Slik får du raskere internett hjemme

På denne siden får du tips om hvordan du kan optimalisere din trådløse ruter, slik at du får raskere hastighet på din internett-forbindelse, altså til enheter som er tilkoblet ditt trådløse nettverk.

Les også: Får du nettet du betaler for?

For ordens skyld, noen av forslagene i denne artikkelen innebærer endringer i innstillinger i din trådløse ruter – du gjør disse endringene på eget ansvar.

Bruk nettverkskabel

Hvis du bruker nettverkskabel (av typen Cat5e) mellom ruteren og PC-en får du gjerne den hastigheten du betaler for, men det innebærer at forbindelsen ikke er trådløs, altså du har ikke WiFi til den aktuelle PC-en. Dette er likevel en metode som ofte garanterer høy internett-hastighet.

Les også: Hva er nettverkskabel?

Slå av krevende apper

Enkelte apper kan bruker mer båndbredde enn det smaker. Har du Windows 10 eller Windows 11 kan du sjekke dette ved å høyreklikke på oppgavelinjen nederst på skjermen og velge Oppgavebehandling. Hvis ikke du ser detaljer i vinduet må du klikke på Flere detaljer-lenken for å se mer.

Du får da opp et vindu med mange kolonner. I kolonnen Nettverk kan du se hvilken app som bruker mest båndbredde. Du kan rett og slett høyreklikke på den aktuelle appen eller prosessen og velge å avslutte oppgaven. Hvis du er misfornøyd med denne metoden, for eksempel at PC ikk lenger fungerer som den skal kan du bare nullstille PC-en ved å restarte den.

Ny ruter?

Et alternativ er å rett og slett kjøpe en ny og raskere ruter. Dette kan i mange tilfeller være et godt alternativ, for eksempel hvis du i utgangspunktet har en gammel og treg ruter. Skal du kjøpe ny ruter bør du undersøke markedet grundig først. Du bør ikke stole 100 prosent på salgspersonell/betjening i butikken – deres mål og oppgave er jo å selge deg et produkt, ikke nødvendigvis å finne den «beste» ruteren for deg. Les gjerne brukeranmeldelser fra brukere som har kjøpt og brukt en bestemt ruter. Du finner slike brukeranmeldelser gjerne via selve produktene i nettbutikkene. På den måten er det mer sannsynlig at du finner en ruter som ikke kun er god på papiret, men er også god i praksis. Det kan også være lurt å lese tester av rutere i nettsider som skriver om forbrukerelekronikk.

Her finner du tester av rutere:

Høy pris på en ruter er forresten ingen garanti for at du får en god ruter. Vi har selv erfart at en ruter på over 2000 NOK ikke hadde god nok WiFi-kvalitet, mens en annen ruter på rundt 1000 NOK var mye bedre.

Vi har selv testet og kan anbefale ruteren ASUS RT-AX55. Du finner beste pris på klarna.com og prisjakt.no.

Men det å kjøpe en ny ruter er ikke alltid nødvendig. Saken er nemlig at en treg ruter kan skyldes dårlig fysisk plassering og/eller feil konfigurert ruter. I denne guiden får du en rekke tips om hvordan du kan optimalisere din ruter.

Sjekk dette først

Før du eventuelt endrer innstillingene i ruteren, bør du sjekke din internett-hastighet uten ruter, det vil si du sjekker om det faktisk er ruteren som er problemet. Dette gjør du ved å bruke nettverkskabel mellom din datamaskin og modemet (eller veggen, alt etter hva slags internett-forbindelse du har).

Les også: Får du nettet du betaler for?

Nå kan du sjekke om du får den internett-hastigheten du betaler for. Les mer om måling av internett-hastighet i vår guide. Hvis du ikke får hastigheten på denne måten, da bør du kontakte din internett-leverandør angående hastigheten, fordi du får da sannsynligvis ikke den hastigheten du har betalt for.

Hvis du derimot får raskt internett med kabel, kan du lese videre i denne guide.

Fysisk plassering av en ruter

Det som kan påvirke ruterens ytelse er fysisk plassering. Dette bør du sjekke før du eventuelt endrer innstillingene i ruteren. En trådløs ruter bør helst plasseres på en sentral plass i et rom eller en leilighet, helst uten hindringer. Du bør unngå å plassere ruteren i et hjørne. Videre bør ruteren ikke plasseres i umiddelbar nærheten av andre elektroniske enheter, fordi det kan forstyrre radiosignalene fra ruteren.

Det flere ting som kan påvirke hastigheten på hjemmenettverket. Bokhyller kan forstyrre signalet, akvarium, TV, speil og dekorasjoner av metall. Dette er noe å tenke på hvis du synes hjemmenettverket er trekt. Les mer på howtogeek.com

2.4 vs 5 GHz

En ruter bruker radiosignaler for trådløse nettverket, og disse signalene bruker to ulike frekvenser, enten 2.4 GHz eller 5 GHz. Noen rutere er såkalt Dual Band, såkalte 802.11ac-rutere, og disse støtter begge frekvensene.

Hvilket av disse bør du velge? De fleste bruker 2.4 GHz, mens 5 GHz er raskere. En annen fordel med 5 GHz frekvensen er at den er som regel mindre belastet, fordi denne frekvensen er lite brukt.

Det største problemet med 5 GHz-frekvensen er at mange enheter (datamaskiner) støtter ikke denne frekvensen. Derfor vil resten av denne guiden handle om 2.4 GHz-frekvensen.

Logg deg på ruteren og rediger kanalen

Bruk din nettleser (for eksempel Edge, Chrome eller Firefox) til å logge deg på din ruter. Dette gjør du ved å skrive adressen til ruteren i adressefeltet i nettleseren.

Adressen og passordet skal være skrevet på undersiden av ruteren din, men adresssen er gjerne 192.168.0.1, og brukernavn og passord er gjerne admin/admin. Hvis du ikke finner denne informasjonen på undersiden av ruteren din, kan du sjekke dokumentasjonen for din ruter.

Konfigurasjon av 2.4 GHz-nettet
Opplever du at du ikke får den internett-hastigheten du har betalt for. kan du se om det hjelper å endre kanal i ruteren, slik at hastigheten optimaliseres.

Du kan prøve å endre kanalen som 2.4 GHz-frekvensen bruker. Standardverdien er gjerne Auto, det vil si ruteren velger selv frekvensen som antas å være optimal i hvert tilfelle.

For ordens skyld, forskjellige rutere har forskjellige menyer, og derfor kan det som beskrives i denne guiden være litt annerledes enn det som gjelder for den ruter.

wireless_router

Du starter med å velge ruter-menyen for 2.4 GHz-frekvensen, denne menyen kan ha navnet Wireless 2.4GHz. Du får da opp et valg med blant annet Channel, den har verdier fra 1 til 13. Standardverdien er som regel Auto, det vil si at det er ruteren som selv velger kanalen. Kanalene 1, 6 eller 11 viser seg å gi godt resultat. Du kan eventuelt prøve deg frem med hvilken kanal som gir mest hastighet.

router_channels2

Sjekk hvilke kanaler som faktisk brukes
En annen ting du kan gjøre, er å laste ned og installere et program som gir deg en oversikt over hvilke kanaler som naboene dine bruker for sine nettverk. Poenget er å bruke kanaler som de andre ikke bruker. Et eksempel på et slikt program er Acrylic WiFi..

Et av problemene med å velge kanal manuelt, er at situasjonen endrer seg i løpet av dagen, det vil si naboene logger seg av og på, og bruker forskjellige kanaler. Det viser seg imidlertid at det mest optimale er å bruke kanal 1, 6 eller 11.

Har du fortsatt problemer?

Får du fortsatt ikke den hastigheten du har betalt for? Det er flere ting som kan være problemet, dette er bare noen forslag:

  • Plasseringen av ruteren er fortsatt ikke optimal.
  • Det er for mye elektronisk støy eller andre forstyrrelser rundt ruteren.
  • Ruteren har ikke den siste oppdateringen (firmware).
  • Ruteren er dårlig og bør byttes ut.
  • Ruteren er OK, men din datamaskin trenger oppdatering.
  • Din internett-leverandør leverer ikke varen som er lovet.

Det er med andre ord ikke enkelt å si hvorfor en ruter ikke virker som den skal.

Kilder: howtogeek.com (1), howtogeek.com (2), speedguide.net

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *