Ccleaner gjør PC-en din raskere
Ccleaner er et program som gjør det enkelt å avinstallere programmer og fjerne midlertidige filer som samler seg ved bruk av Windows. Programmet går ganske grundig til verks, men du kan selv velge hva som blir fjernet.

Les også: Programvare-porten

Fordelen med å rydde på denne måten er at du får raskere PC og mer lagringsplass, pluss at programmet kan brukes til å fjerne sensitiv brukerinformasjon, det vil si surfehistorikk og lignende.

Last ned Ccleaner

Du kan laste ned Ccleaner fra piriform.com. Programmet finnes i flere utgaver, inkludert en utgave som er helt gratis.

Før du setter i gang

Vær oppmerksom på at Ccleaner går ganske grundig til verks, og det kan derfor være lurt å gjøre noe forarbeid før du eventuelt setter i gang. Ta uansett regelmessig sikkerhetskopi av viktige data.

Slik bruker du Ccleaner

Vi tar en gjennomgang av programmet – Ccleaner finner du på piriform.com.

Programvinduet i Ccleaner er delt i fire faner: Renser, Register, Verktøy og Valg.

 • Renser sletter diverse filer som er blitt samlet opp mens du bruker Windows. Det dreier seg blant annet om midlertidige internettfiler, informasjonskapsler, og andre midlertidige filer.

  ccleaner_renser2

  Du kan videre velge mellom to faner: Windows og Programmer, som kan brukes til å velge filer som skal fjernes. Bak Windows-fanen finner du programmer som er innebygd i Windows, mens bak Programmer-fanen finner du tredjepartsprogrammer.

  Det er du selv som bestemmer hvilke filer som fjernes, bare sett en hake ved det du ønsker at skal bli fjernet, og trykk på Kjør Ccleaner-knappen.

  Renser-funksjonen fjerner altså ikke selve programmene, men kun midlertidig brukerdata som samles opp mens du bruker datamaskinen.

  Fjerningen av filene skjer automatisk, etter at du trykker på Kjør Ccleaner-knappen, men du bør være klar over at du kanskje ikke ønsker at alle filene skal fjernes. Hvis du for eksempel fjerner alle informasjonskapslene, så vil ikke nettleseren huske midlertidige brukerdata som du kanskje ønsker at den skal huske.

  Hvis du ønsker å bevare informasjonskapsler, er det bare å fjerne haken ved «Cookies» for nettleseren du bruker, for eksemple Internet Explorer, Firefox, eller en annen nettleser.

   

 • ccleaner_register2

  Register gjør det mulig å rydde i registeret i Windows. Trykk på Søk etter feil-knappen, og deretter Reparer merkede feil-knappen, det vil si når programmet er ferdig med søket.

  Du får en mulighet til å ta sikkerhetskopi av registeret. Hvis det skjer noe feil etter bruk av denne funksjonen, har du muligheten til å gjenopprette registeret ved å høyreklikke på .REG-filen (og velge “Merge”) som ble opprettet, men kun dersom du valgte å sikkerhetskopiere registeret. REG-filen lagres i Mine dokumenter-mappen i Windows.

  Det kan være lurt å bruke Register-funksjonen etter at du har fjernet etter eller flere programmer på PC-en, fordi en slik fjerning legger gjerne igjen filrester i registeret.

  Det er noen som mener at det kan være farlig å rense registeret, og disse har delvis rett. Det vil si, dersom det oppstår feil i registeret, kan dette få fatale konsekvenser for Windows. Den gode nyheten er at Ccleaner rydder automatisk i registeret, og programmet er til å stole på – vi har brukt denne register-funksjonen i mange år, og har aldri opplevd feil.

   

 • ccleaner_verktoy2

  Verktøy – gir tilgang til flere muligheter. «Avinstallere programmer» er egentlig samme som den innebygde avinstallasjonsfunksjonen i Windows, men Ccleaner går mer detaljert til verks, det vil si du kan fjerne flere programmer.

  Trykk på et aktuelt program i listen, og velg Run Uninstaller.

  Les også: Hvilke apper kan trygt fjernes?

  «Oppstart» gir mulighet til å fjerne uønskede programmer i Windows-oppstarten.

  «Context Menu»-fanen gir mulighet til å fjerne menyvalg i musens høyreklikkmeny.

  «Duplicate Finder» gjør det mulig å finne identiske filer som forekommer på flere steder samtidig.

  «Tilbakestilling av systemet» gir en oversikt over gjenopprettingspunkter i Windows. Les mer om dette i vår guide.

  «Drive Wiper» kan brukes til å slette data fra harddisken på ordentlig.

 • ccleaner_valg2

  Valg gir deg blant annet tilgang til instillinger for programmet Ccleaner.

  «Cookies» gir deg full kontroll over informasjonskapsler på din datamaskin. Her kan du eventuelt slette enkelt kapsler, eller alle.

  «Monitoring» er en funksjon som vurderer om PC-en din drar nytte av Ccleaner-bruk, det vil si den overvåker systemet og kan gi deg beskjed når PC-en drar nytte av at du kjører Ccleaner.

  «Avansert» gir deg tilgang til noen ekstra innstillingsmuligheter.

  «Om» gir deg informasjon om selve programmet.

Slå av overvåking

En av funksjonene i Ccleaner er kontinuerlig overvåking av PC-en din. Programmet tilbyr overvåking både av hele systemet og av nettleseren din. Hensikten er å sende informasjonen til selskapet som driver Ccleaner for å gjøre programmet bedre.

Du kan heldigvis slå av denne funksjonen – det gjør du i Ccleaner-programmet via Options, Privacy. Her kan du fjerne haken ved «Help improve Ccleaner by sending anonymous user data».

Last ned Ccleaner

Du finner informasjon om Ccleaner og nedlastingslenke på piriform.com. Det støtter Windows 2000, XP, Vista, Windows 7, Windows 8 og Windows 10, og både 32-bit og 64-bit.

Ccleaner Free anbefales for folk flest, mens Ccleaner Portable anbefales for teknikere.

Du kan under installasjonen av Ccleaner velge språkversjon, blant annet en norsk versjon. Vær oppmerksom på at programmet vil blant annet legge til et menyvalg i høyreklikkmenyen for papirkurven i Windows, men dette kan du eventuelt velge bort.

OBS: Vær oppmerksom på at du får et tilbud om å installere antivirusprogrammet Avast under installasjonen av Ccleaner. Avast er egentlig ikke noe dårlig antivirus, men det er uheldig å få dette installert hvis du allerede bruker et antivirus på PC-en din. Du må altså fjerne haken ved dette valget under installasjonen.

Utvid Ccleaner med CCenhancer

CCenhancer er et lite verktøy som gjør at programmet Ccleaner for støtte for mange hundre ekstra programmer. Les mer i vår artikkel

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *