Appene vi hater – her er alternativene
Du har sikkert vært i den situasjonen at du bruker en bestemt programvare/app av gammel vane, men som du egentlig misliker. Det finnes bedre alternativer og mange av dem er helt gratis. Vi gir deg oversikten og alternativene.

Derfor hater vi appene

Vi lar oss irritere over apper som er for trege, eller som har rotete grensesnitt, og programmer som er såpass fancy at de er i praksis tilnærmet ubrukelige. Videre har vi programmer som viser reklame, eller som har dårlig sikkerhet. Det finnes også programmer som er meget gode, men er rett og slett for dyre.

Les også: Programvare-apper

Det er dessverre ganske vanlig at programmer som tidligere var enkle og brukervennlige, men som senere hatt fått haug med nye funksjoner, og kanskje mer fancy grensesnitt, og som etter hvert er blitt ubrukelige i praksis. På denne siden finner du forslag til alternativer.

Adobe Reader

Adobe Reader er en PDF-leser som av en eller annen merkelig grunn mange foreslår når de legger ut en PDF-fil eller tipser om en PDF-fil. Grunnen er kanskje fordi «alle» andre også foreslår den.

pdf

Det finnes heldigvis alternativer som er bedre:

Alternativer:

Les mer om PDF-alternativer i vår oversikt.

Internet Explorer

Den klassiske nettleseren som er innebygd i Windows. Et av problemene med Internet Explorer er at den henger litt etter andre nettlesere når det gjelder nye funksjoner og innovasjon. Windows 10 har riktignok får Edge som er bedre enn Internet Explorer, men det finnes bedre alternativer:

Gode alternativer:

Det bør legges til at Windows 10 har Microsoft Edge innebygd og den er vesentlig bedre enn Internet Explorer.

Filutforsker

Den innebygde filbehandleren i Windows er overraskende primitiv, blant annet mangler den tosidet grensesnitt.

Vår favoritt er Multi Commander. Et godt alternativ er Total Commander er også en meget god og avansert filbehandler, men er ikke gratis. Multi Commander er gratis, og på mange måter nesten like bra som Total Commander.

Norton antivirus

Dette er et sikkerhetsprodukt som leveres som en prøveversjon med mange nye datamaskiner – du må altså betale ekstra, dersom du ønsker å beholde programmet.

Dette produktet fikk mye pepper for en del år siden, men er blitt en del bedre de siste årene. Organisasjonen AV-TEST har overraskende nok kåret Norton til det beste antivirusprogrammet i 2015 og i 2016. I 2017 har Norton også fått god karakter. Vi testet Norton i 2016 og programmet fikk ikke vår anbefaling.

Ønsker du et alternativ finnes det flere:

Du finner flere alernativer i vår oversikt.

Adobe Flash

Dette er et program som «alle» brukte for noen år siden for å vise videoer på nettsider. Et av problemene med Flash er at det er plaget av mange sikkerhetshull, så du bør sørge for å oppdatere Flash regelmessig på din datamaskin. Du skal egentlig bli varslet om oppdateringer hvis ikke du har endret innstillingene for programmet. I dag er det flere og flere nettsider som har erstattet Flash med HTML5 og det er en stor fordel, men det kan ta tid før vi blir kvitt Adobe Flash. Det er med andre ord ikke enkelt for sluttbrukeren å erstatte Flash.

Det siste i denne saken er at flere aktører har tenkt å fase ut Flash, men dette tar tid. Planen er at denne prosessen (vi blir kvitt Flash) skal bli ferdig i 2020. Les mer i vår artikkel.

Nero

Nero er et brenneprogram som har fått alt for mange funksjoner, og er derfor blitt overbelastet.

Alternativer som er mye enklere:

Microsoft Office

Ikke noe dårlig programpakke, men den er ikke gratis, og den leveres også med såpass mange funksjoner at mange brukere vil kun bruke en brøkdel av disse.

Det finnes et alternativ som er helt gratis:

Les mer om LibreOffice i vår guide.

iTunes

iTunes er Apple sitt multimediaprogram, som både brukes til avspilling og overføring/synkronisering av media mellom forskjellige enheter.

Problemet med iTunes er at det er ganske proprietær programvare, og er tungt å kjøre. Du kommer nesten ikke utenom iTunes hvis du skal synkronisere data til for eksempel en enhet som iPad.

Her er noen alternativer:

QuickTime

QuickTime er et multimediaprogram fra Apple.

VLC Media Player er et godt alternativ.

Real Player

Denne multimediaspilleren er en av de mest forhatte gjennom tidene, blant annet fordi den er tung å kjøre, og fordi det drar med seg en del uønskede ekstrafunksjoner.

VLC Media Player er et godt alternativ.

Photoshop

Adobe Photoshop er ikke noe dårlig program, faktisk det beste du får tak i – for redigering av digitale bilder. Problemet er at det er tungt å bruke og dyrt. Du må abonnere på Adobe Creative Cloud for å få tak i det.

Gratis alternativer:

Vi kan også nevne at Photoshop Elements er et godt alternativ til storebror Photoshop. Det er riktignok ikke gratis, men du får mange av de samme funksjonene til en vesentlig lavere pris. Les mer i vår artikkel.

Vår favoritt er Lightroom – på organisering av mange bilder, er dette programmet faktisk bedre enn storebror Photoshop. Lightroom er et meget godt alternativ for fotointeresserte – det er riktignok ikke gratis, men koster mye mindre enn Photoshop. Du kan forresten kjøpe en rimelig pakke med både Photoshop og Lightroom – les mer i vår artikkel. Du finner også en god oversikt over bildeprogrammer i vår oversikt.

Windows Media Player

Det innebygde multimediaprogrammet i Windows – ikke det letteste og enkleste du kan få.

Alternativer:

Andre alternativer

Det finnes nettsteder med en oversikt over alternativer.

Alternativeto.net gir en fin oversikt over alternative programmer. Et veldig bra nettside som kan hjelpe deg med å finne et nytt program, dersom du av en eller annen grunn ikke liker det du har nå.

Oldversion.com tilbyr eldre versjon av ulike typer programvare, noe som kan være alternativ, dersom du ikke liker nyeste versjon av et spesifikt program. Et av problemene med dette er at det kan medføre redusert sikkerhet, i det at nyere programversjoner ofte er sikkerhetsoppdatert.

Osalt.com kan brukes til å lete etter alternativ programvare, programvare som er basert på åpen kildekode.

Hvilken app irriterer du deg over?

Hvilke andre apper synes du er dårlige? Kom gjerne med innspill i kommantarfeltet under artikkelen!

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *