Ccleaner-trøbbel, igjen

Den populære appen Ccleaner ble solgt til antivirusselskapt Avast i 2017.

Like etter dette oppkjøpet har problemene stått i kø for Ccleaner.

Les også: Ccleaner sliter i 2018

Etter hvert som årene har gått har situasjonen roet seg og vi kan fortsatt anbefale Ccleaner, men forutsatt at brukeren foretar en del endringer i innstillinger.

Les mer i Vår Ccleaner-guide

Uten kontroll

Nå har det imidlertid dukket opp et potensielt svært alvorlig problem i Ccleaner. En bruker har lagt ut et innlegg på nettstedet Reddit hvor vedkommende beskriver en opplevelse av at Ccleaner har slettet flere apper på PC-en uten at brukeren selv ønsket det.

Situasjonen oppsto ved en spesiell situasjon. Ccleaner-appen var installert på D-drevet og i mappen Applikasjoner (altså ikke i mappen Programfiler på C-drevet som er standard-mappe for installasjon av apper i Windows). Brukeren hadde tenkt å fjerne Ccleaner, men appen fjernet likegodt alle appene i denne samme mappen.

For ordens skyld, denne brukeren brukte kontrollpanelet i Windows til å fjerne Ccleaner, men interne programmerte rutiner i Ccleaner gjør at alle apper i den samme mappen fjernes dersom Ccleaner fjernes.

Selskapet bak Ccleaner har kommet med en forklaring at Ccleaner sin oppgave er å fjerne alle apper som er plassert i den samme mappen, selv om de andre appene ikke har noen tilknytning til Ccleaner. Dette gjelder altså hvis appene er installert i en annen mappe enn standard-mappen Programfiler på C-drevet. Det virker altså som Ccleaner oppfattet det slik at siden appene var plassert i den samme mappen, så har de tilknytning til hverandre.

Merkelig nok er det opprinnelige innlegget på Reddit blitt slettet, angivelig av personen som publiserte innlegget. Det er uklart hvorfor personen har gjort dette. Alle kommentarene som ligger under innlegget er derimot ikke slettet.

Ccleaner har et dårlig rykte, men vi har brukt Ccleaner i mange år og aldri hatt problemer med det.

Problemet med Ccleaner

Problemet med Ccleaner er at det har fått alt for mange funksjoner. Dette kan føre til at både utviklerne og brukerne kan miste kontrollen.

Alternativ?

BleachBit er en app som vi kan anbefale – les mer i vår artikkel. BleachBit gjør i prinsippet det samme som Ccleaner, det vil si å fjerne midlertidige filer. En av forskjellene er at med BleachBit må du selv velge det som fjernes, mens Ccleaner gjør dette mer eller mindre automatisk.

En av fordelene med BleachBit er at denne appen er renere i den forstand at den har ikke mange av ekstrafunksjonene som Ccleaner har og som kan gjøre appen mer «bloated» (funksjonene blir for mange).

Kilder: betanews.com, reddit.com

You may also like...

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *