på åpne kildekode og som kan lastes ned helt gratis.

  Dette er et godt alternativ som ønsker et gratis program for redigering av bildene dine. LightZone har mange nyttige redigeringsmuligheter og det støtter også raw-filer.

  Les mer om LightZone i vår artikkel.

 • Photofiltre

  fotofiltre2_v

  PhotoFiltre er et bildeprogram som har ganske mange avanserte funksjoner, men som likevel er helt gratis.

  Blant mange funksjoner som programmet har, er støtte for lag, og det er ikke mange gratisprogrammer som gjør.

  En av mange fordeler med PhotoFiltre er at programmet har en praktisk knapperad, som gir deg lett tilgang til flere funksjoner. Her kan du blant annet endre lysstyrke, kontrast, metning. Du får også tilgang til bildets histogram.

  PhotoFiltre leveres med ganske mange filtre, som kan brukes til å redigere bilder i farten. Her finner du blant annet ulike typer fargeeffekter, kunstneriske effekter, stiler, og effekter som gjør at bildene ser gamle ut, bare for å nevne noen få.

  Les mer i vår omtale om Photofiltre.

 • XnView

  xnview0_v

  Det som først og fremst er bra med XnView er at programmet støtter et hav med bildeformater. XnView er gratis.

  XnView kan blant annet brukes til å vise, filtrere og konvertere digitale bilder.

  Les mer om programmet i vår omtale om XnView.

   

   

 • Bilder i Windows 10w10_bilder_red1
  Har du Windows 10 har du tilgang til et innebygd bilderedigering som heter Bilder. Dette programmet gir deg tilgang til grunnleggende redigeringsfunksjoner, og det støtter raw-filer.

  Dette programmet er et greit alternativ hvis du kun trenger en enkel redigering, men det finnes mange gratisapper som er bedre.

  Les mer om programmet i vår artikkel.

   

 • IrfanView

  IrfanViw er et gratis program for deg som trenger en rask app for visning av bilder. Dette programmet tilbyr blant annet muligheten for plugins og det kan brukes til å øke antall funksjoner, inkludert støtte for raw-filer.

  Du velger IrfanView først og fremst hvis du trenger et lite program som tilbyr rask visning av digitale bilder. Det støtter Windows 9x, ME, NT, 2000, XP, 2003 , 2008, Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10. Programmet egner seg både for nybegynnere og profesjonelle som ønsker seg et raskt program for visning av bilder

  Les mer om IrfanView i vår artikkel.

 • GIMP

  gimp_v

  Mange kaller GIMP for det gratis Photoshop-alternativet. Dette programmet har drøssevis av funksjoner men er likevel åpent og helt gratis.

  Les mer i vår artikkel om GIMP.

   

   

 • Pixlr

  Dette var tidligere et av de enkleste programmene på markedet for bilderedigering. Nå har programmet imidlertid fått en kraftig overhaling.

  Pixlr ligner nå en del på Photoshop og du kan redigere bildene dine direkte i nettleseren.

  Les mer om programmet i vår omtale om Pixlr.

Jo enklere jo bedre

Disse appene er veldig enkle å bruke. De er for brukere som ønsker å redigere bilder på farten, altså uten å måtte bla i kompliserte menyer.

 • Photoscape

  photoscape1

  PhotoScape er et bilderedigeringsprogram for deg som trenger et enkelt og raskt program for å behandle bildene dine. Filosofien bak dette programmet er at det skal være enkelt og morsomt å redigere bilder.

  Grensesnittet er veldig oversiktlig med vanlige redigeringsfunksjoner og justeringsmuligheter.

  Les mer om programmet i vår artikkel.

 • Fotojet
  fotojet0

  Fotojet er en gratis nettside som gjør det mulig å redigere bilder på nettet. Tjenesten er enkel å bruke og du kan redigere dine egne bilder for så å lagre redigerte bilder tilbake på din PC. Dette er et godt alternativ for deg som ønsker å redigere et bilde på farten

  Fotojet fungerer direkte i nettleseren. Du kan åpne et bilde via Open og Computer, og bla deg frem til et bilde på din PC.

  Les mer om Fotojet i vår artikkel.

Fotoapper for mobile enheter

Dette er apper som kan brukes til å behandle bilder du tar med din mobiltelefon eller nettbrett.

 • Snapseed

  snapseed_test2

  Snapseed er en populær fotoapp for mobile enheter som tilbyr et stort antall verktøy for redigering av bilder på mobile enheter.

  Les mer om Snapseed i vår artikkel.

 • Google Foto
  Google Foto er en app som kan brukes til å ta automatisk sikkerhetskopiering av dine bilder på Google Bilder. Les mer i vår Google Foto-guide.

  Det kan nevnes at Google Bilder er en tjeneste du kan bruke til å lagre, redigere og dele dine bilder. Google Bilder tilbyr utbegrenset lagringsplass for dine bilder, helt gratis. Les mer i vår artikkel om Google Bilder

 • Lightroom for mobile enheter

  lightroom_mobile2

  Lightroom for mobile enheter støtter for full oppløsning for alle bilder, uansett om bildet er tatt på selve enheten eller om det kommer fra en annen kilde.

  Dette betyr at du kan overføre bilder direkte fra kameraet ditt, redigere bildene i full oppløsning på mobilen din eller nettbrettet ditt, og til slutt eksportere eller dele bildene på nettet. Bildene blir med andre ord ikke redusert.

  Du finner Lightroom for bådde iPhone, iPad, iPad Pro og for Android på adobe.com.

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *